KO JE PRINCEZA MERI, BUDUĆA KRALJICA DANSKE? Muža upoznala na NEVEROVATAN NAČIN, a pisalo se i da JU JE...
Foto: Lars H. Laursen/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

KRALJEVSKA PORODICA

KO JE PRINCEZA MERI, BUDUĆA KRALJICA DANSKE? Muža upoznala na NEVEROVATAN NAČIN, a pisalo se i da JU JE...

Kako priča kaže, oni su se upoznali u "Slip Innu", koji se smatra malo verovatnim mestom na kom bi mogao da se nađe budući danski kralj, a još manje mestom na kom će se sresti sa budućom kraljicom

Objavljeno:

Uspon izvršne direktorke prodaje iz Australije na presto evropske kraljevske porodice biće okončan sredinom ovog meseca kada princeza Meri Elizabet od Danske postane kraljica supruga.

Finalni deo Merinog puta od Tasmanije do danskog prestola bio je očišćen u novogodišnjoj noći iznenadnom abdikacijom kraljice Margarete II, koja je najavila da će se povući 14. januara.

To je izuzetno redak potez u Danskoj, gde monarh nije abdicirao od 1146. godine, kada se kralj Erik III odrekao krune da bi se pridružio manastiru, navodi Kraljevska kuća.

Margaretin najstariji sin, prestolonaslednik Frederik, postaće kralj, dok će njegova supruga, princeza Meri, postati prva Australijanka koju će zvati kraljicom, što je oduševilo njene obožavaoce u domovini.

Za mnoge Merine pratioce iz Australije ovo je prikladan završetak romanse koja je slavno započela u bučnom pabu u Sidneju u vreme Olimpijskih igara 2000.

Princeza Meri, Princ Frederik
foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Kako priča kaže, oni su se upoznali u "Slip Innu", koji se smatra malo verovatnim mestom na kom bi mogao da se nađe budući danski kralj, a još manje mestom na kom će se sresti sa budućom kraljicom.

Milioni su gledali kad se par venčao 2004. Dve decenije kasnije, očekuje se da će njihov uspon na tron očarati ljude širom sveta - od Kopenhagena do tasmanijske prestonice Hobarta, gde je Meri rođena.

Tasmanijski premijer Džeremi Roklif rekao je u saopštenju u ponedeljak da država ne može biti ponosnija na princezu Meri.

- Sa svojom smernošću, milošću i dobrotom, siguran sam da će princeza Meri biti prihvaćena kao kraljica pored svog muža Frederika kada uskoro bude proglašen za kralja - rekao je Roklif.

- Radujem se što ću gledati sledeću generaciju i rođenu kraljicu Tasmanije kako predvode budućnost Danske - dodao je.

Meri je rođena 1972. u porodici škotskog profesora matematike i britanskog izvršnog asistenta. Prema njenoj zvaničnoj biografiji, školovanje je započela u Hjustonu u Teksasu pre nego što se vratila u Hobart da bi pohađala školu i univerzitet.

Meri je karijeru započela kao izvršni direktor oglašavanja, što je zahtevalo putovanja po Evropi, pre nego što je dobila ulogu u firmi za nekretnine sa sedištem u Sidneju. Tamo je upoznala Frederika, mladog danskog princa, za kog se kasnije udala u katedrali u Kopenhagenu na raskošnoj ceremoniji koju su prenosile televizije širom sveta.

Princeza Meri
foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Dobili su četvoro dece, uključujući princa Kristijana, sada sledećeg u redu za tron.

Osim što je hvaljena zbog svoje umerenosti i smisla za modu, Meri je stekla obožavaoce zbog posvećenosti društvenim problemima kroz „The Mary Foundation", osnovanu 2007.

- Ona je žestoki zagovornik seksualnih prava žena i devojaka. Ona je žestoki zagovornik izbeglica. Tako da je dokazala da vredi kao ozbiljan uzor i lider u Danskoj i mislim da Australija može biti veoma ponosna na to kakva je kraljica postala - rekla je Ridenova.

Simpatije javnosti prema njoj su porasle, naročito kad su krajem prošle godine mediji širom sveta preneli priče o navodnoj romansi princa Frederika sa glumicom rođenom u Meksiku Henovevom Kasanovom.

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

(Espreso/24sedam/Vladimir Tanacković/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.