VLADA MOŽE DA ZABRANI ABORTUS ČAK I KADA JE... Situacija u Teksasu VAN KONTROLE, doneta SKANDALOZNA odluka!
Pravo na abortus, Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

jezivo

VLADA MOŽE DA ZABRANI ABORTUS ČAK I KADA JE... Situacija u Teksasu VAN KONTROLE, doneta SKANDALOZNA odluka!

Amerika nastavlja da ide ka dnu po pitanju ženskih prava

Objavljeno:

Američka vlada ne može da koristi Zakon o hitnom medicinskom lečenju kako bi zahtevala od bolnica u Teksasu da izvrše abortuse u slučajevima kada je ugrožen život žene, navodi se u odluci federalnog apelacionog suda.

Jednoglasna odluka sudskog veća dolazi usred talasa tužbi koje se odnose na uvođenje izuzetaka za hitne slučajeve u saveznim državama u kojima je abortus zabranjen, piše Rojters.

Administracija predsednika Džoa Bajdena je u julu 2022. godine izdala smernice u kojima se navodi da se Zakonom o hitnom medicinskom lečenju iz 1986. može koristiti kako bi se zahtevalo izvršenje abortusa kada je ugrožen život žene, čak i u saveznim državama u kojima je abortus u potpunosti zabranjen.

Pravo na abortus
Pravo na abortusfoto: AP

Smernice su objavljene ubrzo nakon što je Vrhovni Sud SAD poništio presudu Ro protiv Vejda iz 1973. kojom je legalizovano pravo na abortus širom Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, država Teksas i pojedine organizacije odmah su tužile američku vladu, poručivši da se objavljivanjem smernica meša u pravo savezne države da ograniči abortus.

Bonus video:

16:43

Vrhovni sud Amerike omogućio ukidanje prava na abortus: Brankica Janković o pravima žena u Srbiji

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.