ODBRANA PRAVA NA ABORTUS U AMERICI: Napravljen KORAK NAPRED, republikanci u PROBLEMU
Protesti u Americi, Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

pravo

ODBRANA PRAVA NA ABORTUS U AMERICI: Napravljen KORAK NAPRED, republikanci u PROBLEMU

Žensko pravo na abortus poljuljano je u Americi, ali situacija se možda menja

Objavljeno:

U Ohaju je napravljen značajan korak ka odbrani prava na abortus, pošto su glasači te američke savezne države odbacili predlog iza koga stoje republikanci, a koji je trebalo da oteža promenu Ustava Ohaja.

Cilj takvog republikanskog predloga, kojim bi se prag za promenu Ustava države Ohajo podigao sa 50 na 60 odsto glasova izašlih birača, bio je da spreče da se na referendumu, predviđenom za novembar, u Ustav unese i zaštita prava na abortus.

Pošto je američki Vrhovni sud prošle godine odbacio odluku iz 1973. godine, kojom je bio legalizovan abortus na saveznom nivou, ta odluka se sada prepušta pojedinačnim državama SAD, prenosi Rojters.

Bela kuća
Bela kućafoto: Profimedia

Nakon 1,2 miliona prebrojanih glasova, objavljeno je da je 60 odsto glasača bilo protiv predloga, u poređenju sa 40 odsto onih koji su glasali za.

Rezultati predstavljaju ključnu pobedu zagovornika prava na abortus koji bi se u novembru suočili sa minimalnim izgledima da obezbede 60 odsto potrebnih glasova.

Slična glasanja u drugim državama, kao što su Kanzas, Kentaki i Mičigen, pokazala su da većina birača i u tim državama podržava legalizovan pristup abortusu.

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je rezultat glasanja u Ohaju pobeda demokratije.

Bonus video:

16:43

Vrhovni sud Amerike omogućio ukidanje prava na abortus: Brankica Janković o pravima žena u Srbiji

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.