NOVA ORKANSKA OLUJA PRETI OVOM DELU EVROPE: Uraganski vetrovi od 140 km/h, VELIKE KOLIČINE KIŠE I SNEGA
Foto: Nenad Kostić

STRAŠNO

NOVA ORKANSKA OLUJA PRETI OVOM DELU EVROPE: Uraganski vetrovi od 140 km/h, VELIKE KOLIČINE KIŠE I SNEGA

Oluja će u toku večeri, noći i sutrašnjeg dana Norveškoj i Švedskoj doneti veoma obilne snežne padavine i olujne vetrove

Objavljeno:

Veoma snažan ciklon sa severa Atlantika obrušiće se ove večeri i noći na sever Evrope, a direktno svojim centrom pogodiće jug Skandinavije. Vrednost vazdušbog pritiska u centru ciklona opala je na samo 962 milibara.

Ovaj ciuklon već danas doneo je obilnu kišu i sneg Škotskoj, ujedno i olujne vetrove, a na potezu između Islanda, Škotske i Norveške obilni sneg i kiša praćeni su orkanskim vetrovima od 150 km/h, uz talase visine i do 15 metara. Ovaj ciklon u svom zadnjem delu doneo je Islandu obilni sneg, ali i ledeni vazduh iz polarnih predela uz temperature i do -15°C.

Oluja će u toku večeri, noći i sutrašnjeg dana Norveškoj i Švedskoj doneti veoma obilne snežne padavine i olujne vetrove, a očekuje se i više od 20-30 centimetara snega, uz smetove i nanose.

Ponegde se čak uz sneg očekujue i grmljavina.

Kina, Sneg
foto: ANDRES MARTINEZ CASARES

Ciklon će doneti olujne vetrove i obilnu kišu, ali i nešto topliji vazduh sa Atlantika centralnoj Evropi. Najjači vetrovi očekuju se u Danaskoj, na severu Nemačke i Poljske, uz udare od 80km/h do , dok se na jugozapadu Norveške očekuju orkanski vetrovi. Sa Severnog mora i Baltičkog mora obrušavaće se višemetarski talasi, uz poplave.

Nakon severa Evrope, ciklon će doneti sneg i jake vetrove Finskoj, pribaltičkim zemljama i Rusiji, ali u znatno blažem obliku.

Inače, ovaj deo Evrope pre nekoliko dana bio je na udaru još jače orkanske oluje, uz obilni sneg i uraganske vetrove, a na udaru nevremena našlo se više od 50 miliona ljudi od Britanije i Alpa do istoka Evrope i od Panonske nizije na jugu preko centralne Evrope sve do Baltika i Skandinavije.

Srećom, intenzitet sadašnje oluje biće slabiji, ali su veći problemi svkako mogući na severu i severoistoku Evrope i u delovima centralnih predela.

Ovaj ciklon neće pogoditi Srbiju, ali će uslovljvati jugozapadna strujanja sa Mediterana prema našem području, pa će vreme u narednom periodu u Srbiji i u našem reginu biti pravo prolećno, uz temperature i do 20°C, što su vrednosti i za 15 stepeni više od uobičajenog proseka.

Minhen, Sneg
foto: Wolfgang Maria Weber / imago stock&people / Profimedia

U prilog stabilnom i toplom vremenu nad našim delom Evrope ići će uticaj anticikllona, uz vrlo visok vazdušni pritisak, ali i termički visinski greben sa jugozapada, koji će sa Mediterana uslovljavati dotok tople vazdušne mase.

Istovremeno, sever Evrope biće na čestom udaru snažnih ciklona i oluja sa severa Atlantika, a upravo ovakva sinoptička situacija neće dozvoliti da ledene vazdušne mase sa snegom iz polarnih predela i iz Sibira prodru unutar evropskog kopna i do našeg područja, jer će nad Evropom preovladavati i zonalna strujanja, u vidu zapadnog strujanja od Atlantika ka istoku. Upravo će ovakva sinoptička situacija uslovljavati veoma blago i ugodno vreme do kraja godine nad evropskim kopnom i našim područjem, a vazdušne mase sa Atlantika i Mediterana povući će daleko na istok i severoistok ledeni vazduh ja Sibiru i polarnim predelima.

Bonus video: KAKVO NAS VREME OČEKUJE U NAREDNOM PERIODU? Meteorolog iznela neočekivano-očekivane prognoze ZA NAREDNA TRI DANA

01:59

KAKVO NAS VREME OČEKUJE U NAREDNOM PERIODU? Meteorolog iznela neočekivano-očekivane prognoze ZA NAREDNA TRI DANA (VIDEO)

(Espreso/Telegraf/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.