I PORED TEŠKIH UDARACA, NIKADA SE NIJE PREDAO: Život NAJSTARIJEG predsednika Amerike nije bio MED I MLEKO!
Džozef Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

život američkog predsednika

I PORED TEŠKIH UDARACA, NIKADA SE NIJE PREDAO: Život NAJSTARIJEG predsednika Amerike nije bio MED I MLEKO!

Biografija predsednika Amerike će vas ostaviti sa knedlom u grlu, ali ćete se i nasmejati na njegove opšte poznate gafove

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden rođen je u radničkoj porodici i od malih nogu je živeo skromno. Zahvaljujući svojoj neosporivoj inteligenciji jer društvenu poziciju i novac nije imao. Kada je ušao u politiku imao je 29 godina. Život mu je zadao nekoliko neverovatnih teških udaraca - ali Bajden se, ni privatno ni politički, nikada nije predao.

Kada je 1972. Bajden tek bio izabran u Senat, kada su mu javili da su njegova prva supruga Nilija i trinaestogodišnja ćerka Naomi stradale su u saobraćajnoj nesreći na putu za božićnu kupovinu.

U kolima su bili i njihovi sinovi Bo i Hanter, koji su tada bili stari četiri, odnosno tri godine. Nakon udesa dečaci su nekoliko nedelja proveli u bolnici.

Džo Bajden, Džozef Bajden
foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Džo Bajden se neuspešno borio za predsedničku nominaciju Demokratske stranke 1988. i 2008. godine.

Oba puta nije imao dovoljnu podršku i zbog toga se povlačio iz trke.

Pred predsedničke izbore 2008, Barak Obama ga je odabrao za svog potpredsedničkog kandidata.

Barak Obama, Džo Bajden
foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Pobedili su na izborima, i Bajden je postao prva osoba iz Delavera koja je postala potpredsednik Sjedinjenih Država.

Međutim, sreća mu se osmehnula 2020. godine kada je postao predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Džozef Bajden, Džo Bajden
foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Posle izbora održanih 3. novembra 2020. godine, Džo Bajden je izabran za predsednika Sjedinjenih Država, koji je 7. novembra priznat kao novoizabrani predsednik. Sa 81.282.896 glasova (51,3%), on je predsednički kandidat koji je dobio najviše glasova u istoriji SAD.

tramp, bajden
foto: Youtube/Printscreen/Wall Street Journal

Inače, Bajden je najstariji američki predsednik koji je u novembru napunio 81. godinu.

Buran život njegovih sinova

Njegov sin Bo Bajden bio je kao i njegov otac pobornik mnogih američkih intervencija širom sveta.

Bo Bajden je 2001. godine kao advokat i deo američke misije došao na Kosovo i Metohiju.

Takođe, učestvovao je i u ratu u Iraku. Ali, 2015. godine on gubi bitku sa rakom što je još jedan težak udarac za Džo Bajdena.

Drugi sin Džoa Bajdena Hanter je sušta suprotnost njegovog brata.

Pre izvesnog vremena optužen je da je učestvovao u prevarama, pranju novca i falsifikovanju. Striptizeta Landin Roberts ga je tužila jer je tvrdila da imaju zajedničko dete, za koje nije želeo da plaća alimentaciju. Tako se saznalo za prevaru.

Hanter Bajden
foto: Profimedia

Detektivska agencija tvrdi da su Hanter i njegovi poslovni saradnici otvorili bankovne i finansijske račune u banci "Morgan Stenli" za ukrajinsku naftnu kompaniju "Burisma Holding Limited", koji joj služe za pranje novca i na koje je od marta 2014. do kraja decembra 2015. uplaćeno skoro 6,8 miliona dolara.

Ovo je zamalo uništilo reputaciju njegovog oca Džoa Bajdena. I tokom 2020. godine bilo je raznih navoda o prevarama, ali ništa nije dokazano.

Gafovi Džo Bajdena kao posledica starosti

Aktuelni američki predsednik je skon gafovima i gubitku kontrole i neki, čak i među njegovim pristalicama, su se plašili da ne posrne i ne sruši se tokom duge bitke sa Donaldom Trampom (74).

Donald Tramp, koji ga je prozvao „Pospanim Džoom“, ruga se „dečjim pitanjima“ koja mu postavljaju novinari i ne propušta da kritikuje njegovu fizičku formu.

Bajdenov katkad nerazumljiv govor, posledica mucanja u mladosti, neprestano se vrte po Tviter profilima Trampovih pristalica, a predizborni štab aktuelnog predsednika ga otvoreno opisuje kao senilnog starca.

Pao sa stepenica

Jedan od najpoznatijih gafova Džo Bajdena bio je kada se okliznuo dok se stepenicama penjao u predsednički avion za let u Atlantu.

Bajden se na pola stepeništa do vrata aviona dva puta okliznuo. Pao je na jedno koleno ali se brzo uhvatio za gelender, podigao i krenuo dalje.

Avion je potom poleteo iz vojne baze Endrjuz kod Vašingtona.

Takođe, u junu 2022. godine Džo Bajden je tokom konferencije za novinare nakon završetka NATO samita u Madridu, pogrešno izjavio da neutralna Švajcarska ulazi u NATO – umesto Švedske.

- Dobili smo telefonski poziv... predložio je da pozovemo lidera Švajcarske...“ - rekao je pre nego što je shvatio svoju grešku.

Džo Bajden
foto: EPA/LISA HORNAK

- Švajcarska, moj Bože, postajem veoma uzbuđen zbog širenja NATO-a - dodao je tada Bajden.

Bonus video:

04:28

BAJDEN KRIV ZA RAT U UKRAJINI? Stručnjaci za Kurir TV tvrde: Za interes celog sveta je bolji Tramp ON NE BI TO DOZVOLIO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.