RASTE BROJ STRADALIH U NAJSMRTONOSNIJEM ZEMLJOTRESU U KINI: Spasavanje preživelih se privodi KRAJU (FOTO/VIDEO)
Zemljotres u Kini, Foto: EPA-EFE/XINHUA / Fire and Rescue Department of Gansu CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

CRNI BILANS

RASTE BROJ STRADALIH U NAJSMRTONOSNIJEM ZEMLJOTRESU U KINI: Spasavanje preživelih se privodi KRAJU (FOTO/VIDEO)

Zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale pogodio je provinciju Gansu u ponedeljak uveče, povredivši skoro 1.000 ljudi

Objavljeno:

Akcija spasavanja preživelih u zemljotresu na severozapadu Kine privodi se kraju, a broj poginulih skočio je na 131, saopštile su vlasti.

Saopšteno je i da će sada fokus biti na lečenju povređenih i pomoći onima koji su izgubili svoje domove.

Zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale pogodio je provinciju Gansu u ponedeljak uveče, povredivši skoro 1.000 ljudi.

Hiljade radnika radilo je na temperaturama ispod nule, koje su u utorak dostigle -14 stepeni Celzijusa, prenose kineski mediji. Veliki delovi severa zemlje zahvaćeni su hladnoćom, a mnogi gradovi izveštavaju o rekordno niskim temperaturama.

Kina, Zemljotres
foto: EPA-EFE/XINHUA / Ma Xiping CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Šesnaest osoba se i dalje vodi kao nestalo u susednoj provinciji Ćinghaj, južno od Gansua.

Lokalni zvaničnici u okrugu Džišišan, najteže pogođenom u provinciji Gansu, rekli su da je u toj oblasti oštećeno više od 5.000 zgrada.

Mnoge druge zgrade u pokrajini pogođene su klizištima izazvanim zemljotresom, dok su putevi oštećeni odronima.

Fotografije iz regiona pokazuju da su cela sela podeljena zemljotresom, kao i srušene zgrade i kuće.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/XINHUA / Fire and Rescue Department of Gansu CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Zemljotres do koga je došlo u ponedeljak označen je kao najsmrtonosniji zemljotres u Kini od 2014. godine, kada je više od 600 ljudi poginulo u jugozapadnoj provinciji Junan.

Kineski predsednik Si Đinping naredio je da hiljade vatrogasaca, vojnika i policajaca, kao i medicinskog osoblja, odu u region, koji je među najsiromašnijim u Kini.

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/ 24 sedam/ Vladimir Tanacković/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.