DA LI ĆE LAVA STIĆI DO NASELJENOG GRADA? Dim posle ERUPCIJE vulkana na Islandu dostiže i PREKO 100 METARA
Erupcija vulkana na Islandu, Foto: EPA-EFE/ICELANDIC COAST GUARD / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

vulkan

DA LI ĆE LAVA STIĆI DO NASELJENOG GRADA? Dim posle ERUPCIJE vulkana na Islandu dostiže i PREKO 100 METARA

U ponedeljak uveče, vulkan je eruptirao na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda

Objavljeno:

Nakon velike erupcije vulkana na Islandu deluje da lava zaobilazi Grindavik, jedini grad u toj oblasti, što budi nadu da će domovi biti pošteđeni, saopštili su danas geolozi i spasioci.

"Erupcija ne predstavlja pretnju po život. Nema poremećaja letova na Islandu, a međunarodni koridori letenja ostaju otvoreni", navodi se u saopštenju islandske vlade.

Vulkan na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, eruptirao je u ponedeljak uveče posle višenedeljnih intenzivnih zemljotresa i izbacio lavu i dim više od 100 metara u vazduh.

Erupcija vulkana na Islandu
Erupcija vulkana na Islandufoto: EPA-EFE/ICELANDIC MET OFFICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Na poluostrvu Rejkjanes lokalne vlasti su proteklih dana evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavik, udaljenog oko 40 kilometara jugozapadno od prestonice Rejkjavika, i zatvorile obližnju geotermalnu banju Plava laguna, dok je međunarodni aerodrom Rejkjavik, koji se nalazi u blizini, ostao otvoren, prenosi BBC.

"Erupcija se odvija severno od sliva, ne teče prema Grindaviku"

Posle erupcije stvorila se pukotina od oko četiri kilometara, iz koje je izbila lava, ali je čak i najjužnija tačka pukotine udaljena tri kilometara od Grindavika, saopštila je islandska meteorološka služba.

"Erupcija se odvija severno od sliva, tako da lava ne teče prema Grindaviku", rekao je geolog Bjorn Odson za televiziju RUV, a prenosi Rojters.

Erupcija vulkana na Islandu
Erupcija vulkana na Islandufoto: EPA-EFE/Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Erupcija je počela severno od Grindavika u ponedeljak uveče u 22:17 časova po lokalnom vremenu, saopštila je islandska meteorološka služba.

Lava teče brzinom do 200 kubnih m/s

Slike i video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako lava izbija iz vulkana, samo sat vremena nakon što je registrovano više zemljotresa i drugih seizmičkih aktivnosti. Policija je upozorila ljude da izbegavaju to područje.

Prema navodima meteorološke službe, lava teče brzinom od oko 100 do 200 kubnih metara u sekundi.

01:46

NEBO SE ZACRVENI I KREĆE PAKLENA SCENA: Snimljen trenutak erupcije vulkana na Islandu, u sekundi ističe 200 KUBIKA LAVE

Za sada nema izveštaja o povređenima ili poginulima u ovoj, četvrtoj erupciji vulkana na Islandu u poslednje tri godine, navodi BBC. Islandska premijerka Katrin Jakobsdotir saopštila je da ce nedavne mere odbrane imati pozitivan efekat. Predsednik Gvidni Johaneson rekao je da je prioritet vlade "zaštita života i infrastrukture".

Aprila 2010. erupcija vulkana Ejafjalajokul izazvala je najveće zatvaranje evropskog vazdušnog prostora od Drugog svetskog rata zbog ogromnog oblaka pepela. Tada su gubici avio-industrije procenjeni na između 1,5 i 2,5 milijardi evra.

Bonus video:

00:21

PRORADIO VULKAN NA FILIPINIMA: Nekoliko hiljada ljudi evakuisano

(Espreso/ Agnecije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.