DANAS SE ODRŽAVA HITNA SEDNICA UN! Na stolu veoma BITNA STVAR, evo o čemu će se ODLUČIVATI
Generalna skupština UN, Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

VAŽNo!

DANAS SE ODRŽAVA HITNA SEDNICA UN! Na stolu veoma BITNA STVAR, evo o čemu će se ODLUČIVATI

Nijedna zemlja nema pravo veta u Generalnoj skupštini od 193 člana

Objavljeno:

Generalna skupština UN trebalo bi danas da glasa o trenutnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, nekoliko dana nakon što su SAD stavile veto na sličnu rezoluciju predloženu u Savetu bezbednosti.

Ovaj predlog podnela je grupa od 20 arapskih zemalja i Organizacija za islamsku saradnju, prenosi BBC. Sednica GS UN je zakazana u 15 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 21 po srednjeevropskom.

SAD su u petak u SB UN blokirale rezoluciju o prekidu vatre, koja je usledila nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš sazvao hitnu sednicu na osnovu retko korišćenog člana 99 Povelje UN kako bi skrenuo pažnju SB na „svako pitanje koje može ugroziti međunarodni mir i bezbednost“.

Antonio Gutereš
Antonio Guterešfoto: EPA/ SALVATORE DI NOLFI

Nijedna zemlja nema pravo veta u Generalnoj skupštini od 193 člana.

Za razliku od Saveta bezbednosti, rezolucije Generalne skupštine nisu pravno obavezujuće, iako odražavaju globalno mišljenje.

Od početka rata, Savet bezbednosti šest puta nije uspeo da usvoji rezoluciju kojom se zahteva prekid vatre u Gazi zbog neslaganja među njegovih 15 članica.

Bonus video:

07:57

POČELI STE RAT- ZNALI STE POSLEDICE Avram Izrael surov: Vlada kult smrti! Znamo da države u susedstvu neće primiti Palestince

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.