OD OVOGA ĆE SVETU DA CVOKOĆU ZUBI: Putin poslao JASNU poruku, zbog njegove NAJAVE mnogima će se ZATRESTI TLO
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

rusija

OD OVOGA ĆE SVETU DA CVOKOĆU ZUBI: Putin poslao JASNU poruku, zbog njegove NAJAVE mnogima će se ZATRESTI TLO

Putin ukazao nanuklearnu moć Rusije u trenutku kada i dalje traje rat u Ukrajini

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin otputovao je danas u brodogradilište na severozapadu te zemlje kako bi prisustvovao puštanju u rad novih nuklearnih podmornica - što je poseta kojom se pokazuje ruska nuklearnu moć usred borbi u Ukrajini.

Putinov put u brodogradilište Sevmaš u Severodvinsku u oblasti Arhangelsk dolazi tri dana nakon što je izjavio da namerava da se kandiduje za još jedan šestogodišnji mandat.

Svoju odluku da se kandiduje na predsedničkim izborima 17. marta, na kojima je gotovo sigurno da će pobediti, Putin je prvo iskazao u razgovoru sa vojnicima koji su se borili u Ukrajini, a nakon posle ceremonije dodele nagrada u Kremlju.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Današnja poseta Sevmašu, gde je Putin nadgledao podizanje zastave mornarice na dvema nuklearnim podmornicama - "Krasnojarsk" i novoizgrađenoj "Car Aleksandar III", takođe je, čini se, u službi naglašavanja njegove usredsređenosti na jačanje ruskih nuklearnih snaga usred tenzija sa SAD i drugim saveznicima u NATO-u u vezi sa ratom u Ukrajini.

Putin je u brodogradilištu obećao da će sprovesti planove za modernizaciju ruske mornarice.

"Car Aleksandar III" je sedma podmornica na atomski pogon klase Borej koja je ušla u službu ruske ratne mornarice. Svaka od njih nosi 16 interkontinentalnih balističkih raketa tipa Bulava sa nuklearnim bojevim glavama.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Printscreen/Youtube/Sky News

Putin je rekao da su u izgradnji još tri takve podmornice. One su deo ruske nuklearne trijade, koja uključuje nuklearne rakete na kopnu i strateške bombardere sa nuklearnim oružjem.

Krasnojarsk je podmornica na nuklearni pogon novog tipa Jasen. Naoružana je krstarećim projektilima i torpedima, služi za lov na neprijateljske podmornice, a može i da napada kopnene ciljeve.

Putin je rekao da se gradi još pet podmornica klase Jasen.

Putin je u Sevmašu posetio i fregatu "Admiral Kasatonov" u sastavu Severne flote Rusije. To je jedan od najnaprednijih brodova ruske mornarice i naoružan je novim hipersoničnim krstarećim raketama "Cirkon".

Bonus video:

01:26

Abu Dabi, predsednik Putin dolazi u Palatu, nesvakidasnji docek od strane seika Bin Zajeda

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.