BAJDEN PRIZNAO DA SVE ŠTO RADI, RADI ZBOG TRAMPA: Opalio RAFAL zbog jednog teksta, a onda pomenuo i Hitlera
Džo Bajden, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

amerika

BAJDEN PRIZNAO DA SVE ŠTO RADI, RADI ZBOG TRAMPA: Opalio RAFAL zbog jednog teksta, a onda pomenuo i Hitlera

Džo Bajden izjavio je da jedino zašto se on kandiduje ponovo jeste Donald Tramp

Objavljeno:

Američki predsednik Džozef Bajden (81) rekao je kako nije siguran da bi se ponovo kandidovao na izborima naredne godine da njegov republikanski rival Donald Tramp takođe ne pokušava da osvoji drugi mandat u Beloj kući, javlja danas Glas Amerike (VOA).

"Da se Tramp nije kandidovao, nisam siguran da bih se ja kandidovao. Međutim, ne možemo da mu dozvolimo da pobedi", rekao je Bajden u utorak na jednom skupu za prikupljanje donacija uoči predizborne kampanju u Vestonu, u Masačusetsu.

Bajden je pozdravio "snažan glas" bivše republikanske članice Predstavničkog doma Liz Čejni koja je u nedelju upozorila da bi SAD "nesvesno ušle u diktaturu" kada bi se Tramp - koji je dva puta opozvan - vratio na vlast.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Takođe je pomenuo članak u časopisu Atlantik u kojem se iznose pretnje od drugog Trampovog mandata, nakon što su slična upozorenja proteklih dana objavljena u dnevnicima Vašington post i Njujork tajms.

Tokom ranijeg skupa u Bostonu, Bajden se pozvao na Trampovu sve ekstremniju retoriku na predizbornim mitinzima na kojima je, između ostalog, protivnike nazvao "gamadima". Američki predsednik je ocenio da to podseća na retoriku u Nemačkoj 1930-tih godina, tokom uspona Adolfa Hitlera.

"Tramp više ne krije ništa. Govori nam šta će da uradi. Ništa ne skriva... Mislim da niko ne sumnja u to da je naša demokratija ponovo ugrožena", rekao je Bajden.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Profimedia

Kao kandidat demokrata, Bajden je Trampa porazio 2020. godine na izborima čiji rezultat bivši predsednik i dalje odbija da prizna, a više puta je za sebe rekao da brani američku demokratiju na glasanju 2024.

Međutim, prema trenutnim anketama, Tramp ima tesnu prednost, uprkos tome što su protiv njega podignute četiri krivične optužnice - između ostalog i za podrivanje izbora, podseća VOA.

Bonus video:

01:01

TRAMP JE OSVEDOČENI MRZITELJ MUSLIMANA M. Kostić: Obe strane polažu prava na božju pomoć U RATU, a od OVOGA NAJVIŠE STRAHUJU

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.