OBOŽAVA ORBANA, OŽENJEN JE MAĐARICOM, A OVO ĆE PROGANJATI BRISEL...Svi SKANDALI čoveka koji je NOĆNA MORA za Evropu
Gert Vilders, Foto: EPA-EFE/Bart Maat

NAPRAVIĆE IM HAOS

OBOŽAVA ORBANA, OŽENJEN JE MAĐARICOM, A OVO ĆE PROGANJATI BRISEL...Svi SKANDALI čoveka koji je NOĆNA MORA za Evropu

Gert Vilders odneo je pobedu na opštim izborima u Holandiji, prema najnovijim rezultatima s gotovo svim prebrojanim glasovima, a ovo su podaci o njemu koje trebate da znate

Objavljeno:

Antiislamski populistički desničar Gert Vilders odneo je dramatičnu pobedu na opštim izborima u Holandiji, prema najnovijim rezultatima s gotovo svim prebrojanim glasovima.

Nakon 25 godina u parlamentu, njegova Slobodarska stranka (PVV) trebalo bi da osvoji 37 mesta, znatno više od svog glavnog suparnika, levičarskog saveza.

Od opisa islama kao „ideologije retardirane kulture“ i nazivanja Marokanaca „ološem“, Gert Vilders, koga često porede sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom zbog njegove zapaljive retorike i korišćenja društvenih medija, dugo je imao istaknuto mesto u krajnjedesničarskom pejsažu u Evropi.

 Gert Vilders
Gert Vildersfoto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Njegova pobeda uzdrmala je holandsku politiku, ali i Evropu.

Ali, da bi ispunio obećanje da će biti premijer svih, moraće da uveri druge stranke da mu se pridruže u koaliciji. Njegov cilj je 76 od 150 mesta u parlamentu. Nakon 25 godina u holandskoj politici bez vršenja dužnosti, Vilders bi trebalo da vodi pregovore o koalicijskoj vladi i ima dobre izglede da postane premijer.

- Moraćemo da pronađemo načina da opravdamo nade naših birača, da vratimo Holanđane na mesto broj jedan - rekao je Vilders u svom prvom govoru, dodajući da će "Holandija biti vraćena Holanđanima, cunami azila i migracija biće obuzdan".

Pred sudom

Britanska vlada je 2009. odbila da mu dozvoli da poseti zemlju, rekavši da predstavlja pretnju „harmoniji zajednice, a time i javnoj bezbednosti“. Vildersa je u Britaniju pozvao član gornjeg doma parlamenta, Doma lordova, da prikaže svoj 15-minutni film „Fitna“, koji kritikuje Kuran kao „fašističku knjigu“.

Vilders je optužen 2010. za krivično delo vređanje verskih i etničkih grupa i podsticanje mržnje i diskriminacije. On je proglašen nevinim u junu 2011.

Gert Vilders
Gert Vilders foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Vilders je osuđen za diskriminaciju Marokanaca nakon što je 2014. predvodio skandiranje na predizbornom skupu, kada je pitao okupljene žele li više ili manje Marokanaca. Nakon što su navijači skandirali "Manje!" odgovorio je: "Mi ćemo to srediti".

Vilders je 2021. godine, kada je Vrhovni sud potvrdio presudu, rekao da je žrtva "lova na veštice" i korumpiranog pravnog sistema.

Ublažio retoriku, ali ostaje kod antiimigracijskog stava

Nakon oštrih komentara protiv EU u prošlosti, on je ublažio ton tokom predizborne kampanje dok je pokušavao da svoju stranku uvede u vladu.

Ali on se drži svog strogog antiimigracionog pristupa, stava da je Holandija na prvom mestu, što je njegovom PVV-u dalo najveću podršku u njegovom 17-godišnjem postojanju.

- Sada je to dovoljno. Holandija to više ne može da izdrži. Sada moramo prvo da mislimo na svoj narod. Granice su zatvorene. Nema tražilaca azila - rekao je Vilders u televizijskoj debati uoči izbora.

Nakon što je u prošlosti davao oštre komentare protiv EU, ublažio je svoj ton tokom predizborne kampanje dok je pokušavao da uvede svoju stranku u vladu.

Ali drži se svog strogog antiimigracijskog pristupa, stava da je Holandija prva, čime je svom PVV-u prigrabio najveću podršku u njegovom 17-godišnjem postojanju.

- Sada je dosta. Holandija to više ne može da podnese. Sad prvo moramo da mislimo na vlastiti narod. Granice zatvorene. Nula tražitelja azila - rekao je Vilders u televizijskoj debati uoči izbora.

Gert Vilders
Gert Vilders foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Negzit i noćna mora za EU

Jedna rečenica u zapaljivoj izjavi Gerta Vildersa holandskim biračima proganjaće Brisel više nego bilo koji drugi: referendum o izlasku iz EU.

Sedam godina nakon što su Britanci glasali za Bregzit, priča se o takozvanom Negzitu. Čak i ako holandski glasači ne budu ubeđeni da prate Britance iz EU – ankete sugerišu da je to malo verovatno – postoje sve indikacije da će vlada predvođena Vildersom u Hagu i dalje biti noćna mora za Brisel.

Mesto za Vildersa za stolom samita EU bi transformisalo dinamiku, zajedno sa drugim krajnje desničarskim i nacionalističkim liderima koji su već na toj funkciji. Odjednom će se o politici koja se kreće od klimatskih akcija do reformi EU i oružja za Ukrajinu naći debata.

Otkako su objavljene izlazne ankete, potencijalni partneri desnog centra nisu isključili formiranje koalicije sa Vildersom, koji je izašao kao jasni pobednik. To je uprkos činjenici da su ga u poslednjih 10 godina centristi držali podalje.

Sa svoje strane, čini se da 60-godišnji veteran ovog puta ozbiljno želi da preuzme vlast.

- Vilders je daleko najbolji aktivista. To će priznati čak i njegovi politički protivnici - rekao je Viljem Post iz holandskog tink tank Instituta Klingendael.

- Pomalo je poput (bivšeg predsednika SAD-a Donalda) Trampa - dodao je.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Profimedia

Proroka Muhameda nazvao pedofilom

Vildersovi zapaljivi stavovi o islamu podstakli su pretnje smrću i on je godinama živeo pod jakom policijskom zaštitom.

Proroka Muhameda nazvao je pedofilom, islam "fašističkom ideologijom" i "zaostalom religijom", a želeo je u Holandiji da zabrani džamije i muslimansku svetu knjigu Kuran.

Njegovi komentari izazivali su ponekad nasilne demonstracije u zemljama s velikom muslimanskom populacijom, uključujući Pakistan, Indoneziju i Egipat. U Pakistanu je verski vođa izdao fetvu protiv njega.

Obožava Orbana

Samoproglašeni obožavatelj nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana, Vilders je izričito protiv EU, poziva Holandiju da vrati kontrolu nad svojim granicama, značajno smanji svoja plaćanja Uniji i blokira ulazak svih novih članica.

Vilders je takođe u više navrata rekao da bi Holandija trebalo da prestane da isporučuje oružje Ukrajini, budući da je zemlji potrebno oružje kako bi mogla da se brani.

Ali, ni jedna stranka s kojom bi potencijalno mogao da formira vladu ne deli te ideje.

Viktor Orban
Viktor Orban foto: Profimedia

Paranoja

Njegov stariji brat Pol Vilders godinama nije kritikovao svog brata javno sve do terorističkog napada u Berlinu 2016. kada je Tunišanin Anis Amri kamionom izvršio masakr na božićnom sajmu i ubio 12 ljudi, a ranio više od 48. Tada se Gert oglasio na društvenim mrežama fotografijom Angele Merkel sa krvavim rukama, aludirajući da je ona kriva za masakr, jer je napad izvršio migrant, a poznato je da se nemačka kancelarka tada zalagala za "politiku otvorenih vrata".

Pol je tada prvi put reagovao.

- To je previše. Gert širi mržnju. Moj brat jako dobro zna da njegovi pratioci shvataju njegove poruke bukvalno i da koriste Fejsbuk da bi promovisali nasilje - kaže Pol.

Na konstataciju da Gert sebe predstavlja kao pravog predstavnika holandskog naroda, Pol kaže da "malo političara ima tako malo kontakata sa narodom kao Gert".

- On ne može da izađe na ulicu. Gert i njegova žena već godinama žive na tajnoj lokaciji i imaju 24-časovno lično obezbeđenje. Čuvari uvek stoje ispred vrata njegovog stana. Telohranitelji su sa njim čak i kada ide u kupovinu. bez njih ne dolazi ni na naša porodična okupljanja. Njegov svet je jako mali. On je socijalno izolovan - rekao je Pol pre nekoliko godina.

Gert Vilders
Gert Vilders foto: EPA-EFE/Bart Maat

O njegovom privatnom životu malo se zna

Jedan je od najprepoznatljivijih holandskih političara zahvaljujući svojoj obojenoj plavoj kosi, ali malo se zna o njegovom privatnom životu, osim da je oženjen Mađaricom i da ima dve mačke - koje imaju svoj Instagram i X (bivši Tviter) naloge.

U dečjem TV programu, Vilders je prošle nedelje rekao da uživa igrajući "Mario Kart" na svom Plejstejšenu i čitajući stripove o Paji Patku.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Agencije/ Politiko/ Gardijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.