KO JE NOVI ORBAN U EVROPI ZBOG KOG SU SE POPALILE SVE LAMPICE? Pljuje po ISLAMU godinama, a odnos prema Ukrajini...
Gert Vilders, Foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

holandija

KO JE NOVI ORBAN U EVROPI ZBOG KOG SU SE POPALILE SVE LAMPICE? Pljuje po ISLAMU godinama, a odnos prema Ukrajini...

Biografija Gerta Vildersa prepuna je mržnje prema muslimanima

Objavljeno: 10:34h

Gert Vilders je izvojevao pobedu svoje stranke na parlamentarnim izborima u Holandiji.

Kao "ekstremni desničar" Vilders je više puta šokirao javnost svojim izjavama o muslimanima, nazivajući islam "ideologijom retardirane kulture" a Marokance "smećem", navodi Gardijan (The Guardian).

Zbog svoje istaknute netrpeljivosti prema muslimanima, Vilders se poredi kako sa Trampom, tako i sa Orbanom. Pa, ko je taj "novi Orban"?

Gert Vilders
Gert Vildersfoto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Biografija Gerta Vildersa

Gert Vilders rođen je 6. septembra 1963. godine u Venlu.

Kada je 2006. godine napravio Partiju slobode (PVV) srž svoje stranke definisao je kao antiislamsku ideologiju koja se bazirala na širenju mržnje prema muslimanskom življu.

Vrlo je zanimljivo da je svoju mržnju prema muslimanima Vilders prepisao posledici ubistva radikalnog antiislamskog filmskog reditelja Tea van Goga 2004. godine. Takođe, svoju mržnju prema islamu pomoglo je, kako je ranije naveo Vilders "njegovim vremenom provedenim u Izraelu u kibucu".

Gert Vilders
Gert Vildersfoto: EPA-EFE/Bart Maat

Vilders već više od 15 godina blati islam, a shodno svojoj retorici smatra se političkim prijateljem Viktora Orbana i Marin Le Pen.

Za svoje antiislamske govore i pozivanju na „smanjenje broja Marokanaca u Holandiji“ Vilders je bio osuđen. Naravno, to ga nije sprečilo da nastavi sa vređanjem, a umesto zaštite muslimana od uticaja Vildersovih reči, Gert Vilders je taj koji ima konstantnu zaštitu zbog mogućnosti da će mu neko naneti fizičku bol, neko ko je povređen njegovim "ekstremizmom".

U skladu sa širenjem antiislamskih ideologija, može se pretpostaviti na čijoj je strani Vilders u sukobu između Palestine i Izraela.

Gert Vilders
Gert Vildersfoto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Slično Orbanu, Vilders je rekao da se neće zalagati za dalje slanje vojne pomoći Ukrajini.

No, da se "ekstemizam" može ublažiti kada dođu izbori, Vilders je potvrdio. Uoči izbora, Vilders je pokušao da ublaži svoju propagandu protiv muslimana, nagoveštavajući da će odustati od agitovanja za zabranu džamija i Kur'ana, no, to su mnogi ocenili kao "odličan kampanjski potez".

Do sada nije dolazio do visokih pozicija u parlamentu, ali u skladu sa dešavanjima u Palestini i tanjom retorikom, popularnost Vildersa je porasla, te je njegova partija uspela da osvoji izbore.

Naravno, sada kada je Vildersova stranka na vrhu parlamenta strah od njega u Evropskoj uniji postoji. Čelnici se "plaše" desničarskog uticaja, ali niko ne strahuje od antiislamskog diskursa koji se ustalio u Holandiji koja je i izabrala Vildersa.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.