ALARMANATAN BROJ UBIJENIH ŽENA U 2022. GODINI! Više od polovine počinili oni sa kojima treba da se osećamo SIGURNO
Foto: beta amir hamzagic, Marija Erdelji, Milena Đorđević, Snežana Krstić

NEOPISIVA TUGA

ALARMANATAN BROJ UBIJENIH ŽENA U 2022. GODINI! Više od polovine počinili oni sa kojima treba da se osećamo SIGURNO

Najviše ubistava žena i devojčica, oko 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji

Objavljeno:

Ujedinjene nacije saopštile su u sredu da je broj ubijenih žena i devojčica širom sveta 2022. godine porastao na najviši nivo u poslednjih 20 godina.

Oko 89.000 žena i devojčica namerno je ubijeno prošle godine, izvestili su UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Vomen) i Kancelarija UN za droge i kriminal (UNODC).

"Alarmantan broj femicida je oštar podsetnik da se čovečanstvo još uvek bori sa duboko ukorenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama i devojčicama", rekla je Ghada Vali, izvršna direktorka UNODC-a.

"Svaki izgubljeni život je poziv na akciju – molba da se hitno pozabave strukturalnim nejednakostima, da se poboljšaju odgovori krivičnog pravosuđa tako da se nijedna žena ili devojka ne plaši za svoj život zbog svog pola."

Više od polovine tih ubistava, oko 55 odsto, počinili su članovi porodice ili partneri, u poređenju sa oko 12 odsto muških žrtava ubistava.

Najviše ubistava žena i devojčica, oko 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izveštaju. rekao je.organizacije UN.

Bonus video:

00:52

DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Prošle godine ubijeno je 44 žena - evo šta treba da se dogodi da se to više ne događa!

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.