POSTIGNUT SPORAZUM IZRAELA I HAMASA! Razmena talaca za zarobljenike po formuli 50 ZA 150
Rat u Izraelu, Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

rat u izraelu

POSTIGNUT SPORAZUM IZRAELA I HAMASA! Razmena talaca za zarobljenike po formuli 50 ZA 150

Među oslobođenim taocima biće žene i deca

Objavljeno: 14:34h

Izrael i Hamas su postigli sporazum po kojem će 50 talaca iz Pojasa Gaze biti oslobođeno u naredna četiri dana tokom kojih će biti uspostavljena pauza u borbama.

BBC prenosi da će među oslobođenim taocima biti žene i deca.

U zamenu za njih Izrael će iz zatvora osloboditi 150 palestinskih žena i dece.

Katar, zemlja koja je bila glavni posrednik u pregovorima Izraela i Hamasa, objavio je da će sporazum zvanično biti objavljen u naredna 24 sata.

Pauza u borbama mogla bi da potraje i duže od četiri dana, pošto je Izrael saopštio da će za svakih deset talaca koji budu oslobođeni preko brojke od 50 prvobitnih, pauza u borbama biti produžavana za po još jedan dan.

Izrael insistira da ovo nije kraj rata i navodi da će se on "nastaviti" kako bi svi taoci stigli svojim kućama, kako bi "Hamas bio potpuno eliminisan" i kako bi se obezbedilo da "nema novih pretnji" po Izrael iz Pojasa Gaze.

Očekuje se da će među prvih 50 talaca koji treba da budu oslobođeni biti Izraelci i osobe koje imaju dvojno državljanstvo te i još neke druge zemlje, ali ne i strani državljani.

Katar je, kao posrednik u pregovorima, objavio da će velikom broju kamiona sa humanitarnom pomoći, medicinskom opremom i gorivom biti omogućeno da uđu u Pojas Gaze, koja se suočava sa teškom humanitarnom situacijom.

Na društvenoj mreži X (bivši Tviter) pojavila se i objava Hamasa o sporazumu s Izraelom u kojoj se navodi da on uključuje i slobodno kretanje ljudi od severa ka jugu Pojasa Gaze duž ulice Salah el Din, prekid vazdušnog saobraćaja nad južnim delom palestinske enklave tokom pauze u borbama, kao i nad severnim u trajanju od šest sati dnevno.

Hamas je naveo da sporazum uključuje i zaustavljanje izraelske borbene tehnike na sadašnjim položajima u Pojasu Gaze.

Bonus video:

05:00

HAMAS JOŠ NIJE PORAŽEN, UMREŽIO JE CELU GAZU! Stručnjaci tvrde: Kopnena invazija Izraela nije ni počela, OVO JE SAMO POČETAK?

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.