"BLIZU SMO SPORAZUMA SA IZRAELOM": Oglasio se ŠEF HAMASA, pomenuo OSLOBAĐANJE žena i dece!
Hamas, Foto: Profimedia

hoće li biti primirja?

"BLIZU SMO SPORAZUMA SA IZRAELOM": Oglasio se ŠEF HAMASA, pomenuo OSLOBAĐANJE žena i dece!

Predsednik SAD Džo Bajden i drugi američki službenici rekli su juče da je dogovor blizu, ali činilo se da je sporazum blizu i ranije

Objavljeno:

Šef Hamasa rekao je Rojtersu danas da je palestinska militantna grupa blizu sporazuma o primirju s Izraelom.

"Službenici Hamasa su blizu postizanja sporazuma o primirju s Izraelom i grupa je dostavila svoj odgovor katarskim posrednicima", rekao je Ismail Hanijeh u izjavi koju je Rojtersu poslao njegov pomoćnik.

"Obe strane će osloboditi žene i decu"

U izjavi nije navedeno više detalja, ali službenik Hamasa rekao je za TV Al Jazeera da su pregovori fokusirani na to koliko će trajati primirje, zatim na dogovore o isporuci pomoći u Gazu i razmenu izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu.

"Obe strane će osloboditi žene i decu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima", rekao je službenik Isat el Rešik.

Hamas je uzeo oko 240 talaca tokom svog divljanja u Izraelu 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

Mirjana Špoljarić Eger, predsednica Međunarodnog odbora Crvenog krsta (ICRC), sastala se juče s Hanijehom u Kataru kako bi "unapredila humanitarna pitanja" vezana uz sukob, navodi se u saopštenju ICRC-a sa sedištem u Ženevi. Takođe se odvojeno sastala s katarskim vlastima, piše Hina.

Gaza
Gazafoto: EPA NEIL HALL

ICRC je rekao da to nije deo pregovora čiji je cilj oslobađanje talaca, ali je kao neutralni posrednik spreman "olakšati svako buduće oslobađanje s kojim se strane dogovore".

Priče o neizbežnom dogovoru o taocima kruže danima. Rojters je prošle nedelje izvestio da su katarski posrednici tražili dogovor da Hamas i Izrael razmene 50 talaca u zamenu za trodnevni prekid vatre koji bi povećao isporuke hitne pomoći civilima u Gazi, citirajući službenika upućenog u razgovore.

Bela kuća: Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno

Predsednik SAD Džo Bajden i drugi američki službenici rekli su juče da je dogovor blizu, ali činilo se da je sporazum blizu i ranije.

"Osetljivi pregovori poput ovih mogu se raspasti u zadnji čas", rekao je zamenik savetnika za nacionalnu sigurnost Bele kuće Džon Finer u NBC-jevom programu Meet the Press u nedelju.

"Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", kazao je.

Bonus video:

01:35

U IZRAELU SU MI POKAZALI SOFTVER, GAZA SE NALAZI U KLOPCI Forca otkrio: Koriste sunđeraste bombe, koje uguše ljude u pur peni!

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.