U OVIM DELOVIMA EVROPE TEMPERATURA PALA NA -33 STEPENA: Sneg i led svuda, evo da li nam stiže ledeni talas
Zima, Foto: Beta/Dragan Gojić

kao da je zima

U OVIM DELOVIMA EVROPE TEMPERATURA PALA NA -33 STEPENA: Sneg i led svuda, evo da li nam stiže ledeni talas

Temperature su u ovim predelima i za 10-15 stepeni niže od proseka za novembar

Objavljeno: 12:24h

Ovogodišnja jesen širom Evrope i više je nego toplija, a u mnogim predelima biće i najtoplija otkad se vrše merenja i praćenja. Ipak, to nije slučaj na severu i severoistoku Evrope, gde je ovogodišnja jesen i više nego hladnija.

Nakon ledenog oktobra, novembar je doneo još niže temperature severu Skandinavije i severu Rusije, da bi se ledena vazdušna masa spustila i južnije.

Jezgro ledenog vazduha nalazi se nad severnim i centralnim predelima Skandinavije, uz minimalne temperature i do -33°C, dok se u mnogim ovim predelima jutarnje temperature kreću od -30 do -25°C, a dnevne jedva i da pređu -20°C. Reč je o predelima unutar kopna, dok temperatura naglo raste u svim ostalim pravcima i ka severu i ka jugu i zapadu i to zahvaljujići zagrevajućem efektu Golfske struje koja nikada ne ledi obalno područje severne Skandinavije, a i temperature vazduha unutar polarnog kruga na priobalnom području prelaze 0°C.

Prognoza
Prognozafoto: Meteociel

Ledeni vazduh na svom putu prema jugu premeštaće se preko istoka Evrope i Rusije

Osim Norveške i Švedske, snegom i ledom okovani su i mnogi predeli Finske, ali i sever Rusije, a sada se ledena vazdušna masa spušta ka jugu preko zapada Rusije i narednih dana i evropski deo Rusije očekuju dnevne temperature od -10 do -5°C, ujutro i ispod -20°C. Ledenu vazdušnu masu neće izbeći ni Moskva.

Inače, ova ledena vazdušna masa svojom glavninom prodiraće dosta istočnije od većeg dela evropskog kopna i Srbije, tako da će svojim obodnim delolom stići do oblasti Crnog mora.

Kada je reč o Srbiji i našem području, nakon kratkotrajne stabilizacije vremena i otopljenja, prema trenutnoj vremenskoj prognozi od utorka sledi novo pogoršanje vremena i zahlađenje, usled prodora hladnog fronta, pa će biti kiše i snega. I pored zahlađenja, temperature će biti u skladu sa kalendarom, tako da se ne očekuje polarno zahlađenje poput zahlađenja na severu i na istoku Evrope.

Vreme u Evropi
Vreme u Evropifoto: Meteociel

I dok su sever i istok Evrope na udaru polarnog vazduha, zapad Evrope pod uticajem je tople vazdušne mase sa Atlantika, uz temperature i preko 15°C. Istovremeno, na jugu i istoku Mediterana temperature mora je od 21 do 25°C, pa je na obalama južne Grčke, Krita, Malte, Tunisa, Turske i Kipra i dalje moguće kupanje, uz temperature vazduha od 20 do 25°C.

I dok se temperature na severu Skandinavije spuštaju i do -33°C, prethodnih dana maksimalne temperature na jugu Španije dostizale su rekordnih 33°C, što je dovelo do neverovatne razlike od preko 60 stepeni između najviše i najniže temperature u Evropi.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.