NEMOJTE OVE GREŠKE DA PRAVITE TOKOM HLADNIJIH DANA! Izbegnute razboljevanje, doktori savetuju šta da RADITE
Ishrana, Foto: Profimedia

zdravlje

NEMOJTE OVE GREŠKE DA PRAVITE TOKOM HLADNIJIH DANA! Izbegnute razboljevanje, doktori savetuju šta da RADITE

Doktori savetuju šta radite i kako da se hranite tokom zimskih dana

Objavljeno:

Danas je počelo zimsko računanje vremena, dani su sve kraći, a uskoro možemo da očekujemo i sve hladnije temperature. Osim sezone prehlade i gripa čiji nas pik očekuje u decembru i početkom 2024. godine, postoji još nekoliko zdravstvenih stanja koji dolaze sa hladnijim vremenom.

Anketa od 2.000 odraslih Britanaca pokazala je da 39% ima zabrinutost kada je u pitanju njihovo zdravlje tokom hladnijih meseci. Na prvom mestu nalazi se kovid, zatim nedostatak vitamina D i jedenje nezdrave hrane. Drugi zimski strahovi uključuju suvu kožu i usne, izlazak iz tuša, buđenje i povratak kući po mraku.

"Kada dani počnu da se skraćuju i vreme počne da se menja, može da se promeni i naše raspoloženje i ponašanje, što je sasvim prirodno", istakao je dr Amir Kan.

"Umesto provođenje više vremena na otvorenom, mnogi od nas obično žele da ostanu unutra i da se opuste, i umesto da biraju da jedu raznovrsna zdrava jela, odlučuju se za hranu koja ih čini sitim i zadovoljnim", dodao je on.

Uprkos promeni u apetitu, 56% ne uzima nikakve suplemente od decembra do februara koji pomažu u održavanju uravnotežene ishrane. Doktori u hladnijim mesecima preporučuju upotrebu vitamina D, multivitamina i omega-3.

"Uzmite, na primer, šaku oraha. To je jedini orah koji sadrži značajne količine esencijalne omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi, nešto što telo prirodno ne može proizvode, a za koje istraživanja pokazuju da mogu igrati ulogu u zdravlju srca, mozga i zdravom starenju", rekao je dr Amir za kraj.

Takođe, uz uravnoteženu ishranu ne treba zanemariti ni fizičku aktivnost i redovan san.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.