KINA ŠOKIRANA IZJAVOM IZRAELSKOG MINISTRA, NE VERUJU DA JE OVAKO NEŠTO IZUSTIO: Zveckao NUKLEARNIM ORUŽJEM, pa...
Foto: AP Photo Fatima Shbair

OSUDA

KINA ŠOKIRANA IZJAVOM IZRAELSKOG MINISTRA, NE VERUJU DA JE OVAKO NEŠTO IZUSTIO: Zveckao NUKLEARNIM ORUŽJEM, pa...

Izrael nije ni potvrdio ni demantovao svoju nuklearnu sposobnost

Objavljeno:

Kina, Iran i mnoge arapske nacije osudile su izjavu izraelskog ministra da je nuklearna bomba u pojasu Gaze opcija u ratu između Izraela i Hamasa, ocenivši da je to pretnja svetu, javlja danas AP.

Na dugo planiranom otvaranju konferencije Ujedinjenih nacija u ponedeljak čiji je cilj uspostavljanje zone bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku, mnogi ambasadori su izrazili osude i kritike na komentare izraelskog ministra nasleđa Amihaija Elijahua, koji je kasnije u radio intervjuu svoje komentare nazvao "metaforičnim".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu brzo je obezvredio te komentare i suspendovao ga sa sastanaka vlade.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: EPA/ATEF SAFADI

Izrael nije ni potvrdio ni demantovao svoju nuklearnu sposobnost. Široko se veruje da poseduje nuklearno oružje, a bivši zaposleni u njegovom nuklearnom reaktoru služio je 18 godina u izraelskom zatvoru zbog curenja detalja i slika o izraelskom navodnom programu nuklearnog arsenala britanskim novinama 1986. godine, podseća AP.

Predstavnik Kine u UN Geng Šuang rekao je da je Peking "šokiran", a izjave izraelskog zvaničnika nazvao "izuzetno neodgovornim i uznemirujućim", ocenivši da ih treba univerzalno osuditi.

On je pozvao izraelske čelnike da povuku izjavu i da, "što je pre moguće", potpišu Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, koji se smatra kamenom temeljcem nuklearnog razoružanja.

Geng je rekao da je Kina spremna da se pridruži drugim zemljama "da bi dala novi podsticaj“ za uspostavljanje zone bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku, rekavši da je hitnost veća zbog situacije u trenutnom regionu.

Bonus video:

00:58

DOK JE IZRAEL OKUPIRAN HAMASOM, SA SEVERA IM PRETI ŽESTOK NAPAD? Eksperti tvrde: Trenutno im traže slabu tačku, a onda UDARAJU

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.