PAUKOVA MREŽA KRIJE NAJVEĆE TAJNE HAMASA, MISTERIOZNI TUNELI SU PRAVI PAKAO: Izraelce čeka NOĆNA MORA, to je kao...
Foto: Dawoud Abo Alkas / Zuma Press / Profimedia

STRUČNJACI PROGOVORILI

PAUKOVA MREŽA KRIJE NAJVEĆE TAJNE HAMASA, MISTERIOZNI TUNELI SU PRAVI PAKAO: Izraelce čeka NOĆNA MORA, to je kao...

Vojni stručnjaci kažu da bi Hamasova obimna podzemna mreža tunela mogla da bude noćna mora vojnika Izraela i upozoravaju da se oni ne šalju u zagušljive, uske prolaze, u kojima je malo kiseonika, ali puno krivina

Objavljeno:

Kako je počela kopnena operacija Izraela u Pojasu Gaze, bilo je jasno da će armija Tel Aviva usmeriti svoje napade na mračne i misteriozne tunele Hamasa, koji kriju najveće tajne ove militantne organizacije. Upravo se u tim tunelima nalazi logistka Hamasa, koju Izrael želi da uništi, ali otežavajuća okolnost može biti činjenica da se u tunelima nalaze i zarobljeni Izraelci.

Vojni stručnjaci kažu da bi Hamasova obimna podzemna mreža tunela mogla da bude noćna mora vojnika Izraela i upozoravaju da se oni ne šalju u zagušljive, uske prolaze, u kojima je malo kiseonika, ali puno krivina. Mnoge prednosti visoke tehnologije koje Izrael uživa iznad zemlje nestaju kada vojnici odu u podzemlje.

Redovne naočare za noćno osmatranje ne rade, komunikacija među borcima u tunelima IDF-a je veoma ograničena, a vojnici moraju da ponesu sopstvene zalihe kiseonika, respiratore i hemijske zaštitne maske.

„To je kao da ste pod vodom“, rekao je penzionisani general-potpukovnik američke vojske Mark Švarc, koji je vodio američku bezbednosnu koordinaciju u Izraelu i sa Palestinskim vlastima od 2019. do 2021. godine.

Stručnjaci kažu da vojnici koji ulaze u tunele mogu brzo da izgube orijentaciju i da neki postanu žrtve vrtoglavice, a prolazi mogu postati toliko uski da je gotovo nemoguće okrenuti se.

„Bila sam u tunelima, i kada jednom krenete dole, vrlo brzo gubite svaki osećaj za pravac i svaki osećaj za vreme“, rekla je Dafne Ričemond-Barak, docent na izraelskom Univerzitetu Rajhman koja je osnovala Međunarodnu radnu grupu za podzemno ratovanje i smatra se da je napisala najsveobuhvatniju knjigu na tu temu.

Četiri vrste pakla

Prema mišljenju eksperata, neprijatelji Izraela koriste najmanje četiri vrste tunela.

Duž severne granice sa Libanom, Hezbolah je koristio bušilice sa dijamantskim vrhom da iseče prolaze u stene.

Na južnoj granici, gde su Izrael i Hamas u ratu, tuneli iz Gaze u Egipat dugo su korišćeni za šverc robe. Tuneli su korišćeni i za napade na izraelska sela.

Veruje se da je lavirint ispod samog Pojasa Gaze najobimniji, najkompleksniji i najsofisticiraniji, sa dugim prolazima koji se kreću cik-cak na različitim dubinama ispod zemlje ispod naseljenih centara. Neki su procenili njihovu zajedničku dužinu na oko 500 metara, ali Ričemond-Barak i drugi kažu da je to spekulacija.

„Stanovnici Gaze koristili su tunele još 60-ih godina prošlog veka za krijumčarenje, ali tada su bili kratki i plitki“, kaže Džoel Roskin, geomorfolog na izraelskom Univerzitetu Bar-Ilan i rezervni major IDF-a.

Hamas, Tunel
foto: Dawoud Abo Alkas / Zuma Press / Profimedia

Tlo u Gazi je idealno za kopanje bunara, rekao je, što ga čini idealnim i za tunele. Roskin je na početku rekao da su urušavanja tunela bila uobičajena, ali je Hamas vremenom naučio kako da ih ojača, počevši prvo da koristi drvene deaske, a zatim metalne grede i cement.

Klajn je rekao da je, dok je bio u IDF-u, posmatrao kako se tuneli razvijaju tokom vremena. Trenirao je u plitkim tunelima, ali je tunel koji je njegov tim otkrio koji se proteže od Gaze do Izraela bio mnogo dublji i napredniji, sa strujom i interfonskim sistemom.

Hamas je prvi put koristio tunele za napad na izraelske ciljeve 2001. godine, nekoliko nedelja nakon 11. septembra, prema svedočenju pred UN, kada je eksplodirala bomba ispod izraelske vojne stanice. Kada su se Izraelci povukli iz Gaze u leto 2005, Hamas je udvostručio razvoj tunela, prema brojnim stručnjacima. Hamas je preuzeo vladu Gaze 2006. Do 2014. Hamas je pojačao napade kroz tunele iskopane u Izraelu.

Bonus video:

02:22

PRAVI LI HAMAS ŽIVI ŠTIT OD 300.000 PALESTINACA? Analitičar: Amerika koristi jednu zaboravljenu reč koja označava STRAŠNO STANJE

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.