ČOVEK KOG SU KONTROVERZE PRATILE I NAKON SMRTI: Znate li ko je tvorac NAJPOZNATIJEG ORUŽJA na svetu - KALAŠNJIKOVA?
Mihail Kalašnjikov, Foto: PIP-Landmark Media / Newscom / Profimedia

SUŠTI GENIJE

ČOVEK KOG SU KONTROVERZE PRATILE I NAKON SMRTI: Znate li ko je tvorac NAJPOZNATIJEG ORUŽJA na svetu - KALAŠNJIKOVA?

Od ranog detinjstva, Kalašnjikov je pokazivao interesovanje za mehaniku i tehnologiju, ali put do statusa jednog od najznačajnijih oružara 20. veka nije bio nimalo jednostavan

Objavljeno: 10:56h

Mihail Timofejevič Kalašnjikov, čije ime je postalo sinonim za jednu od najprepoznatljivijih i najrasprostranjenijih vrsta oružja u svetu, rođen je na današnji dan 1919. godine u selu Kurja, u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Njegov život i rad odražavaju turbulentnu istoriju 20. veka, u kojem se prepliću elementi genijalnosti, kontroverzi i tragičnih posledica ratova.

Od ranog detinjstva, Kalašnjikov je pokazivao interesovanje za mehaniku i tehnologiju, ali put do statusa jednog od najznačajnijih oružara 20. veka nije bio nimalo jednostavan. Tokom Drugog svetskog rata, kao mladi tenkistički komandir Crvene armije, Kalašnjikov je ranjen u bici, što mu je dalo vremena da razmišlja o unapređenju automatskog oružja.

Njegova najpoznatija kreacija, automat AK-47, izvedena iz inicijala njegovog imena i poslednje dve cifre godine kada je prototip završen (1947), postala je ikona ne samo vojne tehnologije, već i političkih pokreta i sukoba širom sveta. Kalašnjikov je dizajnirao oružje koje je bilo pouzdano, jednostavno za proizvodnju i održavanje, što je omogućilo njegovu masovnu distribuciju.

Mihail Kalaš
foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Uprkos globalnom uticaju koji je AK-47 imao, Kalašnjikov je do kraja života ostao relativno skroman čovek. Iako je uživao poštovanje u svojoj domovini, često je isticao da je njegova prvobitna namera bila da pomogne u odbrani svoje zemlje, a ne da stvori oružje koje će biti korišćeno u međunarodnim konfliktima.

Od proizvodnje nije dobio ništa

Još od 1947, kada je konstruisao svoj automat AK-47, Mihail Kalašnjikov nije ni slutio da će fabrika u kojoj je proveo čitav radni vek 2009. godine bankrotirati, a da pritom osim slave i ordenja nije uzeo nijedan dolar za svaki proizvedeni automat. Fabrika " Izmaš", koja je nadaleko čuvena po proizvodnji automata "kalašnjikov", 2009. je objavila bankrot.

Mihail Kalašnjikov
foto: PIP-Landmark Media / Newscom / Profimedia

Vlasnik fabrike oružja Andrej Markin proglasio je bankrot, navodeći da je dug njegove fabrike dostigao 180.000 evra, što je u Rusiji izazvalo šok, ne samo zato što je to grana namenske industrije koja ostvaruje profit, nego što je u njoj bio zaposlen i konstruktor čuvenog AK-47 Mihail Timofejevič Kalašnjikov, koji od proizvodnje svog modela nije dobio ni dinar, osim ordenja svih sovjetskih i ruskih predsednika, a na Zapadu je mogao biti multimilijarder, koji uživa u vilama, automobilima i "šuškama" na bankarskom računu.

Kontroverze oko Kalašnjikova i njegovog izuma nisu jenjavale ni nakon njegove smrti.

Mihail Kalašnjikov
foto: PIP-Landmark Media / Newscom / Profimedia

Bivši pukovnik američke vojske Džon Viks početkom osamdesetih godina prošlog veka "kalašnjikov" je nazvao "fordom" pešadijskog naoružanja, a to je objasnio na sledeći način:

- Ona škripi, ona poskakuje, ali će vas dovesti do cilja, to se može reći za AK-47. Nije tako prefinjena kao puške nekih drugih zemalja, ali, jednostavno, ne može se pokvariti. Vojnik je može odneti u vodu, blato, može zaboraviti da je očisti, ali će ona i dalje pucati.

Mihail Kalašnjikov
foto: PIP-Landmark Media / Newscom / Profimedia

Prema nekim proračunima, danas u svetu ima više od 100 miliona komada AK-47 u raznim verzijama, odnosno 200 miliona sa brojnim kopijama ovog automata.

Dok su neki smatrali da je njegov doprinos tehnologiji bio neophodan, drugi su isticali etičke dileme vezane za proizvodnju i prodaju oružja. Bez obzira na to, njegovo ime i danas ostaje duboko urezano u istoriju, a AK-47 i dalje simbolizuje oružane borbe na različitim meridijanima.

Bonus video:

04:14

EVO KAKO VOJSKA SRBIJE OD IDEJE DOLAZI DO PROTOTIPA NAORUŽANJA! Pukovnik otkrio: Sve zavisi od složenosti, minimum je 15 MESECI

(Espreso/24 sedam.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.