IZRAELSKA VOJSKA RAZVIJA NOVO ORUŽJE: Evo o čemu se radi
Izraelski antiraketni sistem Gvozdena kupola, Foto: Profimedia

IZRAEL

IZRAELSKA VOJSKA RAZVIJA NOVO ORUŽJE: Evo o čemu se radi

Izraelsko lasersko naoružanje je kao iz naučnofantastičnog filma

Objavljeno: 17:19h

Izraelska kompanija za napredne odbrambene sisteme Rafael razvija protivvazdušni odbrambeni sistem Iron Beam ("gvozdeni zrak"), koji se sastoji od sistema laserskog oružja dizajniranog za odbranu zemlje od nadolazećih projektila.

Кarakteristike "Gvozdenog zraka"

"Gvozdeni zrak" bi trebalo da postane šesti element izraelskog integrisanog protivraketnog odbrambenog sistema, posle sistema "strela 2", "strela 3", "davidova praćka" i "gvozdena kupola".

"Gvozdeni zrak" koristi laser da eliminiše pretnje u vazduhu i predstavlja ekonomično i efikasno rešenje - za razliku od projektila "gvozdene kupole" koji su veoma skupi.

Ovaj sistem može da funkcioniše kao samostalni odbrambeni mehanizam ili da se integriše u širi sistem PVO.

U poređenju sa tradicionalnim presretačima projektila, "gvozdeni zrak" ima znatno niže troškove po metku, neograničen kapacitet pucanja, smanjene operativne troškove i eliminiše rizik od pada presretnutih raketnih ostataka na zaštićena područja.

Izraelski protivraketni sistem "gvozdena kupola"

U 2020. godini, sistem je pokazao veoma impresivan efektivni domet do 7 km i sposoban je da brzo neutrališe rakete, bespilotne letelice i minobacačke granate u roku od nekoliko sekundi. Štaviše, postoje planovi za povećanje nivoa snage i ima potencijal da dostigne 100 kV ili više.

Uvođenje "gvozdenog zraka" kao odgovor na sukob sa Hamasom

Ako "gvozdeni zrak" počne da se aktivno koristi u borbi, to će biti ključni potez Izraela da ojača svoju PVO usred tekućeg sukoba sa Hamasom. Prvobitno, ova nova tehnologija nije bila planirana za implementaciju narednih nekoliko godina.

Rafael razvija ukupno dva laserska sistema visoke energije: "gvozdeni zrak" i "mali zrak". "Mali zrak" je presretač snage 7,5 kV dizajniran za borbu protiv mini bespilotnih letelica (C-mUAV) i zemaljskih ciljeva kao što su improvizovane eksplozivne naprave (IED) i neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Može da neutrališe mete sa udaljenosti od nekoliko stotina do 2.000 metara. Prvi prototip "malog zraka" je već dostupan.

Najnovije informacije o dešavanjima u ratu u Izraelu možete pročitati u našem blogu.

03:29

OVO ŠTO JE IZRAEL URADIO TO U SVETU MOŽE DA URADI JOŠ SAMO JEDNA DRŽAVA! Španović: To je mnogo teška stvar!

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.