OD 2024. GODINE PENZIJE VEĆE ZA 40 POSTO: Ministarka dala obećanje, najstarije građane OGREJAĆE sunce, a evo i GDE
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

za najstarije

OD 2024. GODINE PENZIJE VEĆE ZA 40 POSTO: Ministarka dala obećanje, najstarije građane OGREJAĆE sunce, a evo i GDE

Penzije u Rumuniji navodno bi trebalo da porastu 40 odsto

Objavljeno:

Penzije u Rumuniji porašće u septembru 2024. godine u proseku za 40 odsto, rekla je ministarka rada Simona Bucura Oprescu.

Prva faza predviđa indeksaciju pet miliona penzija u januaru za 13.8 posto, prema predloženom zakonu o penzijama koji će vlada poslati u parlament do kraja meseca.

Isplata penzija prema novim izračunima kreće u septembru 2024. godine i ukloniće nejednakost garantujući svim građanima koji isti broj godina rade isti posao iste penzije.

Penzioneri
Penzionerifoto: Ana Paunković

Predlog zakona trebao je da bude usvojen u prvoj polovini godine, ali je više puta odlagan. Planirani datum stupanja na snagu podudara se s lokalnim, parlamentarnim, predsedničkim i evropskim izborima. Državna potrošnja na penzije porašće u sledećoj godini na otprilike 146 milijardi leja (31.45 milijardi dolara), s ovogodišnjih 115 milijardi leja.

Reforma penzijskog sistema uslov je za rumunsko povlačenje sredstava iz fondova EU za oporavak od krize koronavirusa, ističe Rojters dodajući da se Bukurešt obavezao da eliminiše nejednakost i da izbegava politizaciju povećanja penzija pred izbore, prenosi Indeks.

Bonus video:

01:01

BORE SE PROTIV POVEĆANJA PENZIJA Orlić osudio haos u skupštini: Glupiraju se za Tik-Tok, OVO su vikali za pobedu naših košarkaša

(Espreso/ Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.