OVA GRUPA PENZIONERA IZ HRVATSKE DOBIJA POVEĆANJE OD 30 EVRA: Evo ko sve ima pravo na ovaj novac, VAŽNO JE!
Penzioner, Foto: Profimedia

penzioni fond

OVA GRUPA PENZIONERA IZ HRVATSKE DOBIJA POVEĆANJE OD 30 EVRA: Evo ko sve ima pravo na ovaj novac, VAŽNO JE!

Pravo na naknadu imaju lica starija od 65 godina života

Objavljeno:

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sednici uputila u saborsku proceduru predlog za izmenu Zakona o nacionalnoj naknadi za starije, kojom bi se ove naknade podigle na 150 evra. Izmenama će nacionalni dodatak za starije od 1. januara 2024. biti podignut sa sadašnjih 120,71 evro na 150 evra, izjavio je ministar rada i penzijskog sistema Marin Piletić.

Ko ima pravo na odštetu?

Pravo na naknadu imaju lica starija od 65 godina života, a nisu ostvarila pravo na penziju po osnovu rada i uplaćenih doprinosa. Redovno godišnje usklađivanje počeće da se primenjuje od 1. januara 2025. godine, najavio je ministar.

Amandmanima se predlaže ublažavanje uslova za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu, uslov sa sadašnjih 20 godina neprekidnog boravka u Hrvatskoj od dana podnošenja zahteva se smanjuje na 10 godina, a cenzus prihoda se povećava sa 120 na 300 evra po domaćinstvu. glava.

Pravo na domaću naknadu moguće je ostvariti i u slučajevima kada je pokrenut postupak za raskid, utvrđivanje ništavosti ili poništenje ugovora o doživotnom ili doživotnom izdržavanju. Naknadu bi bilo moguće platiti i poštom na adresu korisnika, rekao je Piletić.

Tu je i dodatak za policajce, carinike, poreznike...

Za primenu zakona biće potrebno obezbediti dodatnih 13,7 miliona evra u 2024. godini, skoro 16 miliona u 2025. godini i 16,1 miliona evra u 2026. godini. Očekujemo da će broj korisnika beneficija sa sadašnjih 6.841 korisnika porasti na minimalnih 13.400“, rekao je Piletić.

Vlada je donela i odluku da se državnim službenicima i nameštenicima isplaćuje dodatak na plate u iznosu od 5 do 10 odsto. Reč je o policijskim službenicima, službenicima sudske policije, carinske i poreske uprave, kao i državnim službenicima i nameštenicima u organima državne uprave koji ne primaju bonuse za rad utvrđen posebnim propisima ili sporazumom.

Dodatkom će biti obuhvaćeno oko 29.000 zaposlenih, a u septembru će početi da se isplaćuju zarade u avgustu, rekao je ministar pravde Ivan Malenica.

Bonus video:

02:20

PENZIJE SE POVEĆAVAJU ZA PREKO 10 ODSTO?! Direktor PIO fonda: Iznos se usklađuje sa inflacijom i punjenjem budžeta

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.