ZELENSKI UŠAO U RAT S VOJNIM VRHOM? Napravio kobnu grešku smenom OVOG ČOVEKA pa priznao da je "situacija teška"!
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

problemi

ZELENSKI UŠAO U RAT S VOJNIM VRHOM? Napravio kobnu grešku smenom OVOG ČOVEKA pa priznao da je "situacija teška"!

Odnosi Zelenskog s ukrajinskim vojnim vrhom počinju da brinu SAD

Objavljeno:

Rat u Ukrajini došao je do tačke u kojoj je čak i general Valerij Zalužni, glavni komandant ukrajinskih oružanih snaga, priznao da se na frontu Ukrajina i Rusija nalaze u pat poziciji.

Jutarnji list navodi da je, uz to, otvoren novi, do sada najozbiljniji, sukob ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog sa vojnim vrhom.

Navodi se da je Zelenski preko emisara optužio generala Zalužnog da teze o zastoju u ratu s Rusijom olakšavaju posao agresoru" i izazivaju "paniku" među zapadnim savetnicima.

Drugim rečima, Zelenski je putem televizijskog nastupa njegovog šefa kabineta Ihora Žovkve pokrenuo novi obračun sa delovima vojno-bezbednosnog aparata, a ovaj put se čini da se razlika u stavovima vojnog i civilnog vođstva Ukrajine pretvorila u provaliju.

Glavni krivica Zalužnog jeste u tome što je napisao ozbiljni esej za Ekonomist u kojem je opisao kako Ukrajina počinje da gubi bitke (ne i rat) jer je došlo do važnih promena u ruskoj taktici. Jedna od tih promena jeste masovno korištenje jeftinih napadačkih, eksplozivnih dronova, što je početkom rata bila taktička prednost Ukrajinaca.

Sada su, međutim, jeftini ruski dronovi zaustavili ukrajinsku ofanzivu, a politički vrh Ukrajine očigledno teško guta realistične procene generala.

Jutarnji list navodi da je raskol sa vojskom Zelenski diskretno priznao i Ursuli fon der Lajen, predsednici Evropske komisije, tokom poslednje posete, rekavši da "postoje poteškoće, kao i različita mišljenja".

 Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajenfoto: Profimedia

Zelenski je bio prinuđen da prizna da je situacija teška, ali je istovremeno insistirao da se ne radi o zastoju, a pri tome je sproveo akciju smenjivanja jednog od najvažnijih zamenika generala Zalužnog - generala Viktora Horenka, komandanta specijalnih snaga koji se istakao organizacijom više uspešnih napada iza neprijateljskih linija, uključujući uništavanje delova ruske flote i infrastrukture na Crnom Moru.

U Ukrajini su posebno slavljene sabotaže u organizaciji Horenka na ruskoj teritoriji, kao i više uspešnih dalekometnih napada projektilima. U subotu je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov informisao javnost da je naložio smenu Horenka, ali je odbio da obrazloži razloge.

Zalužni je, međutim, pretekao već pokrenutu proceduru uklanjanja s dužnosti važnog saradnika, tako što je ga je sam smenio, a što je dodatno razljutilo Kijev. Odnosi između Zelenskog i vrha ukrajinskih oružanih snaga napeti su od smene više visokih oficira koje je Kijev oterao sa funkcija tokom leta.

Odnosi Zelenskog s ukrajinskim vojnim vrhom počinju da brinu SAD, glavne saveznike Ukrajine.

- Američki vojni oficiri koji su radili s generalom Horenkom bili su iznenađeni vešću o njegovoj smeni i opisali su blizak i učinkovit radni odnos koji su imali s njim... Komentatori, uključujući poslanika ukrajinskog parlamenta, rekli su da se smena generala Horenka do sada čini najznačajnijim i potencijalno razornim političkim mešanjem u vojno procesuiranje rata - objavio je Njujork tajms.

Bonus video:

02:13

VOJNI KOMENTATOR UŽIVO IZ ŠTABA NATO: UKRAJINA DALJE NA PRVOM MESTU bez obzira na rat na bliskom istoku! U fokusu i zapadni balkan

(Espreso/Kurir.rs/Jutarnji list/New York Times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.