PUTIN TESTIRAO JEDNO OD NAJMOĆNIJIH ORUŽJA: Nuklearna podmornica lansirala raketu koja RAZARA SVE PRED SOBOM
Testiranje rakete, Foto: TWITTER/@SPUTNIK_INDIA/SCREENSHOT

uspešno testiranje

PUTIN TESTIRAO JEDNO OD NAJMOĆNIJIH ORUŽJA: Nuklearna podmornica lansirala raketu koja RAZARA SVE PRED SOBOM

Raketa Bulava duga 12 metara, ima procenjeni domet od oko 8.000 km i može da nosi do šest nuklearnih bojevih glava

Objavljeno:

Nova ruska podmornica na nuklearni pogon Car Aleksandar III izvela je uspešno probno lansiranje balističke rakete Bulava, dizajnirane da nosi nuklearne bojeve glave, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane. "Ispaljivanje balističke rakete je završni element testa, nakon čega će biti doneta odluka o prijemu krstarice u mornaricu", saopštilo je Ministarstvo odbrane u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Predsednik Vladimir Putin insistira na tome da Rusija zadrži svoje nuklearno odvraćanje kako bi se suprotstavila onome što on naziva rastućim bezbednosnim pretnjama, dok su veze između Moskve i Zapada pale na novi niži nivo zbog ruskog rata u Ukrajini.

Interkontinentalna balistička raketa, lansirana sa podvodnog položaja u Belom moru u blizini severne obale Rusije, pogodila je metu hiljadama kilometara dalje na poluostrvu Kamčatka na Dalekom istoku Rusije, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo nije saopštilo kada je obavljeno testiranje. Strateška raketna krstarica klase "Borej" opremljena je sa 16 raketa "bulava" i savremenim torpednim oruđem, rečeno je. Putin je u decembru prisustvovao svečanom spuštanju podmornice Car Aleksandar III u more, objavila je državna novinska agencija TASS.

Mornarica u službi ima tri podmornice na nuklearni pogon klase 'Borej' – jedna je pri kraju testiranja, a još tri su u izgradnji, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Raketa Bulava duga 12 metara, koja ima procenjeni domet od oko 8.000 km i može da nosi do šest nuklearnih bojevih glava, postala je kamen temeljac pomorskog kraka ruske nuklearne trijade.

Bonus video:

03:08

RUSIJA JE JEDINI ZAŠTITNIK EVROPSKIH VREDNOSTI!! Dimitrijević: Finska shvata da je ulazak u NATO greška, Putin dobija izbore!

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.