30. DAN RATA U IZRAELU: Hamas napao izraelske trupe, više od 4.000 mališana poginulo u Gazi (UŽIVO)
Rat u Izraelu, Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI, EPA-EFE/MOHAMMED SABER

borbe na bliskom istoku

30. DAN RATA U IZRAELU: Hamas napao izraelske trupe, više od 4.000 mališana poginulo u Gazi (UŽIVO)

Rat u Izraelu ušao je u 30. dan

Objavljeno: 22:22h

Borbe Izraela i Hamasa traju više od četiri nedelje, a kraj sukobima se ne nazire.

Činjenice:

  • Entoni Blinken odbacio pozive na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa i umesto toga ponovio američku podršku "humanitarnim pauzama"
  • Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da se njegova vlada protivi bilo kakvom privremenom prekidu vatre u Gazi osim ako Hamas ne oslobodi sve taoce.
  • Izrael je u petak preuzeo odgovornost za vazdušni napad na vozilo hitne pomoći u blizini najveće bolnice u enklavi

Tokom jučerašnje posete Jordanu američki sekretar Entoni Blinken rekao je da odbacuje pozive Egipta i Jordana na prekid vatre, objašnjavajući da bi takav potez samo ostavio Hamas gde jeste i dao mu priliku da se pregrupiše i ponovi 7. oktobar.

Entoni Blinken
Entoni Blinkenfoto: Profimedia

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom ne može da se razgovara, ali je rekao da diplomatske veze dve zemlje ne mogu biti u potpunosti prekinute. Istovremeno, Turska je odlučila da povuče svog ambasadora iz Izraela.

U Francuskoj u Lionu izbodena je jedna Jevrejka na svom kućnom pragu, a policija istražuje da li je u pitanju antisemitski napad, s obzirom na to da je na vratima doma žrtve bila iscrtana svastika.

Iz časa u čas:

21.40 Hagari: Izraelske snage u potpunosti opkolile Gazu, izvode opsežne udare

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u potpunosti opkolile grad Gazu i stigle do mora, efektivno podelivši enklavu na sever i jug, izjavio je portparol vojske, brigadni general Danijel Hagari na brifingu.

"Danas su snage IDF iz pešadijske brigade Golani opkolile grad Gazu, stigle do mora i drže položaje. Grad Gaza je takođe opkoljen sa juga, a u stvari sada postoji sever Pojasa Gaze i jug. Još uvek funkcioniše koridor duž kojeg se stanovnici severa enklave i Gaze mogu kretati ka jugu“, rekao je on, prenosi Tajms of Izrael.

On je rekao da vojska u ovom času izvodi opsežne udare u pojasu Gaze.

20.05 "Paltel": Komunikacije i internet u prekidu u Pojasu Gaze

Palestinski telekomunikacioni operater "Paltel" saopštio je večeras da su sve komunikacije i internet u prekidu u Pojasu Gaze.

"Glavnu mrežu, koja je prethodno bila obnovljena, ponovo je odsekla izraelska strana", naveo je "Paltel", prenosi Rojters.

Internet usluge i komunikacije u Pojasu Gaze bile su u prekidu i 1. novembra, ali i nekoliko puta ranije, od početka sukoba Izraela i militantnog Hamasa 7. oktobra.

19.40 Blinkenova iznenadna poseta Iraku

Američki državni sekretar Entoni Blinken u iznenadnoj poseti Bagdadu, saopštio je Irak. On je poručio danas nakon posete okupiranoj Zapadnoj obali da Palestinska uprava treba da igra centralnu ulogu u budućnosti pojasa Gaze. Kako prenosi Rojters, Blinken obilazi region usred rastućih tenzija zbog rata Izraela sa Hamasom.

18.30 Gutereš upozorio na sve veće dezinformacije u ratu Izraela i Hamasa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas na sve veće dezinformacije koje se šire svetom povodom rata Izraela i militantnog Hamasa.

"Polarizacija i dehumanizacija se potpaljuju cunamijem dezinformacija. Moramo da zaustavimo snage koje zagovaraju antisemitizam, antimuslimansku netrpeljivost i svaki oblik mržnje", naveo je Gutereš na platformi X (Tviter).

Gutereš je u subotu rekao da je "užasnut" napadom izraelskih snaga na konvoj hitne pomoći u Pojasu Gaze. Tada je najmanje 15 osoba ubijeno, a 50 ranjeno u vazdušnom napadu Izraela na vozilo hitne pomoći u Pojasu Gaze, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

15.30 Erdogan: Naša je obaveza da zaustavimo krvoproliće u Pojasu Gaze

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da ta zemlja nikada neće ostaviti Palestince u Pojasu Gaze koji su izloženi brutalnim izraelskim napadima u proteklih mesec dana. “Naša je dužnost da spasimo našu palestinsku braću od izraelskog ugnjetavanja i zaustaviti krvoproliće koje se događa u Gazi pred očima celog sveta“, rekao je Erdogan na skupu u provinciji Rize na severoistoku Turske.

Turski predsednik je poručio da će ta zemlja nastaviti i intenzivirati napore u izgradnji očuvanju mira kako unutar svog regiona, tako i na području prijateljskih zemalja od Balkana do Kavkaza i Bliskog istoka, prenosi Anadolija. “Naša je istorijska odgovornost da ukažemo na zločine i onih koji podržavaju ovaj nemoralni, beskrupulozni, prezreni masakr u Gazi“, poručio je Erdogan.

15.15 Papa Franja pozvao na hitno zaustavljanje sukoba u Gazi

Papa Franja pozvao je danas na hitno zaustavljanje sukoba u Gazi, pozivajući na humanitarnu pomoć i pomoć povređenima da bi se olakšala "veoma teška" situacija.

"Stalno razmišljam o teškoj situaciji u Palestini i Izraelu gde je mnogo ljudi izgubilo život. Molim vas prestanite u ime Boga, prekinite vatru", rekao je, obraćajući se okupljenima na Trgu Svetog Petra posle nedeljne molitve, preneo je Rojters. On je rekao da se nada da će biti učinjeno sve da se izbegne proširivanje sukoba, da će povređeni biti spaseni i da će stići pomoć stanovništvu Gaze, gde je humanitarna situacija veoma ozbiljna. Papa je ponovio poziv na prekid vatre i na oslobađanje talaca koje je Hamas uzeo tokom napada 7. oktobra, fokusirajući se na decu, za koju je rekao da se "moraju vratiti svojim porodicama".

"Hajde da razmislimo o deci, o svoj deci koja su uključena u ovom ratu, kao u Ukrajini i u drugim sukobima, njihova budućnost se ubija", dodao je on.

Papa Franja je već pozvao na stvaranje humanitarnih koridora i rekao da je potrebno rešenje o dve države da bi se okončao rat između Izraela i Hamasa.

13.46 "Pitanje oslobađanja izraelskih talaca složeno"

Katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani izjavio je danas da je bilo "lažnih" izveštaja o pregovorima o oslobađanju izraelskih talaca koje pripadnici militantne grupe Hamas drže u Gazi.

On nije izneo detaljnija objašnjenja, preneo je Rojters.

Al-Tani je rekao na konferenciji za novinare u Dohi koju je držao sa francuskom ministarkom spoljnih poslova Katrin Kolonom da je to pitanje složeno zbog "izraelske vojne prakse" u Gazi.

13.40 "Moguće da je eksplozija u školi rezultat napada na drugu metu"

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da rezultati preliminarne istrage ukazuju da izraelska vojska nije gađala školu u izbegličkom kampu Džabalija na severu Gaze, a da je moguće da je eksplozija bila rezultat napada IDF usmerenog na drugu metu, javio je Rojters.

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) potvrdila je da je u subotu pogođena škola koju vodi u izbegličkom kampu Džabalija.

Iz UNRWA je rečeno za Bi-Bi-Si da je škola, koja služi kao sklonište za ljude koji beže od borbi, pogođena na dva mesta - u dvorištu gde se nalaze šatori za raseljene osobe i pored zida gde su žene pekle hleb.

13.07 "Neophodan hitan prekid vatre u gazi"

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u Ramali da mora doći do "hitn eobustave vatre" i dozvoliti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, preneo je njegov portparol Nabil Abu Rudeineh za Rojters.

Abas je, prema navodima palestinske novinske agencije takođe rekao Blinkenu da "nema reči da opiše genocid i razaranje" koje trpi palestinski narod u Gazi kao posledica, kako kaže, izraelske ratne mašinerije koja ne poštuje principe međunarodnog prava.

SAD su se ranije protivile prekidu vatre tvrdeći da će to omogućiti Hamasu vreme da se pregrupiše.

Blinken je danas došao u nenajavljenu posetu Ramali gde je održao sastanak sa Abasom nakon kojeg nisu davali izjave za medije.

12.42 Čad opozvao otpravnika poslova svoje ambasade u Izraelu

12.30 UN: Gotovo 4.000 dece poginulo je u Gazi

Gotovo 4.000 dece poginulo je u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, saopštile su Ujedinjene nacije, upozoravajući da je situacija katastrofalna za decu u tom području.

Više od 40 odsto poginulih u Gazi, posle gotovo četiri sedmice rata, bila su deca, saopštile su UN, navodeći da je 3.900 dece poginulo, dok se 1.250 vode kao nestala, za koje se pretpostavlja da su zatrpana ispod zgrada srušenih u bombardovanju.

"Žene, deca i novorođenčad u Gazi nesrazmerno podnose teret mesec dana borbi na maloj teritoriji", navode agencije UN za podršku deci, ženama, zdravstvenim službama i palestinskim izbeglicama u zajedničkom saopštenju, preneo je Gardijan.

U periodu od 2008. godine do septembra ove godine ukupno 859 dečaka i devojčica ubijeno je u vazdušnim napadima i borbama unutar Gaze, a tokom poslednjih 29 dana u proseku je ubijeno 130 mališana dnevno, navele su UN.

Istaknuto je da su među najugroženijima bebe rođene tokom rata.

Procenjuje se da u Gazi ima 50.000 trudnica, a zbog toga što je 14 bolnica i 45 klinika zatvoreno, pojedine žene moraju da se porađaju u skloništima, u svojim kućama i na ulicama, navele su UN.

Upozorava se da su i porodilje u bolnicama u opasnosti zbog toga što ponestaju zalihe, a sanitarni uslovi se pogoršavaju.

UN su upozorile da je ugroženo i 130 prevremeno rođenih beba u inkubatorima.

11.00 Ministarstvo Gaze: Ubijena 21 osoba iz jedne porodice

U noćašnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijen je 21 Palestinac iz jedne porodice, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontrolom palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Kako je navedeno, u bombardovanju je pogođena kuća te porodice, koja je bila puna žena i dece, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da nije mogla nezavisno da potvrdi ove informacije.

10.20 Netanijahu suspendovao ministra Elijahua

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu suspendovao je danas sa sastanaka vlade na neodređeno vreme ministra baštine Amihaija Elijahua zbog toga što je govorio o mogućnosti nuklearnog napada na Gazu, saopštila je premijerova kancelarija.

Elijahu je ranije danas izneo ideju o nuklearnom napadu na Gazu koju je kasnije odbacio kao "metaforičku" primedbu, objavio je "Tajms ov Izrael".

Elijahu, ministar iz krajnje desničarske partije Ocma Jehudit, rekao je da je nuklearni napad na Gazu opcija.

Upitan u intervjuu za Radio Kol Berama da li atomsku bombu treba baciti na Gazu, Elijahu je rekao da je to jedna od mogućnosti.

Elijahu je tokom intervjua takođe izneo svoj prigovor na dozvoljavanje bilo kakve humanitarne pomoći za Gazu, rekavši da u enklavi ne postoje civili koji nisu umešani u sukob.

Elijahu podržava ponovno zauzimanje teritorije Pojasa Gaze i obnavljanje tamošnjih naselja.

On je naveo da severna Gaza nema pravo na postojanje, kao i da svako ko maše palestinskom ili Hamasovom zastavom ne bi trebalo, kako je rekao, "da nastavi da živi na licu zemlje".

Elijahu je kasnije rekao da je njegova primedba o nuklearnom napadu na Gazu bila "metaforična".

On je napisao na platformi X da je "svakome ko ima mozak jasno da je primedba o atomskoj bombi bila metaforična".

Elijahu je dodao da Izrael zaista mora da pokaže, kako je naveo, "snažan i nesrazmeran odgovor na teror, koji će razjasniti nacistima i njihovim pristalicama da terorizam nije vredan truda".

"Ovo je jedina formula kojom se demokratije mogu izboriti sa terorom", naveo je Elijahu.

On je istakao da je istovremeno jasno da je država Izrael u obavezi da učini sve da taoci Hamasa budu vraćeni živi i zdravi.

Čad je danas opozvao otpravnika poslova svoje ambasade u Izraelu i osudio gubitak života velikog broja civila u Gazi, postavši prva afrička zemlja koja je preduzela takav korak od početka rata Izraela protiv Hamasa.

Čad je pozvao na "prekid vatre koji vodi ka stabilnom rešenju palestinskog pitanja", objavio je Skaj njuz.

Čad je šesta zemlja koja je opozvala svog glavnog diplomatskog izaslanika iz Izraela od početka rata sa Hamasom, nakon što su to učinile Turska, Honduras, Čile, Kolumbija i Jordan.

9.18 IDF objavio novi snimak podzemnih tunela Hamasa u severnoj Gazi

08.40 Više od 30 ubijenih u bombardovanju kampa

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je više od 30 ljudi ubijeno u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Al-Magazi u centralnom delu Pojasa Gaze, prenosi Gardijan.

Prethodno je palestinska agencija Vafa javila da je u bombardovanju 51 Palestinac ubijen, a desetine ranjeno.

Palestinska militantna grupa Hamas tvrdi u saopštenju objavljenom na Telegramu da je Izrael "direktno" bombardovao kuće i da su većina poginulih žene i deca.

Portparol izraelske vojske izjavio je da se ispituje da li su Izraelske odbrambene snage delovale na tom području u vreme bombardovanja, navodi Gardijan.

7.29 Najmanje četiri Palestinca povređena na Zapadnoj obali

Najmanje četiri Palestinca su povređena, a jedan je uhapšen u sukobima sa izraelskom vojskom tokom racija širom okupirane Zapadne obale sinoć i jutros.

Izraelske snage i Palestinci sukobili su se u Dženinu, Nablusu i Tulkarmu, kao i na drugim lokacijama širom Zapadne obale, objavio je Džeruzalem post, pozivajući se na palestinske izveštaje.

Kako se navodi, tri Palestinca su povređena u Nablusu u sukobima tokom racije izraelskih snaga, dok je u Dženinu jedan Palestinac povređen, a najmanje jedan je uhapšen tokom racije u tom gradu.

Palestinska militantna grupa Hamas prethodno je saopštila da je bombardovala izraelske trupe koje su ulazile u Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamasove Brigade Al-Kasam tvrde da su se pripadnici bataljona Dženin sukobili sa izraelskim snagama koje ulaze u grad Dženin na Zapadnoj obali i izbeglički kamp, objavio je "Tajms ov Izrael".

Brigade Al-Kasam tvrde da u najnovijem sukobu u Dženinu pripadnici tih brigada koriste bombe protiv izraelskih trupa i oklopnih buldožera.

Na osnovu snimaka, koji je objavio Hamas, izgleda da je bila najmanje jedna velika eksplozija u Dženinu.

7.17 Otvara se koridor za evakuaciju

7.10 "Više od 60 talaca zarobljeno ispod ruševina"

Oružano krilo palestinske grupe Hamas saopštilo je da je više od 60 talaca, koje su borci te organizacije oteli iz Izraela, nestalo zbog izraelskih vazdušnih napada na Pojas Gaze.

Portparol brigade Izadin al-Kasam, Abu Ubaida naveo je na Instagram kanalu Hamasa da su 23 tela izraelskih talaca zarobljena ispod ruševina.

''Čini se da nikada nećemo moći da dođemo do njih zbog nastavka brutalne agresije na Gazu'', naveo je on.

Gaza
Gazafoto: AP Photo Abed Khaled

Abu Ubaida je prošle nedelje rekao da je skoro 50 izraelskih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze ubijeno u izraelskim bombaškim napadima na tu palestinsku teritoriju.

7.05 Hamas bombardovao izraelske rupe

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da je bombardovala izraelske trupe koje su ulazile u Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamasove Brigade Al-Kasam tvrde da su se pripadnici bataljona Dženin sukobili sa izraelskim snagama koje ulaze u grad Dženin na Zapadnoj obali i izbeglički kamp, objavio je "Tajms ov Izrael".

Brigade Al-Kasam tvrde da u najnovijem sukobu u Dženinu pripadnici tih brigada koriste bombe protiv izraelskih trupa i oklopnih buldožera.

Na osnovu snimaka, koji je objavio Hamas, izgleda da je bila najmanje jedna velika eksplozija u Dženinu.

Bonus video:

03:29

HEZBOLAH TREBAO DA UDARI OŠAMUĆEN IZRAEL, SADA JE KASNO?! Eksperti analizirali Nasralahov govor: NEĆE POKRENUTI TOTALNI RAT

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.