ERDOGAN ODBACIO IZRAELSKOG PREMIJERA, PA SE OBRUŠIO NA NJIH: Udario BEZ MILOSTI, OVO će mnoge ZABOLETI
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

palestina i izrael

ERDOGAN ODBACIO IZRAELSKOG PREMIJERA, PA SE OBRUŠIO NA NJIH: Udario BEZ MILOSTI, OVO će mnoge ZABOLETI

Erddogan je odlučio da i javno saopšti svoje nezadovoljstvo sa izraelskim premijerom

Objavljeno: 17:11h

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da više ne može da priča sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, nakon bombardovanja Gaze, preneli su turski mediji.

- Netanjahu više nije neko sa kim možemo da pričamo. Obrisali smo ga i odbacili - rekao je Erdogan novinarima nakon povratka sa samita iz Kazahstana.

Erdogan je, međutim, dodao da će njegov ministar spoljnih poslova i šef obaveštajnih službi i dalje razgovarati sa "izraelskom stranom", kao i sa Hamasom i ostalim palestinskim grupama, preneo je "Tajms of Izrael".

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Erdogan je ponovio mogućnost da Turska bude garant svakih potencijalnih razgovora za dugotrajan mir između Izraela i Palestinaca.

- Ukoliko Grčka, Engleska i Turska mogu da budu garant na Kipru, zašto ne može biti slična struktura i u Gazi - rekao je Erdogan, aludirajući na sporazum iz 1960. godine o Kipru.

On je dodao da Ankara "preuzima inicijative i razvija opcije" da se dođe do mira.

1 / 5 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Kritikujući međunarodnu podršku Izraelu, Erdogan je rekao da je "ceo Zapad, posebno Amerika, na izraelskoj strani" i da ljudi "ne treba da očekuju pošten stav" Evropske unije po pitanju Gaze.

- EU nije zauzela pošten stav prema sukobu Izraela i Hamasa i situaciji u Gazi, zbog čega je poverenje u evropski blok 'duboko uzdrmano - preneo je javni servis "Haberturk".

Podrška koju zemlje EU pružaju Izraelu proizilaze iz "njihovih dugova" oko Holokausta, dodao je Erdogan, prenosi Rojters.

Erdogan je rekao i da Gaza mora da bude deo nezavisne, suverene palestinske države kada se završi rat, a Ankara neće prihvatiti nikakve planove u kojima se "postepeno brišu Palestinci" iz istorije.

Bonus video:

01:33

DRAMA! OVAKO IZGLEDA TV PRENOS AKCIJE VATROGASACA! Kurir televizija učestvuje u spasavanju Tamare: Hrabrost ili ludost?

(Espreso/ Kurir.rs/Haberturk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.