DA LI STE ZNALI KOJI PAS JE ZAŠTITNIK BOGATIH LJUDI? Stvoren za ČUVARA, učestvovao je u OBA rata, ali...
Luksuz, Foto: Profimedia

zanimljivosti

DA LI STE ZNALI KOJI PAS JE ZAŠTITNIK BOGATIH LJUDI? Stvoren za ČUVARA, učestvovao je u OBA rata, ali...

Doberman je pas koji se uvek vezuje za raskoš i bogatstvo, takozvani "old money"

Objavljeno: 10:14h

Već mesecima je popularna, a pomama za "old money" estetikom ne jenjava. Prisutna je na mrežama i modne kuće prate ovaj trend.

Odlikuje je poseban način oblačenja, šminkanja, ponašanja i života u kojem se imitiraju bogataške porodice, ali one koje su decenijama bogate. U ovom pravcu važno je sve, a kada je "old money" estetika u pitanju spominju se i vrste pasa koje imaju ovi profili ljudi.

Kao "old money" pas najčešće se spominje doberman. Naime, dobermani su već decenijama čuvari imanja bogataških porodica.

Doberman
Dobermanfoto: Profimedia

A istorija današnjih crnih i smeđih dobermana počinje sivom kucom imena Schnuppe. Pripadala je Nemcu Friedrihu Louisu Dobermannu, koji se smatra osnivačem ove rase i kojem ona duguje svoje ime. Dobermannov cilj bio je da odgaji psa zaštitnika koji će hrabro čuvati dom i imovinu.

Kao policijski i vojni pas, doberman se proslavio u oba svetska rata. U Prvom svetskom ratu služio je u vojsci kao pas za izviđanje, traženje mina i spašavanje povređenih.

Ova hrabra i pouzdana rasa privukla je i Amerikance, te je u Drugom svetskom ratu služila i na nemačkoj i američkoj strani fronta.

Dobermani su srednje velika rasa pasa poznata po svojoj atletskoj građi, elegantnom izgledu i snažnom karakteru. Oni su mišićavi psi s elegantnim i proporcionalnim telom.

Luksuz
Luksuzfoto: Profimedia

Imaju kratku i glatku dlaku koja je obično crna sa smeđim oznakama na nogama, grudima i licu. Njihova glava je snažna s izraženom čeljusti. Uši su obično krojene tako da stoje uspravno.

U pitanju su izuzetno inteligentni psi. Brzo uče nove komande i zadatke. Ova inteligencija čini ih vrlo prilagodljivima i sposobnima za različite zadatke. A pritom su izuzetno verni i privrženi svojim vlasnicima. Često razvijaju snažnu emotivnu vezu s porodicom i radiće sve da je zaštite.

Zaštitnički nagon je jedna od ključnih karakteristika dobermana. Oni su prirodno zaštitnici i često će biti oprezni prema strancima. Ovo čini ih odličnim psima čuvarima.

Bonus video:

03:05

ISKUSNI DRESER OTKRIVA KAKO REAGOVATI KAD VAS PAS NAPADNE! Pripitomio AGRESIVNU dogu od 70 KG mišića koja je bila na CRNOJ LISTI

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.