20. DAN SUKOBA IZRAELA I HAMASA: Ubijen zamenik šefa Hamasovih obaveštajaca? SAD šalju pojačanje!
Sukob u Pojasu Gaze, Foto: AP Photo Fatima Shbair, EPA-EFE ATEF SAFADI, Profimedia

RAT U IZRAELU

20. DAN SUKOBA IZRAELA I HAMASA: Ubijen zamenik šefa Hamasovih obaveštajaca? SAD šalju pojačanje!

Hamas je i juče nastavio s raketnim napadima na Izrael, dok su Izraelske odbrambene snage izvršile više udara po njihovim, ali i položajima Hezbolaha u Libanu

Objavljeno: 23:57h

Činjenice:

  • Netanjahu obećao kopnenu invaziju na Gazu: "Hamas će platiti najvišu cenu"
  • Bajden: Ne verujemo da Palestinci govore istinu o tome koliko je ljudi ubijeno
  • Izrael ukinuo vize zvaničnicima UN
  • Likvidiran još jedan komandant Hamasa
  • Hamas i dalje drži više od 200 talaca, koje je oteo u napadima na izraelska naselja na jugu zemlje 7. oktobra

Hamas je i juče nastavio s raketnim napadima na Izrael, dok su Izraelske odbrambene snage (IDF) izvršile više udara po njihovim, ali i položajima Hezbolaha u Libanu.

IDF navodi da su od početka rata u Pojasu Gaze, 7. oktobra, izraelske trupe uhapsile više od 930 traženih Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući 608 povezanih sa Hamasom.

Gaza
Gazafoto: AP Photo Abed Khaled

Iz časa u čas:

21:27 - SAD šalju dodatne vojnike na Bliski istok

Još oko 900 američkih vojnika biće raspoređeno ili je već stiglo na Bliski istok kako bi pojačali protivvazdušnu odbranu i zaštili američko osoblje od intenziviranih napada grupa povezanih sa Iranom, rekao je danas portparol Pentagona Patrik Rajder.

"Kako tenzije rastu oko rata između Izraela i Hamasa, američke trupe su napadnute najmanje 12 puta u Iraku i četiri puta u Siriji prošle nedelje", rekao je on na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Rajder je rekao da su američke snage bile na meti ranije danas u Iraku, ali da je napad odbijen.

19:48 Izrael kritikovao Rusiju što je ugostila lidere Hamasa

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela kritikovalo je danas Rusiju što je ugostila lidere palestinske militantne grupe Hamas i pozvalo Moskvu da ih odmah protera.

"Hamas je teroristička organizacija gora od ISIS-a", napisao je na platformi X (Tviter) portparol ministarstva Lior Hajat.

Hajat je istakao da zbog toga Izrael posetu visokih zvaničnika Hamasa Moskvi vidi kao podršku terorizmu i legitimizaciju zločina te militantne grupe, preneo je "Times of Israel".

9:00 - MSP Rusije: Sa predstavnikom Hamasa smo pričali o puštanju talaca

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je sa predstavnikom Hamasa koji je posetio Moskvu u četvrtak razgovaralo o oslobađanju talaca u Pojasu Gaze i evakuaciji ruskih i drugih stranih državljana.

Ministarstvo je u saopštenju koje su prenele ruske novinske agencije navelo da su razgovori sa Abu Marzukom, članom političkog biroa Hamasa, deo napora Moskve da obezbedi momentalno oslobađanje stranih talaca u Gazi. Rečeno je da je razgovarano i o pitanjima u vezi s organizovanjem evakuacije ruskih i drugih stranih državljana iz Gaze.

18:17 - Raketni baraž Hamasa, na meti centralni deo Irzaela

Hamas je u lansirao veliki baraž raketa na centralni Izrael. Na meti su bili gradovi uključujući Tel Aviv, Rišon lecion, Ramat Gan, Hercliju, Holon i Givataim, javlja "Jerusalem Post".

18:07 - Ubijen zamenik šefa Hamasovih obaveštajaca?

16:10 - Dvoje dece iz Mađarske među taocima

Dvoje dece sa dvojnim izraelsko-mađarskim državljanstvom nalazi se među više od 200 talaca koje drži militantna grupa Hamas u Pojasu Gaze, javlja AP, pozivajući se na mađarsko ministarstvo spoljnih poslova.

Deca od 8 i 15 godina odvedena su iz kuće svog oca u kibucu blizu granice sa Gazom tokom smrtonosnog divljanja Hamasa 7. oktobra, rekla je majka dece za mađarski nedeljnik Hetek.

Portparol ministarstva potvrdio je da su deca zadržana u Gazi i rekla da je ministarstvo u kontaktu sa njihovom majkom.

13:24 - Erdogan rekao papi da su Izraelski napadi na Pojas Gaze masakr, a ćutanje sveta o tome sramota za čovečanstvo

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je danas o ratu Izraela i Hamasa telefonom razgovarao s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Uz ocenu da su izraelski napadi na Pojas Gaze "dostigli nivo masakra", Erdogan je rekao da je ćutanje međunarodne zajednice o tome "sramota za čovečanstvo".

08:44 - Na sednici SB UN nisu prihvaće ni američka ni ruska rezolucija

Rusija i Kina stavile su veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju SAD o situaciji u Izraelu i Gazi, nakon čega je glasovima SAD i Velike Britanije odbačen i ruski nacrt.

Nacrt američke rezolucije je imao za cilj da reši humanitarnu krizu u Gazu pozivajući na prekid vatre kako bi se omogućio dopremanje humanitarne pomoći, navodi Rojters.

Protiv američke rezolucije, pored Kine i Rusije, bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je 10 članica SB glasalo za, a Mozambik i Brazil su bili uzdržani.

SB UN nije prihvatio ni ruski nacrt rezolucije o situaciji oko Izraela i Pojasa Gaze, u kojoj se poziva na momentalni prekid vatre, prenela je agencija RIA Novosti.

07:32 - Izrael tokom noći tenkovima ušao u Gazu?

Izraelske kopnene snage izvele su tokom noći relativno veliki upad na područje Gaze.

IDF je objavio i snimak na kojem se vidi kako oklopna vozila prolaze kroz peščanu graničnu zonu.

U pitanju je bio "ciljani napad" izraelske brigade Givati na sever Gaze.

Izraelski vojni radio opisao je akciju kao najveći upad u trenutnom sukobu Izraela sa militantima Hamasa u Pojasu Gaze.

U saopštenju vojske navodi se da je upad izveden kao de "priprema za naredne faze borbe", što možda ukazuje na invaziju velikih razmera, kojom je Izrael zapretio kao sredstvom za uništenje Hamasa, prenosi Rojters.

"Vojnici su nakon toga napustili to područje i vratili se na teritoriju Izraela", dodaje se u vojnom saopštenju.

07:05 - Izrael: Više od polovine talaca koje drži Hamas su stranci

Više od polovine od oko 220 talaca, koje drži palestinska grupa Hamas, ima strano državljanstvo i potiče iz 25 različitih zemalja, saopštila je danas izraelska vlada.

Među njima su čak 54 državljanina Tajlanda, prenosi Rojters. Vlada je takođe rekla da je potvrđeno da je 328 osoba iz 40 zemalja poginulo ili nestalo nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

07.00 Netanjahu: Izrael se priprema za kopnenu ofanzivu

Premijer je potvrdio da se Izrael priprema za kopnenu ofanzivu, ali nije hteo da otkrije kada će doći do nje.

Bonus video:

03:16

RAT U IZRAELU NAPRAVIO VELIKU PODELU MEĐU LJUDIMA Stefanović iz Francuske o domino efektu rata: Po treći put EVAKUISAN VERSAJ! Nema panike, ali-...

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.