"BOMBA KOJA ČEKA DA EKSPLODIRA": Ukoliko Palestinci pobegnu OVDE, jedna država može biti UVUČENA U RAT?
Palestina, Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

palestina i izrael

"BOMBA KOJA ČEKA DA EKSPLODIRA": Ukoliko Palestinci pobegnu OVDE, jedna država može biti UVUČENA U RAT?

Egipat u strahu da će biti uvučen u rat ukoliko Palestinci pobegnu u Sinaj

Objavljeno:

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi još je prošle nedelje poručio da bi dopuštanje Palestincima da iz Gaze pobegnu na Sinaj "značilo uvlačenje Egipta u rat protiv Izraela."

- Ideja isterivanja Palestinaca na Sinaj znači uvlačenje Egipta u rat protiv Izraela. Više sam puta upozoravao na ovu opasnost - rekao je.

No, ono oko čega se El-Sisi zaista brine jeste činjenica da Egipat ionako ima malo ili nimalo kontrole nad Sinajem.

1 / 5 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Sinaj je poslednjih godina praktično postao teroristička republika za sebe, brdovita, pustinjska teritorija u koju se slivaju sve moguće islamističke terorističke frakcije, od Hamasa, Muslimanskog bratstva, radikalnih beduinskih jedinica - do ISIS-a.

Nakon "Arapskog proleća", Egipat se godinama, prilično neuspešno, borio protiv elemenata ISIS-a na Sinajskom poluostrvu. S obzirom na bliskost između ISIS-a i Hamasa i činjenice da je Egipat tek nedavno vratio relativnu kontrolu - s naglaskom na relativno - jasno je šta stoji u naravi el-Sisijeve računice.

Gaza i Egipat dele granični prelaz, ali egipatska vlada ga drži gotovo potpuno zatvorenim godinama, još otkako je Hamas preuzeo vlast u Gazi 2007. godine.

Ako besni i radikalizovani Palestinci, pod bombardovanjem Izraela, najzad prođu kroz prolaz Rafa u sinajsku pustinju, neće je pronaći praznu. Procenjuje se da je na Sinaju utočište našlo više hiljada ISIS-ovaca koje vode vlastiti rat protiv egipatske države.

1 / 4 Foto: AP Photo Ali Mohmoud

U ratovima je, prema nekim procenama, srušeno preko 3000 kuća i različitih objekata, a ISIS je uspeo da radikalizuje i mlade beduine i da stvori određenu podršku zajednice koja od Kaira nikada nije primala bogzna kakav tretman.

Kako navodi britanski Tajms, Hamas i ISIS na Sinaju godinama zajedno treniraju i bore se. Jedan obaveštajni analitičar za Tajms tvrdi da su "ova dva pokreta sarađivala dovoljno bliskom tokom godina kako bi međusobno kopirali metode i savladali potrebne gerilske taktike."

Dve organizacije koriste i iste krijumčarske rute kroz Sinaj kako bi nabavile oružje i sarađivale u napadima na izraelske i egipatske ciljeve.

Sinajski ogranak ISIS-a izvorno je bio grupa militanata, pripadnika beduinskih plemena na severu Sinaja, koji su sebe nazivali Ansar Bajt al-Makdis. Godine 2014. zakleli su se na vernost kalifu Islamske države Abu Bakr al Bagdadiju i zvanično postali ogranak ISIS-a na Sinaju.

Poslednjih godina desetine članova Hamasa napustile su Gazu kako bi se pridružili ISIS-u na Sinaju, trenirajući i boreći se protiv Egipta, koristeći tunele koje su gradili zajedničkim snagama.

Neki članovi su se, u međuvremenu, vratili u Gazu u redove vojnog krila Hamasa. Drugi pripadaju istaknutim porodicama unutar Hamasa, uključujući, na primer, Musaba Mutavu, nećaka vođe Hamasa u Gazi, Jahje Sinvara. Mutavu su ubile egipatske bezbednosne snage kada su prošle godine napale uporište Islamske države u Rafi, blizu granice s Gazom.

Sinaj je bomba koja čeka da eksplodira. Jedan od razloga tome je i činjenica da Izrael ima pravo veta na razmeštaj egipatske vojske u tampon zoni Sinaja kao rezultat sporazuma iz Kamp Davida - pa je Egipat na ovom poluostrvu uvek hodao kao po jajima, omogućavajući pritom pustinjskoj teritoriji da postane utočište različitih terorističkih frakcija na Bliskom istoku.

Bonus video:

04:01

IZRAEL NE BI TREBALO DA SE PONAŠA KAO HAMAS Đukić: Pretrpeli su užasan udarac, imaju prava na odgovor, ali NE OVAKO NEMILOSRDAN

(Espreso/ Blic/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.