AL KAIDA I ISIS POZVALI SVOJE SLEDBENIKE... Doliva se ulje na već KRITIČNU SITUACIJU, na pomolu NOVI HASO?
ISIS, Foto: Profimedia

JEZIVO!

AL KAIDA I ISIS POZVALI SVOJE SLEDBENIKE... Doliva se ulje na već KRITIČNU SITUACIJU, na pomolu NOVI HASO?

Izraelska vojna ofanziva u Gazi izazvala je negodovanje širom islamskog sveta

Objavljeno:

Al Kaida i Islamska država (ISIS) pozvale su svoje sledbenike da napadnu izraelske, američke i jevrejske mete, povećavajući izglede za novo terorističko nasilje na Bliskom istoku ili na Zapadu, piše "The Guardian".

U nizu izjava u protekle dve nedelje, ogranci Al-Kaide čestitali su Hamasu na njegovoj "invaziji na Izrael", pozivajući se na terorističke napade u kojima je ubijeno 1.400 ljudi, uglavnom civila, 7. oktobra.

Izraelska vojna ofanziva u Gazi izazvala je negodovanje širom islamskog sveta.

Ovo pruža priliku ekstremističkim grupama, kažu stručnjaci.

U nedavnoj izjavi al-Šababa, moćnog ogranka Al Kaide u Somaliji, kaže se da sukob na Bliskom istoku nije samo "bitka islamskih frakcija u zemlji Palestine, već pre bitka čitavog muslimanskog uma".

"Muslimani se moraju okupiti i ponuditi sve što mogu da podrže mudžahedine protiv Jevreja i njihovih licemernih neverničkih saveznika. Snaga ove nacije leži u snazi njenih džihadističkih frontova", navodi se u tom saopštenju.

Slične izjave dale su i druge članice Al Kaide na indijskom potkontinentu, Jemenu i Siriji.

Prema Long Var Journal, novinskoj veb stranici specijalizovanoj za islamističko nasilje, ogranci Al Kaide u severnoj i zapadnoj Africi pohvalili su napade Hamasa na Izrael i pozvali na dalje nasilje nad Jevrejima.

"Čestitamo vašim akcijama i pozivamo vas da nastavite, grizući zube sa strpljenjem na putu džihada", navodi se u saopštenju grupe. "Oni (Palestinci) su napali Jevreje ... želeći da im skinu mač poniženja sa vrata."

Pozivi na nasilje dodatno će izazvati zabrinutost zapadnih zvaničnika zbog novog talasa ekstremističkog nasilja. Prošle nedelje su šefovi MI5 i FBI rekli da bi se jevrejske zajednice i druge grupe mogle suočiti sa opasnošću od usamljenih aktera, Irana ili militanata. Čak i pre rata u Gazi, evropske vlasti su upozoravale na porast islamističkog terorizma na kontinentu.

Napadi širom Evrope ponovo stavljaju islamistički ekstremizam u centar pažnje

Ken Mekalum, generalni direktor britanske domaće špijunske agencije, MI5, rekao je da postoji rizik da "samoinicijativni" pojedinci koji su možda bili radikalizovani onlajn mogu da odgovore na "spontane ili nepredvidive načine" u Velikoj Britaniji nakon terorističkih napada na Izrael, a što bi moglo da postane dugotrajni sukob.

U maju su holandske bezbednosne službe upozorile da se teroristička pretnja ISIS za Evropu povećala. Istog meseca, francuski ministar unutrašnjih poslova je rekao da rizik od islamističkog terorizma ponovo raste i da je meta njegova sopstvena zemlja, kao i njeni susedi.

Ranije ovog meseca, nastavnika je u Francuskoj nožem izbo napadač koji se zakleo na vernost ISIS-u, a dva švedska navijača u Briselu je ubio 45-godišnjak poznat bezbednosnim službama i osumnjičen za radikalne simpatije.

"Trenutno je mnogo verovatnije da ćete videti da se pojedinci odazivaju na ovakve pozive, ali kako rat odmiče, mogli biste videti kako se sklapaju organizovanije zavere. Sve ove grupe pokušavaju da iskoriste sukob da mobilišu podršku, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou", rekao je Kaleb Vajs, viši analitičar u Fondaciji Bridžvej.

Baguz, Sirija, ISIS
foto: AP

Al-Kaida je ranije bila kritična prema organizacijama kao što su Hamas i Hezbolah, i nema značajnije prisustvo ni u Gazi ni na Zapadnoj obali. Iako dele neke ciljeve i ideje, postoje veoma značajne ideološke razlike: Al Kaida je kritična prema učešću obe grupe u administraciji i vladi, na primer.

U saopštenju, ISIS je ponudio savete o „praktičnim koracima u borbi protiv Jevreja“, ali je kritikovao Hamas zbog njegovih veza sa Iranom i uskog fokusa na Izrael. Grupa je pozvala na napade na Jevreje svuda, ali posebno u Severnoj Americi i Evropi.

Postoji ogorčeno rivalstvo između Islamske države i Al-Kaide, što dovodi do konkurentske retorike i jedne i druge dok nastoje da privuku regrute. Oba su poslednjih godina značajno oslabljena. ISIS je izgubila svoj takozvani kalifat u Siriji i Iraku, dok je veteranski vođa Al Kaide Ajman al-Zavahiri ubijen u napadu dronom prošle godine.

Bonus video:

02:17

ISKLJUČENJE STRUJE I VODE U GAZI POVEZANO SA TAOCIMA? Šahrimanjan Obradović: Pritiskaju Hamas, ali i stanovništvo zbog informacija

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.