PRETHODNE NEDELJE PALA VREDNOST JEDNE VALUTE: Evro u PLUSU!
Evri / ilustracija, Foto: Profimedia

pala vrednost

PRETHODNE NEDELJE PALA VREDNOST JEDNE VALUTE: Evro u PLUSU!

Pala vrednost dolara u prethodnoj nedelji: Evro u plusu

Objavljeno:

Vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje je pala jer se ulagači plaše intervencije japanske centralne banke, s obzirom da se kurs dolara probio iznad psihološkog važnog nivoa od 150 jena.

Dolarov indeks, koji prati vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,5 posto, na 106,16 poena.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skliznuo 0,8 posto, pa je cena evra dosegnula 1,0595 dolara.

Kurs dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 149,85 jena.

U petak se u jednom trenutku kurs dolara probio iznad nivoa od 150 jena, ali potom je pao jer se ulagači plaše intervencije japanskih vlasti koje ne žele prebrzo slabljenje jena.

- Mislim da bi dolar bio jači da ne postoji rizik od intervencije japanskih monetarnih vlasti. S obzirom na situaciju u ekonomijama i visinu prinosa, dolar bi trebao ojačati i mislim da je samo pitanje vremena kada će se to ostvariti", kaže Adam Button, valutni analitičar u kompaniji ForexLive.

Kurs, Evri, Evro
foto: Profimedia

Američka centralna banka drastično je povećala kamatne stope u posljednjih godinu i po dana kako bi suzbila visoku inflaciju, dok japanska centralna banka i dalje vodi vrlo popustljivu monetarnu politiku, s obzirom da inflacija u Japanu nije prevelika pretnja.

Visoki prinosi na američke državne obveznice podržavaju kurs dolara jer privlače ulagače iz sveta na ulaganje u američke obveznice. U petak su se prinosi na 10-godišnje obveznice, po prvi put nakon 16 godina, probili iznad nivoa od 5 posto.

Podršku dolaru pružio je i predsednik američke centrallne banke Jerome Powell, koji je na jednom poslovnom skupu kazao da su centralni bankari oprezni po pitanju monetarne politike, nakon agresivnog povećanja kamata prošle godine, ali da bi zbog snažne ekonomije i tržišta rada kamate mogle biti dodatno povećane.

To je iznenadilo ulagače jer je pre Powellova nastupa nekoliko zvaničnika Feda poručilo da možda ključne kamate neće trebati dodatno povećavati.

O špekulacijama u vezi kamata, kao i novim ekonomskim pokazateljima, i ubuduće će zavisiti kako će se vrednost dolara kretati prema ostalim najvažnijim svetskim valutama.

Bonus video:

01:57

Krkobabić o garantovanim penzijama

(Espreso/See Biz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.