(UŽIVO) RAT U IZRAELU UŠAO U 17. DAN: Netanjahu uputio Hezbolahu OŠTRO UPOZORENJE, raste broj ŽRTAVA!
Foto: AP Photo Fatima Shbair, EPA-EFE MOHAMMED SABER, EPA-EFE ATEF SAFADI, EPA-EFE HAITHAM IMAD

najnovijE vestI

(UŽIVO) RAT U IZRAELU UŠAO U 17. DAN: Netanjahu uputio Hezbolahu OŠTRO UPOZORENJE, raste broj ŽRTAVA!

Četrnaest kamiona je ušlo, dan nakon što je prvih 20 kamiona pomoći prešlo granicu Rafa između Egipta i Gaze

Objavljeno: 20:40h

Činjenice:

  • Fox news: Sin osnivača Hamasa okrenuo se protiv rođene krvi kad je video teror iz prve ruke
  • Hamas drži 212 ljudi za taoce
  • Visoki komandant Hamasa poginuo u izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze
  • Drugi konvoj kamiona ušao u Gazu
  • Od početka sukoba interno raseljeno više od 200.000 Izraelaca

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je juče da je visoki komandant Hamasa poginuo u izraelskom vazdušnom napadu tokom noći u Pojasu Gaze.

Šef UN-a za humanitarnu pomoć Martin Grifits saopštio je da je drugi konvoj kamiona koji su prevozili humanitarnu pomoć u Gazu ušao u palestinsku enklavu.

Četrnaest kamiona je ušlo, dan nakon što je prvih 20 kamiona pomoći prešlo granicu Rafa između Egipta i Gaze.

Predsednik SAD Džozef Bajden i premijer Izraela Benjamin Netanijahu dogovorili su se da se omogući neometan prolaz humanitarne pomoći do Pojasa Gaze, saopštila je večeras Bela kuća.

Vođa američke delegacije iz Senata, sačinjene od pet republikanaca i dvoje demokrata, republikanka iz Južne Karoline, Lindzi Grejem, rekla je danas da "oko uništenja Hamasa nema pregovora".

1 / 8 Foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

Iz časa u čas:

20.36 Hamas pustio još dvoje talaca?

18.16 Bolnice u Gazi: Bebe bi mogle da umru ukoliko inkubatori ostanu bez struje

Lekari u jedinici intenzivne nege za novorođenčad u Gazi pokušavaju da pronađu gorivo za agregate i osnovne lekove za svoje male pacijente, upozoravajući da bi mogli da umru u roku od nekoliko minuta ako njihovi inkubatori ostanu bez struje.

"Pozivamo sve da pošalju neophodan medicinski materijal za ovo kritično odeljenje ili ćemo se suočiti sa ogromnom katastrofom", rekao je doktor Naser Bulbul u bolnici Al Šifa u Gazi, preneo je Rojters.

17.02 Sunak: Bolnica najverovatnije gađana projektilom iz Gaze

Britanski premijer Riši Sunak kaže da je britanska analiza eksplozije u bolnici Al Ahli u Gazi pokazala da je ista "verovatno izazvana projektilom ili delom koji je lansiran iz Gaze prema Izraelu“.

16:50 - Al Kaida i ISIS pozvali svoje sledbenike da napadaju Izrael, SAD i jevrejske mete

16:35 - Izrael spreman za svoju specijalnu kopnenu ofanzivu

14:40 - Netanjahu uputio Hezbolahu oštro upozorenje

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

14:22 - Izraelski vojnici se sukobili sa Hamasovcima

Izrael je u ponedeljak bombardovao Gazu novim vazdušnim udarima dok su se njegovi vojnici borili protiv militanata Hamasa na terenu u napadima unutar opkoljene palestinske enklave, javlja Rojters.

Izraelski avioni su takođe udarili preko noći na južni Liban.

13:50 - Treći konvoj pomoći ušao na prelaz Rafa na putu ka Pojasu Gaze

Treći konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je danas na prelaz Rafa, iz Egipta ka Pojasu Gaze, rekli su za Rojters humanitarni radnik i dva bezbednosna izvora.

Izveštač CNN javio je da je konvoj prošao preko prelaza Rafa koji povezuje Egipat i Gazu.

U subotu i nedelju u Gazu je stiglo 34 kamiona sa hranom, vodom i medicinskom opremom. Broj kamiona u današnjem konvoju otprilike je isti kao i prethodnih dana, rekli su humanitarni radnik i izvori obezbeđenja.

13:42 - Raste broj poginulih Palestinaca, među njima veliki broj dece

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba premašio je danas 5.000, a ranjenih je više od 15.000.

Kako je saopštilo ministarstvo zdravlja u to palestinskoj enklavi, u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno je najmanje 5.087 Palestinaca, od kojih 2.055 dece.

Ranjene su 15.273 osobe, prenosi Al Arabija.

12:11 - Treći konvoj pomoći za Pojas Gaze ući će danas preko prelaza Rafa

Treći konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći za Pojas Gaze danas će preći iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, potvrdio je jedan humanitarac pozivajući se na dva bezbednosna izvora.

Nakon brojnih usaglašavanja procedura za inspekciju humanitarne pomoći i zbog bombardovanja pograničnih područja u Pojasu Gaze, u subotu je iz Egipta u ugroženu palestinsku enklavu ušao prvi konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći a u nedelju drugi, preneo je Rojters.

11:44 - Hagari: Izrael sprovodi racije u Gazi tražeći informacije o taocima

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari potvrdio je danas da izraelski vojnici vrše racije unutar palestinske enklave Gaze s ciljem razbijanja terorističkih ćelija koje se spremaju za naredne faze rata, ali pokušavaju i da otkriju nove informacije o nestalim taocima.

Hagari je takođe rekao da je trebalo vremena da se ustanovoi tačan broj talaca u Gazi i potvrdio da prema dosadašnjim saznanjima palestinska militantna grupa Hamas drži 222 taoca među kojima je "priličan" broj stranih državljana.

11:29 - Grčki premijer Micotakis dolazi u Izrael

Grčki premijer Kirijakos Micotakis dolazi danas u Izrael gde će se sastati sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom.

Kirijakos Micotakis
Kirijakos Micotakisfoto: Profimedia

Kako je ranije najavljeno, i francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute takođe bi danas trebalo da doputuju u Izrael i sastanu se sa Netanijahuom, prenosi Tajms of Izrael.

10:23 - Borelj pozvao na prekid sukoba između Izraela i Hamasa radi isporuke pomoći

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas na prekid sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa da bi se omogućio nastavak isporuke humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze.

"Sada je najvažnije da humanitarna pomoć stigne u Gazu", rekao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Žozep Borelj
Žozep Borelj foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Borelj je najavio da će ministri danas razgovarati o pozivu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša na prekid sukoba da bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći za palestinske civile.

10:11 - Nobelovci traže od Hamasa da pusti najmlađe taoce

08:13 - IDF: Pogođeno 320 ciljeva Hamasa i Palestinskog islamskog džihada u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom proteklog dana u Pojasu Gaze pogodile oko 320 ciljeva Hamasa i Palestinskog islamskog džihada.

Izraelska vojska navodi da se udari fokusiraju na ciljeve koji bi potencijalno mogli da ugroze njene snage, prenosi Tajms of Izrael.

08:06 - U Gazi su 24 Hrvata spremna za evakuaciju

Dvadeset četiri hrvatska državljana spremna su za evakuaciju iz Gaze, saznaje RTL.

Diplomatskim kanalima stigao je signal da bi uskoro mogla da se otvoriti granica s Egiptom, a diplomatija kaže da je spremna za izvlačenje Hrvata.

Izrael, Palestina, Rat u Palestini, Gaza
foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

07:18 - Kina: Na Bliskom istoku veliki rizik od porasta kopnenog sukoba velikih razmera

Kina situaciju u Gazi smatra "vrlo ozbiljnom", s rizikom od porasta kopnenog sukoba velikih razmera, a izgledi su "zabrinjavajući" kako se oružani sukobi duž susednih granica šire, objavili su kineski državni mediji, citirajući posebnog izaslanika zemlje za Bliski istok.

07:15 - IDF:Kopneni napad na Gazu "verovatan" osim ako se Hamas bezuslovno preda

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Džonatan Konrikus izjavio je da će kopnene trupe "verovatno" napasti Gazu, osim ako se Hamas "bezuslovno preda".

"Ako bi Hamas izašao iz svojih skrovišta u kojima se krije iza izraelskih civila, što sada radi, vratio naše taoce - svih 212 - i predao se bezuslovno, rat bi se završio", rekao je portparol u intervjuu za ABC Australija.

"Ako neće, verovatno ćemo morati da uđemo i da to uradimo", dodao je Konkrikus.

Izrael, Palestina, Rat u Palestini, Gaza
foto: AP Photo Ali Mohmoud

06:55 - Bajden i papa Franja razgovarali o sukobu Izraela i Hamasa

Papa Franja i američki predsednik Džozef Bajden razgovarali su telefonom o sukobu Izraela i Hamasa i drugim ratovima, saopštio je Vatikan.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora, koji je trajao oko 20 minuta, papa i Bajden fokusirali su se na "konfliktne situacije u svetu i potrebu da se utvrde putevi ka miru", prenosi Rojters.

Bonus video:

03:29

OVO ŠTO JE IZRAEL URADIO TO U SVETU MOŽE DA URADI JOŠ SAMO JEDNA DRŽAVA! Španović: To je mnogo teška stvar!

(Espreso/(Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.