"MAĐARSKA NIKAD NIJE HTELA DA...": Putin i Orban u Pekingu, da li je ovo stvarno rečeno
Foto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia

sastanak

"MAĐARSKA NIKAD NIJE HTELA DA...": Putin i Orban u Pekingu, da li je ovo stvarno rečeno

Putin je skrenuo pažnju na smanjenje trgovinskog prometa za 35 odsto u prvih sedam meseci ove godine i predložio da se razmisli kako se taj trend može promeniti

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban razgovarali su danas o bilateralnoj saradnji, na marginama samita Pojas i Put koji se održava u Pekingu.

Dvojica lidera su razgovarali o saradnji na polju isporuka nafte i gasa, kao i u oblasti nuklearne energije, rekao je za mađarsku agenciju MTI šef Orbanove pres službe Bertalan Havaši. Prema njegovim rečima, Orban je naglasio značaj očuvanja mira i da je zaustavljanje priliva izbeglica, sankcija i borbi ključno za ceo kontinent, uključujući Mađarsku.

- Uprkos tome što su u današnjim geopolitičkim uslovima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa veoma ograničene, ne može a da ne izazove zadovoljstvo što se naši odnosi sa mnogim evropskim zemljama održavaju i razvijaju. Jedna od tih zemalja je Mađarska - rekao je ruski lider, prenosi agencija RIA Novosti.

Orban i Putin
Orban i Putinfoto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia

Orban je istakao da zvanična Budimpešta nikada nije želela da ulazi konfrontaciju sa zvaničnom Moskvom, prenosi ruska agencija.

Viktor Orban i Vladimir Putin na marginama foruma Pojas i put u Pekingu 17. oktobra

- Bilo je teških sastanaka, ali nikad tako teških kao ovaj jer nikada ranije nismo bili u tako teškoj situaciji. Mađarska nikada nije htela da se sukobi sa Rusijom, naprotiv, cilj Mađarske je uvek bio uspostavljanje i širenje najboljih međusobnih kontakata i u tome smo bili uspešni - rekao je Orban i dodao da njegova zemlja pokušava da "sačuva sve što je moguće u okviru bilateralnih kontakata" i da je zainteresovana za nastavak ekonomske saradnje "sve dok je to moguće".

Putin je skrenuo pažnju na smanjenje trgovinskog prometa za 35 odsto u prvih sedam meseci ove godine i predložio da se razmisli kako se taj trend može promeniti, a Orban se zahvalio ruskim kompanijama Rosatom i Gasprom na partnerstvu i ispunjavanju dogovorenih obaveza.

Bonus video:

03:08

RUSIJA JE JEDINI ZAŠTITNIK EVROPSKIH VREDNOSTI!! Dimitrijević: Finska shvata da je ulazak u NATO greška, Putin dobija izbore!

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.