"HEZBOLAH MOŽE DA...": Da li LIBANSKI POKRET može da priušti RAT na Bliskom istoku?!
Izrael / Ilustracija, Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Hezbolah upozorio da je u potpunosti spreman

"HEZBOLAH MOŽE DA...": Da li LIBANSKI POKRET može da priušti RAT na Bliskom istoku?!

Pripadnici Iranske revolucionarne garde na 40. godišnjici Islamske revolucije 1979. u Teheranu 11. februara 2019.

Objavljeno:

Libanski pokret Hezbolah upozorio je da je u potpunosti spreman da se bori protiv Izraela nakon što su njegovi borci danima razmenjivali vatru sa izraelskim vojnicima na njihovoj granici. Obe strane razmenjuju raketnu vatru preko svojih granica otkako je palestinska oružana frakcija Hamas napala Izrael 7. oktobra i ubila najmanje 1.400 ljudi.

Kako nasilje eskalira, analitičari strahuju da bi Hezbolah mogao otvoriti novi front protiv Izraela po nalogu njegovih lidera i njihovih iranskih pristalica. Taj scenario bi mogao da ublaži pritisak na Hamas i opkoljene civile u Gazi, ali bi bio razoran za Liban i skup za Izrael, rekli su analitičari za "Al Džaziru".

Da li se Hezbolah ranije borio protiv Izraela?

U julu 2006. godine, Hezbolah je zarobio dva izraelska borca na svojoj granici, što je izazvalo masivan vojni odgovor Izraela. Rat je trajao 34 dana i rezultirao je smrću više od 1.100 državljana Libana i 165 Izraelaca.

Niko nije konačno dobio rat, ali su libanski civili bili jasni gubitnici. Izrael je uništio ili oštetio oko 30.000 domova, 109 mostova i 78 medicinskih ustanova, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Nikolas Blanford, stručnjak za Hezbolah iz Atlantskog saveta, istraživačkog centra u Vašingtonu, rekao je da grupa ima 3.000 do 5.000 lovaca i projektila kratkog dometa da pogode Izrael.

Ali tokom poslednjih 17 godina, Hezbolah je značajno unapredio svoje vojne sposobnosti.

- Mislim da Hezbolah danas ima sposobnost da nanese najveću štetu Izraelu (od kada je jevrejska država uspostavljena) 1948. godine - rekao je Blanford za Al Džaziru.

Koliko je Hezbolah danas jak?

Blanford je procenio da Hezbolah ima najmanje 60.000 boraca, uključujući stalno zaposlene i rezerviste. Grupa je takođe povećala svoje zalihe projektila sa 14.000 u 2006. na oko 150.000 sada, rekao je on.

Većina je kratkog dometa, Hezbolah takođe ima iranske precizno navođene rakete koje imaju domet od 300 km. Blanford je dodao da je Hezbolahova jedinica „specijalnih snaga“ obučena da se infiltrira u Izrael u slučaju rata.

- Možda nije iznenađenje što su izraelski zvaničnici u poslednjih nekoliko godina smatrali Hezbolah svojom primarnom pretnjom - rekao je on za "Al Džaziru".

Hezbolah
Hezbolahfoto: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

Randa Slim, direktor Programa za rešavanje sukoba i rešenja na Bliskoistočnom institutu, također je rekla za "Al Džaziru" da je sirijski rat – gde je Hezbolah intervenisao na strani predsednika Bašara al-Asada – omogućio grupi da poboljša svoje borbene sposobnosti.

- U Siriji, koja je bio dugotrajan rat, stekli su nove veštine u smislu urbanog ratovanja i obaveštajnih podataka. Njihovi obaveštajni sistemi su se mnogo poboljšali - rekla je ona.

Koliko je verovatan rat Hezbolaha i Izraela?

Iako ograničeno nasilje na granici između Izraela i Hezbolaha nije neobično, Slim iz Instituta za Bliski istok smatra da danas postoji veći rizik od velike eskalacije.

Ona je rekla da bi Hezbolah i Iran mogli odlučiti da otvore drugi front protiv Izraela u zavisnosti od nivoa zločina počinjenih u Gazi. Ako se Hamas sprema da bude iskorenjen, Hezbolah bi mogao da se umeša, dodala je ona.

- Iran je okupio labavu kolekciju igrača da bi sačinjavao svoju „osu otpora“ koja je sada kohezivna mašina. Hezbolah je govorio o ovoj ideji – nazivajući je ujedinjenjem frontova – koja je kao "član 5" NATO-a: napad na jednog je napad na sve. Mislim da to nije bio slučaj u prošlosti - rekla je Slim.

Uprkos rizicima, Blanford veruje da će Iran i Hezbolah biti uzdržani. On je objasnio da Hezbolah služi kao glavno sredstvo odvraćanja od svih mogućih izraelskih i američkih planova da napadnu Iran.

- Ako dođe do rata u Libanu, onda bi Hezbolah bio potučen i Iran bi izgubio ključno sredstvo odvraćanja - rekao je Blanford.

Međutim, nije isključio mogućnost rata. Rekao je da bi Iran i dalje mogao da aktivira svoje zastupnike protiv Izraela ako smatra da je sada najpovoljnije vreme za napad na Izrael.

- SAD su svesne rizika i poslale su dva nosača aviona u istočni Mediteran da odvrate grupe koje podržava Iran od cilja na Izrael. Izrael bi mogao imati svoje planove koji iskorištavaju diplomatske napore i vojsku SAD da prvi napadnu Hezbolah - rekao je Blanford.

Pripadnici Iranske revolucionarne garde na 40. godišnjici Islamske revolucije 1979. u Teheranu 11. februara 2019.

Može li Hezbolah pobediti Izrael?

- Hezbolah ima kapacitet da „nanese strašnu cenu Izraelu“, ali je i dalje slabiji - rekla je Slim.

Ona veruje da grupa može da izdrži napad na Izrael koji uništava kritičnu infrastrukturu zemlje kao što je aerodrom "Ben-Gurion" i glavne električne mreže. Ali na kraju, Izrael može veći deo Libana da pretvori u ruševine.

- U Siriji je rat bio drugačiji. Hezbolah se borio protiv raznih milicija – koje su finansirale neke arapske vlade – ali ništa u poređenju sa moćnom mašinom koja je izraelska vojska - rekla je Slim.

Rat u Izraelu
Rat u Izraelufoto: EPA-EFE ATEF SAFADI

"Doktrina dahija"

U bilo kom širem sukobu, Izrael će verovatno koristiti ono što naziva „doktrinom dahija“ – nazvanom po civilnom naselju i uporištu Hezbolaha u južnom Bejrutu – koja diktira upotrebu nesrazmerne sile koja cilja na civilnu i vojnu infrastrukturu.

Imad Salamej, vanredni profesor političkih nauka i međunarodnih poslova na Libansko-američkom univerzitetu, upozorio je da bi rat protiv Hezbolaha mogao da dovede do građanskih sukoba u Libanu, koji prolazi kroz ekonomsku i političku krizu.

On je rekao da bi migracija uglavnom šiitskih libanskih građana u većinsko hrišćanske i sunitske gradove na severu mogla da izazove sektaške tenzije, stav koji podržavaju i drugi posmatrači.

Kritičari i protivnici Hezbolaha takođe mogu eksplicitno kriviti tu grupu – i njene pristalice – za uvlačenje ionako opkoljene zemlje u rat.

- Ako se rat dogodi, onda to neće biti kao 2006. godine. Biće borbe i otpora između zajednica u zemlji - rekao je Salamej za "Al Džaziru".

Bonus video:

01:38

HAMAS PUCA U LEĐA SVAKOM KO POKUŠA DA SE EVAKUIŠE IZ GAZE! Obradović tvrdi: Dok god je Izrael u odbrani IMAĆE PODRŠKU AMERIKE

(Espreso/Al Džazira)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.