OVAKO JE HAMAS VOJNO OJAČAO: Danas su ARMIJA koja broji 40.000 pripadnika!
Hamas, Foto: Printscreen/Youtube/CNN

istorija hamasa

OVAKO JE HAMAS VOJNO OJAČAO: Danas su ARMIJA koja broji 40.000 pripadnika!

"Oni su mini armija", naveo je izvor blizak Hamasu koji je želeo da ostane anoniman

Objavljeno:

Organizacija Hamas preuzela je kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine. U međuvremenu su vojno ojačali i napravili su armiju koja parira izraelskoj vojsci godinama unazad. Vlast su preuzeli 2006. godine i nakon toga se izbori više nisu ni održavali.

"Nužnost je majka svih inovacija. Razvili smo svoje kapacitete i sve kod nas proizvodimo", rekao je Ali Baraka, viši zvaničnik Hamasa, prenosi "Rojters".

Tokom sukoba iz 2008. godine, Hamas je koristio rakete koje su imale maksimalan domet od 40 kilometara, a 2021. godine su koristili projektile koji mogu da pogode cilj na udaljenosti od 230 kilometara. Pre 36 godina, Hamas je bio mala organizacija koja je putem letaka mobilisala ljude na proteste protiv Izraela. Danas je to organizacija koja je neprepoznatljiva u odnosu na to vreme, sve odluke se donose od strane bezbednosnih i vojnih stručnjaka.

Mreža tunela

"Oni su mini armija", naveo je izvor blizak Hamasu koji je želeo da ostane anoniman.

Izvor je dalje ispričao kako Hamas ima vojnu akademiju koja ima više rodova, od sajber ratovanja, do pešadije i mornarice. Trenutno Hamas ima oko 40.000 pripadnika. Početkom 2000-ih, Hamas je gradio podzemne tunele koji su borcima služili za povlačenje i zasede.

U mreži tunela koju su izgradili, sakrivali su oružje, bombe, rakete i protivtenkovsko naoružanje. Kako je vreme prolazilo, Hamas je bio sve jači i ozbiljniji. Poređenja radi, u sukobu sa izraelskom vojskom, Hamas je ubio devet vojnika, a 2014. godine je ta brojka skočila na 66, a poslednji veći sukob je bio 2021. godine kada je Hamas uz pomoć grupe koja se naziva "Palestinski islamistički džihad" uspela da sačuva oko 40 odsto svojih raketa.

"Pitanje nije da li je to moguće ili nije. Pitanje je kakva će se cena tražiti od stanovništva, Hamas ne živi na ostrvu u okeanu ili u nekoj pećini usred pustinje", rekao je H.A. Helier, viši saradnik na britanskom Kraljevskom Ujedinjenom Institutu.

Hamas
Hamasfoto: Profimedia

Istorija Hamasa

Povelja osnivanja ove organizacije iz 1988. godine se poziva na uništenje Izraela kao primarni cilj. Ova organizacija je prozvana terorističkom od strane Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Kanade, Japana i Egipta. Hamas je pomogao Iranu da okruži Izrael raznim paravojnim formacijama, uključujući palestinsku frakciju Hezbolah.

Lideri Hamasa se kreću po čitavom Bliskom istoku, od Libana i Katara pa sve do Gaze. Hamas urgira na stanovnike Gaze da ne padne pod "trikove" Izraela i da se ne evakuiše. Tajni izvori su ispričali za "Rojters" da je Iran obučavao pripadnike Hamasa, kao i da ih finansira, ali da Iran nije učestvovao u napadu 7. oktobra na Izrael kada je ispaljeno čak 5.000 raketa iz Pojasa Gaze.

"Odluka je bila u rukama Hamasa, ali su obuka, pripreme i saveti generala stigli iz Irana", naveo je izvor za "Rojters".

Lider Hamasa, Ismail Hanijeh, je u intervjuu za "Al Džaziru" 2022. godine rekao da je ova grupa dobila finansijsku pomoć od Irana u visini od 70 miliona dolara. Rakete malog dometa sami proizvode, dok one sa većim dometom dolaze iz Sirije i Irana, ali iz Egipta. Izveštaj američkog Stejt Departmenta iz 2020. godine prikazuje da Iran godišnje potroši oko 100 miliona dolara na pomaganje palestinskih grupa poput Hamasa, Džihada i Fronta za slobodu Palestine, dok Izraelci tvrde da Iran finansira grupu sa 350 miliona dolara na godišnjem nivou.

Hamas na arapskom jeziku znači "žar". Organizacija je osnovana 1987. godine kada su članovi jednog muslimanskog bratstva oformili grupu nakon što je vojni kamion Izraela ubio četiri Palestinca u saobraćajnoj nesreći. Usledili su protesti i štrajkovi širom Pojasa Gaze.

Prvi sastanak je bio održan u kući šejka Ahmeda Jasina. Odlučeno je 14. decembra 1987. godine da se sastavi flajer koji će pozvati ljude na pobunu protiv Izraela. To je bilo njihovo javno pojavljivanje.

Bonus video:

04:36

HAMAS UDARIO JEVREJE TAMO GDE SU NAJTANJI?! Vojni komentator: Znali su reakciju Izraela! Ovo je zlatno doba za vojnu industriju

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.