"POSLEDNJA ĆE BITI POTPUNI MASAKR": Istekao ROK koji su IZREALSKE SNAGE dale za EVAKUACIJU!
Izrael / Ilustracija, Foto: AP Photo Ohad Zwigenberg

Palestincima su omogućena dva smera bega

"POSLEDNJA ĆE BITI POTPUNI MASAKR": Istekao ROK koji su IZREALSKE SNAGE dale za EVAKUACIJU!

Kako je glasilo saopštenje izraelske vojske - Palestincima su omogućena dva smera bega prema jugu

Objavljeno:

Istekao je rok koje su izraelske snage dale Palestincima za evakuaciju.

Izraelske obrambene snage (IDF) poručile su stanovnicima Gaze da krenu prema dolini Gaze, u poruci objavljenoj na X-u, ranije poznatom kao Tviter. Nije jasno u kojoj su meri poruke primljene na terenu s obzirom na trenutni nestanak struje i interneta.

Naredba izraelske vojske stigla je dan nakon što je 1,1 milion ljudi koji žive u severnom pojasu Gaze rečeno da evakuišu svoje domove.

IDF je napunio granicu trupama i vojnom opremom usred nemilosrdnog napada na teritoriju, u znak odmazde na upad velikih razmera militantne grupe Hamas 7. oktobra.

Ranije u subotu, portparol IDF-a potpukovnik Ričard Hečt rekao je da će se izraelska vazdušna, kopnena i pomorska blokada Gaze nastaviti sedmi dan.

- Pripremamo se za sledeće faze - dodao je, ali nije pružio informacije da li bi to mogao biti kopneni upad i kada bi mogao da usledi.

Kako je glasilo saopštenje izraelske vojske - Palestincima su omogućena dva smera bega prema jugu.

- Ako vam je stalo do sebe i svojih voljenih, idite na jug prema ovim upustvima. Budite uvereni da su se čelnici Hamasa pobrinuli za sebe - pisalo je. U ovom trenutku desetine hiljada Palestinaca beži prema jugu i trpa se u ionako prepune škole, domove i improvizovana skloništa na jugu, dok izraelski vazdušni napadi napadaju blokirani pojas uoči očekivane kopnene invazije.

Vojni analitičar Sin Ben objašnjava za Skaj njuz da će se potpuni napad na Gazu verovatno odvijati u fazama.

Prva faza bi, kaže on, "gotovo sigurno" uključivala "operaciju oblikovanja" sličnu vazdušnim napadima koje trenutno pokreće. Nakon toga bi verovatno usledio prvi prelazak oklopa preko granice, objašnjava on i kaže da je to ono na što svi čekaju nakon isteka sigurnog okvira.

- Ako se odluče za treću fazu, tada će se uključiti pešadija u blisku borbu u samom gradu, verovatno uključujući puno bespilotnih letelica i sigurno puno više bliskih borbi - kaže on. To bi verovatno značilo i potpuni masakr.

Kaže da će borbe ciljati na infrastrukturu Hamasa, vođstvo i moguće skladište oružja.

- Koliko će to biti teško direktno će zavisi od toga je li Hamas ukopan i spreman za borbu, moglo bi biti neverovatno teško - dodaje Bel.

- Međutim, ako Hamas shvati da se suprotstavlja mnogo sposobnijoj opoziciji, mogao bi jednostavno skinuti svoje uniforme, uklopiti se među Palestince i jednostavno pobeći s tog područja - zaključuje on.

Na društvenim se mrežama pojavila video snimak koji prikazuje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u poseti izraelskim snagama izvan Pojasa Gaze.

Na snimku se vidi kako vojnicima govori da "stiže sledeća faza".

Bonus video:

01:35

SITUACIJA ĆE ESKALIRATI Lutovac analizira sukob na Bliskom istoku: Izrael ima podršku Amerike, neće stati dok ne ispuni ciljeve

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.