DA LI ĆE MOSAD IMATI ODLUČUJUĆU ULOGU U RATU U IZRAELU? Sve o tajanstvenoj organizaciji koja UTERUJE STRAH!
Mosad, Foto: Ruma Aktar / Alamy / Alamy / Profimedia

tajna služba izraela

DA LI ĆE MOSAD IMATI ODLUČUJUĆU ULOGU U RATU U IZRAELU? Sve o tajanstvenoj organizaciji koja UTERUJE STRAH!

Mosad nije predvideo prvi raketni napad na Izrael

Objavljeno: 16:34h

Iznenadna akcija Hamasa pokrenuta iz Pojasa Gaze, tokom koje je na spavanju uhvaćen ne samo čuveni Mosad, već i drugi delovi izraelske obaveštajne zajednice, kao i kompletne oružane snage te zemlje, zaprepastila je svet.

Mnogi Izraelci su spavali u svojim domovima kada je počeo prvi napad. U subotu su porodice želele da se okupe u sinagogi kako bi obeležili šabat, ali, iznenada u zoru prve rakete su pale i to je značio početak najvećeg napada u poslednjih pedeset godina.

Danas je na Izrael ispaljeno oko 150 raketa kao odgovor na raseljavanje i gađanje palestinskih civila, saopštilo je naoružano krilo Hamasa. Rakete su ispaljene prema južnom gradu Aškelonu.

Kao odgovor na napad, Izraelske odbrambene snage (IDF) napale su neprijateljske poziciji u pojasu Gaze.

Objavljen je snimak na kome se vidi uništavanje desetina neprijateljskih pozicija u Pojasu Gaze.

I dok vojska pruža jak otpor terorističkim grupama, postavlja se pitanje koja je uloga izraelske obaveštajne službe Mosad u ovom ratu?

Deni Jatom, bivši šef špijunske agencije Mosad i političar iz izraelske opozicione Laburističke stranke, rekao je da je "sve krenulo naopako" i "niko nije imao pojma" u subotu kada je Hamas napao Izrael iz Gaze.

Izraelska bezbednosna taktika "potpuno se urušila" u subotu, tvrdi on.

Hamas
foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Za program Today rekao je da drugi sloj izraelske odbrane nije bio dovoljan da zaustavi napade, podsećajući kako je Izrael napadnut skoro "50 godina i jedan dan" nakon Jomkipurskog rata, kada je koalicija arapskih država izvršila invaziju.

"Količina snaga je bila premala - a to je uglavnom zbog neuspeha obaveštajne službe koja je rekla da, iako smo bili svedoci mnogih vežbi Hamasa, oni nemaju nameru da napadnu Izrael", rekao je bivši šef Mosada.

Mosad čuven poput CIA-e i MI6

Prema nekim procenama u Mosadu je zaposleno oko 1.200 ljudi, što ga čini drugom najvećom špijunskom agencijom na Zapadu. Prva je američka CIA, i zajedno sa njom i britanskim MI6 i ruskiim SVR, predstavlja jednu od najpoznatijih na svetu. Danas mnogi veruju da je upravo on taj koji garantuje stabilnost i opstanak Izraela na Bliskom istoku.

Mosad je formiran samo godinu dana nakon nastanka države Izrael, u decembru 1949. godine.

Mosad ima sedište u Tel Avivu gde poseduje šest odeljenja, a zaposleni u njima su usmereni na prikupljanje podataka vezanih za špijunske operacije, političke akcije, moguće atentate, sabotaže i paravojne projekte - sve u svemu na moguću opasnost po nacionalnu bezbednost.

Jedna od najuspešnijih akcija Mosada jeste hvatanje odbeglog naciste i ratnog zločinca Adolfa Ajhmana.

Franc Jozef
foto: Printscreen Youtube/ARD

Mosadovi agenti kidnapovali su nacistu i odveli ga u Izrael. Tadašnji premijer Izraela 25. maja 1960. objavio je u parlamentu da su uhapsili Ajhmana i dobio je ogroman aplauz.

Suđenje Ajhmanu bilo je ispraćeno širom sveta. Nacista je optužen u 15 tačaka za zločine protiv čovečnosti. Suđenje je pratila i Hana Arent, koja će o tom svom iskustvu napisati knjigu o "banalnosti zla" - jer je Ajhmanova odbrana bila da je samo "slušao naređenja". Arent je naglasila da je Ajhman bio "mali čovek koji je samo radio svoj posao, kao bilo ko od nas".

Ajhman je osuđen za sve zločine i obešen je juna 1962. godine.

Zašto je Mosadu promakao najveći napad na Izrael u poslednjih pedeset godina?

I pored jake infrastrukture i logistike, Mosad nije uvideo da se sprema napad na Izrael, kao i da će on uvesti zemlju u strašan rat.

Uz kombinovane napore Šin Beta, izraelske domaće obaveštajne službe, Mosada, njegove spoljne špijunske agencije i svih sredstava Izraelskih odbrambenih snaga, iskreno je zapanjujuće da niko nije video da se ovo dešava, prenosi BBC.

Mosad ima doušnike i agente unutar palestinskih militantnih grupa, kao i u Libanu, Siriji i drugde.

Tajna služba je, u prošlosti, vršila tačno tempirane atentate na vođe militanata, blisko poznavajući sva njihova kretanja.

Ponekad se to radilo sa udarima dronova, nakon što su agenti postavili GPS tragač na automobil pojedinca; ponekad je u prošlosti čak koristio i eksplodirajuće mobilne telefone.

rat, Izrael, Palestina, rat u izraelu
foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

Na zemlji, duž zategnute granične ograde između Gaze i Izraela, nalaze se kamere, senzori kretanja tla i redovne vojne patrole.

Ograda prekrivena bodljikavom žicom trebalo je da je bila "pametna barijera" da spreči upravo onu vrstu infiltracije koja se dogodila u ovom napadu.

Ipak, militanti Hamasa su se jednostavno buldožerima probijali kroz njega, sekli rupe u žici ili ušli u Izrael sa mora i paraglajderom.

Za pripremu i izvođenje tako koordinisanog, složenog napada koji uključuje gomilanje zaliha i ispaljivanje hiljada raketa, pravo pred nosom Izraelaca, Hamas je morao imati izuzetan nivo operativne bezbednosti.

Bonus video:

00:40

DA LI POČINJE SUKOB SVIH SUKOBA? Jovanović: Sećate se Jasera Arafata? Ova ideja je JAKO STARA! M. Kostić: Izrael može opstati SAM

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.