ŠTA SE KRIJE IZA UPOZORENJA IZRAELA STANOVNICIMA GAZE? Apel upućen MILIONU LJUDI, kreće EVAKUACIJA
Izrael, Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

BESNI RAT U IZRAELU

ŠTA SE KRIJE IZA UPOZORENJA IZRAELA STANOVNICIMA GAZE? Apel upućen MILIONU LJUDI, kreće EVAKUACIJA

Izrael upozorio stanovnike Gaze da trebaju da se evakuišu

Objavljeno: 08:35h

Izraelska vojska je rekla UN da svi koji žive severno od Vadi Gaze treba da se evakuišu u južnu Gazu u narednih 24 sata, rekao je portparol UN.

UN su rekle da se to odnosi na otprilike 1,1 milion ljudi, oko polovine populacije celog Pojasa Gaze. Tu spada i gusto naseljeni grad Gaza.

Upozorenje je izdato malo pre ponoći, prema Izraelskom vremenu, prenosi BBC.

"Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takav pokret odvija bez razornih humanitarnih posledica“, navodi se u saopštenju UN.

U saopštenju se navodi da UN "snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, ukine kako bi se izbeglo ono što bi moglo da transformiše ono što je već tragedija u katastrofalnu situaciju".

Izraelska vojska je direktno rekla civilima grada Gaze da se evakuišu na jug.

Izrael, Vojska, Izraelska vojska, Golanska visoravan
foto: EPA/ATEF SAFADI

"Moći ćete da se vratite u grad Gazu tek kada bude objavljeno drugo saopštenje koje to dozvoljava", rekli su zvaničnici u saopštenju upućenom gradu, koji je glavno urbano područje pojasa Gaze.

IDF je saopštio da se militanti Hamasa kriju u tunelima ispod grada i u zgradama u kojima žive civili. On poziva civile da evakuišu grad "radi sopstvene bezbednosti i bezbednosti vaših porodica i distanciraju se od Hamasovih terorista koji vas koriste kao živi štit".

"U narednim danima, IDF će nastaviti da značajno deluje u gradu Gazi i ulagaće velike napore da izbegne povredu civila", dodaje se.

Savet bezbednosti UN trebalo bi da održi hitan sastanak u petak popodne u formatu zatvorenih konsultacija. SAD, Velika Britanija, Kina, Rusija i Francuska su stalne članice Saveta bezbednosti UN.

rat, Izrael, Palestina, rat u izraelu
foto: EPA SERGEY DOLZHENKO

Izrael se priprema za kopnenu ofanzivu, okupljajući vojnike, tešku artiljeriju i tenkove na granici Gaze. Od subote je pokrenuo vazdušne napade na Gazu nakon iznenadnog napada militanata Hamasa na Izrael.

Gde je Vadi Gaza?

Vadi Gaza je rečna dolina koja se nalazi oko centra Pojasa Gaze, koja se prostire celom širinom i završava se u Sredozemnom moru. Poznata je po svojim obalnim močvarama i biodiverzitetu.

"Ne želimo da gađamo civile"

Portparol IDF Džonatan Konrikus rekao je da je to "humanitarni korak" koji je Izrael preduzeo da "smanji civilne žrtve".

Izrael, rat u izraelu, Palestina, rat
foto: AP Photo Fatima Shbair

To je proizašlo iz "shvatanja da ovde ima civila koji nisu naši neprijatelji", rekao je on.

"Ne želimo da ih gađamo", nastavio je on, rekavši da bi to omogućilo Izraelu da gađa vojne ciljeve koji pripadaju Hamasu.

On je priznao da će to "trajati" i da neće biti "lak proces".

"Izrael je u komunikaciji sa UN po tom pitanju", rekao je on.

Bonus video:

02:21

ISPOD POJASA GAZE POSTOJI MREŽA TUNELA KOJI VODE DO EGIPTA Stručnjaci analiziraju: Šta ako se Izrael opredeli za kopneni napad?

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.