ISTORIJA NEPRIJATELJSKIH ODNOSA IZRAELA I SIRIJE: Ovaj grad je bio česta META RAZARANJA, proliveno je MNOGO KRVI!
Razrušeni Damask, Foto: EPA / Youssef Badawi

višedecenijski sukob

ISTORIJA NEPRIJATELJSKIH ODNOSA IZRAELA I SIRIJE: Ovaj grad je bio česta META RAZARANJA, proliveno je MNOGO KRVI!

Proteklih nekoliko godina izraelska vojska izvršila je seriju vazdušnih napada na glavni grad Sirije - Damask

Objavljeno:

Rat u Izraelu ušao je u sedmi dan. Oči čitavog sveta uprte su ovaj nemilosrdni i brutalni sukob, dok se brojke ubijenih, povređenih i kidnapovanih iz sata u sat uvećavaju.

Sirijske državne vesti tvrde da je Izrael tokom jučeranjeg dana izvršio vazdušne napade na aerodrome u Damasku i Alepu.

Lokalni mediji u Siriji ranije su izvestili da je protiv napada na aerodromima korišćena protivvazdušna odbrana.

Prema navodima neimenovanih izvora, cilj napada na aerodrome je da se poremete iranske linije snabdevanja Sirije, u kojoj je uticaj Teherana porastao otkako je podržao predsednika Sirija Bašara al-Asada u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine.

Istorija neprijateljskih odnosa između Izraela i Sirije

Poslednjih nekoliko godina, Sirijske vlasti optuživale su Izrael za raketiranje i gađanje Damaska.

Kako tvrde, Izrael je izveo stotine udara iz vazduha na mete unutar delova Sirije pod kontrolom vlade u Damasku tokom desetogodišnjeg građanskog rata i retko preuzima odgovornost za takve operacije.

Damask
foto: Printscreen Twitter

Poslednji takav napad, pre sadašnjeg izraelsko-palestinskog sukoba, dogodio se 2. januara 2023. godine kada je Međunarodni aerodrom Damask ostao bez funkcije zbog izraelskog raketnog napada i kada su dva sirijska vojnika poginula, tvrdilo je tada sirijsko Ministarstvo odbrane.

Naime, udarac je bio zadat oko 2.00 časa po lokalnom vremenu sa strane Tiberijadskog jezera na aerodrom Damask i okolinu.

„Usled agresije dva vojnika su poginula, još dva su povređena, pričinjena je materijalna šteta, a Međunarodni aerodrom Damask je van funkcije“, navodi se u saopštenju ministarstva. Izraelska vojska sistematski pokreće vazdušne udare na različite ciljeve u Siriji . Prošle godine granatiranju su bili Damask , Alepo , luka Tartus i istraživački centar u gradu Masijafu.", saopštilo je tada Ministarstvo odbrane.

Damask
foto: Profimedia

Tokom 2022. godine Izrael je izvršio seriju bombardovanja glavnog grada Sirije.

Tako su najpre poginula dva sirijska civila usled napada koji je usledio 7. marta 2022. godine.

Izraelski ratni avioni koji su leteli iznad susednog Libana ispalili rakete ka Siriji.

"Izrael je danas ispalio nekoliko projektila ka položajima sirijske vojske u blizini glavnog grada Damaska, a poginula su dva civila i naneta je materijalna šteta", saopštilo je tada sirijsko ministarstvo odbrane.

Sirija je uzvratila protivvazdušnom odbranom i oborila je većinu projektila.

Sirija
foto: Mohammed AL-RIFAI / AFP / Profimedia

April 2022. godine

Izraelska vojska je 14. aprila ispalila nekoliko raketa na ciljeve kraj Damaska, pričinivši materijalnu štetu.

Sirijski državni mediji su, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, javili da se napad dogodio pre ponoći i da je nekoliko izraelskih raketa oborila sirijska protivvazdušna odbrana.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, opoziciona organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji koja prati rat, je navela da su rakete pogodile pozicije proiranskih boraca jugozapadno od glavnog grada, kraj predgradja Katana.

Izraelska vojska nije komentarisala taj incident.

27. aprila najmanje četiri sirijska vojnika su poginula, a trojica su ranjena u napadu izraelskih snaga nedaleko od Damaska.

"Izraelski neprijatelj je u zoru izveo vazdušni napad i ispalio nekoliko projektila iz Tiberijade, gadjajući više položaja oko Damaska", naveli su sirijski vojni izvori.

Protivvazdušna odbrana Sirije, kako je navedeno, oborila je nekoliko projektila.

Sirija
foto: Profimedia

Avgust 2022. godine

Jedan od najvećih napada na Damask proteklih godina dogodio se 14. avgusta kada su tri sirijska vojnika poginula u izraelskom napadu u blizini sirijske primorske provincije Tartus kojoj se približavaju brodovi sa ukrajinskim žitaricama, javili su večeras sirijski državni mediji, pozivajući se na vojsku.

Mediji su preneli da su se začule eksplozije kada je izraelska ratna avijacija napala ciljeve u blizini grada Tartus.

U saopštenju sirijske vojske se navodi da je Izrael izveo dva simultana napada, jedan u blizini glavnog grada, Damaska iz pravca libanske prestonice Bejruta, a drugi sa mora na ciljeve južno od Tartusa.

Oktobar i decembar 2022. godine

24. oktobra odjeknule su dve snažne eksplozije u glavnom gradu Sirije, a sirijski državni mediji sugerisali su da bi za njih mogle biti odgovorne izraelske snage.

Izraelske odbrambene snage (IDF) gađale su 20. decembra ciljeve u blizini sirijske prestonice Damaska. U napadu su ranjena dva sirijska vojnika. Potvrđena je najmanje jedna eksplozija na periferiji Damaska.

Prema Sirijskoj novinskoj agenciji SANA, neke rakete su presretnute, ali su udari naneli određenu štetu, iako nije precizirano šta su bili ciljevi.

Damask
foto: AP

Vojni izvor je u izjavi za SANA rekao da je "oko 00.30 sati izraelski neprijatelj pokrenuo vazdušnu agresiju sa talasima raketa iz severoistočnog pravca Tiberijskog jezera, gađajući neke lokacije u blizini grada Damaska i naša protivvazdušna odbrana presrela je neprijateljske projektile i oborila jedan broj njih".

Tokom 2021. godine izvršena je serija raketnih napada na Damask.

Za sve ove napade sirijsko ministarstvo odbrane je optuživalo Izrael.

Bonus video:

00:40

DA LI POČINJE SUKOB SVIH SUKOBA? Jovanović: Sećate se Jasera Arafata? Ova ideja je JAKO STARA! M. Kostić: Izrael može opstati SAM

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.