GAZA POTONULA U MRAK, NASA OBJAVILA SATELITSKE FOTOGRAFIJE: Evo kako je izgledala pre 5 dana, a kako SINOĆ (FOTO)
Raketni napadi na Izrael, Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

CRNA MRLJA NA ZEMLJI

GAZA POTONULA U MRAK, NASA OBJAVILA SATELITSKE FOTOGRAFIJE: Evo kako je izgledala pre 5 dana, a kako SINOĆ (FOTO)

NASA je objavila satelitske snimke Pojasa Gaze pre oružanog sukoba sa Izraelom, kao i slike nakon, odnosno kada je potonula u mrak

Objavljeno:

Izrael je saopštio da neće propuštati humanitarnu pomoć tokom opsade Pojasa Gaze sve dok Hamas ne oslobodi sve izraelske taoce, nakon što je Crveni krst molio da se dopusti transport goriva do Pojasa Gaze kako bi prenatrpane bolnice ne bi bile "pretvorene u mrtvačnice".

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze u znak odmazde za najsmrtonosniji napad na Jevreje od Holokausta, kada su stotine naoružanih napadača prešle granicu i ubile najmanje 1.300 ljudi, uglavnom civila i otele više desetina taoca.

Izrael je odgovorio stavljanjem enklave, u kojoj živi 2.3 miliona ljudi, pod potpunu opsadu i pokretanjem najsnažnije kampanje bombardovanja u 75-godišnjoj istoriji izraelsko-palestinskog sukoba, uništavajući čitave četvrti. Jedina električna centrala je isključena, a bolnice ostaju bez goriva za generatore za hitne slučajeve.

Satelitske fotografije koje je objavila NASA pokazuju da je Gaza bila osvetljena 6. oktobra, da bi zatim nakon Hamasovog napada utonula u mrak. Snimak na kojoj je Gaza u mraku snimljen je 11. oktobra.

1 / 2 Foto: Printscreen/NASA

Izraelski ministar: Neće dobiti struju dok Hamas ne oslobodi taoce

Vlasti u Pojasu Gaze kažu da je više od 1.200 ljudi ubijeno, dok je više od 5.000 ranjeno u bombardovanjima.

„Ljudska beda uzrokovana ovom eskalacijom je užasna i preklinjem strane da smanje patnju civila“, rekao je u četvrtak Fabricio Karboni, regionalni direktor Međunarodnog odbora Crvenog krsta.

„Dok Gaza gubi struju, bolnice gube struju, dovodeći u opasnost novorođenčad u inkubatorima i starije pacijente na respiratoru. Dijaliza bubrega prestaje, a rendgen ne može da se sprovodi. Bez struje, bolnice rizikuju da se pretvore u mrtvačnice“, dodao je.

Izraelski ministar energetike Izrael Kac rekao je da neće biti izuzetaka za humanitarnu pomoć u opsadi, dok se ne oslobode izraelski taoci, piše Index.rs.

„Humanitarna pomoć za Gazu? Nijedan električni prekidač neće biti podignut, nijedan hidrant za vodu neće biti otvoren i nijedan kamion s gorivom neće ući dok se izraelski taoci ne vrate kući. Humanitarno za humanitarno. I niko nam ne bi trebao pričati o moralu“, objavio je Kac na platformi „X“ (Tviter).

Bonus video:

04:36

HAMAS UDARIO JEVREJE TAMO GDE SU NAJTANJI?! Vojni komentator: Znali su reakciju Izraela! Ovo je zlatno doba za vojnu industriju

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.