SAT OTKUCAVA, PALESTINCI IMAJU MANJE OD 24 SATA DA SE EVAKUIŠU IZ VADI GAZE: Evo gde se NALAZI i zbog čega je BITNA
Raketni napad na Izrael, Foto: EPA SERGEY DOLZHENKO

ratni sukobi u izraelu

SAT OTKUCAVA, PALESTINCI IMAJU MANJE OD 24 SATA DA SE EVAKUIŠU IZ VADI GAZE: Evo gde se NALAZI i zbog čega je BITNA

Palestinci imaju manje od 24 sata da se evakuišu

Objavljeno:

Izraelska vojska je malo pre ponoći rekla Ujedinjenim Nacijama da svi koji žive severno od Vadi Gaze treba da se evakuišu u narednih 24 sata. Šta je Vadi Gaza i gde se nalazi?

Prema rečima UN, upozorenje o evakuaciji odnosi se na 1,1 milion stanovnika Gaze, što je skoro polovina ukupne populacije stanovništva u pojasu Gaze.

Vadi Gaza je rečna dolina koja se nalazi oko centra Pojasa Gaze, koja se prostire celom širinom i završava se u Sredozemnom moru. Poznata je po svojim obalnim močvarama i biodiverzitetu.

Rezervat prirode Vadi Gaza je proglašen prirodnim rezervatom od strane Uprave za kvalitet životne sredine Palestinske uprave u junu 2000. Ograničen je na tok Vadi Gaze i njene poplavne ravnice i obale unutar Pojasa Gaze.

Ranije je Vadi Gaza bila priznata kao važno područje za ptice, jer je bila stajalište na glavnom migracionom putu tokom migracija ptica između severnog Palearktika i Afrike.

Vadi Gaza
Vadi Gaza foto: Printscreen/Google map

Potreba za zaštitom područja je prvi put dokumentovana 1998. godine. Naknadnim istraživanjima utvrđen je obim potrebne zaštite jedinstvenih staništa u ovoj oblasti.

Prvobitno odabrano područje obuhvatalo je šire kopnene pojaseve oko Vadija, ali je pod pritiskom lokalne opozicije zaštita dodeljena mnogo ograničenijoj oblasti.

Ovo područje je jedina obalna močvara u Gazi sa jedinstvenim biološkim diverzitetom i jedna od retkih močvara na najistočnjoj mediteranskoj obali, pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti i razvoja zemljišta.

Ruta Vadi Gaze preko Pojasa Gaze je oko 9 km od ukupne dužine od 105 km i proteže se od granične linije u istočnoj Gazi do obale gde se uliva u mora. Ruta ima osam velikih promena na trasi unutar Pojasa Gaze. Njegova širina unutar Gaze varira između 20 i 270m, a najšire mesto je kod ušća.

Nalazi se u centru duž obale Pojasa Gaze, a na severozapadu se graniči sa morem. Sa severa, Vadi je okružena zemljama lokalnih vlasti Al-Zahre, Al-Mughrake i seoskog veća Vadi Gaze. Sa juga je omeđen izbegličkim kampovima Nuseirat i Bureij.

Hamas poziva Palestince u Gazi da se ne evakuišu

Izrael, rat u izraelu, Palestina
foto: EPA ATEF SAFADI

Palestinska militantna grupa Hamas pozvala je danas Palestince koji žive u Pojasu Gaze da ne napuštaju svoje domove, uprkos pozivu izraelske vojske da se celokupno stanovništvo severa te oblasti u roku od 24 sata evakuiše na jug.

Hamas je optužio Izrael da vodi "psihološki rat" slanjem poruka u kojima palestinskim civilima i zaposlenima u međunarodnim organizacijama kaže da treba da se evakuišu na jug, prenosi CNN.

Bonus video:

00:40

DA LI POČINJE SUKOB SVIH SUKOBA? Jovanović: Sećate se Jasera Arafata? Ova ideja je JAKO STARA! M. Kostić: Izrael može opstati SAM

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.