AMERIKA ULAZI U RAT NA BLISKOM ISTOKU AKO SE OVO DESI?! Američki general o eskalaciji i mogućem SCENARIJU
Foto: AP Photo Fatima Shbair

DRAMA

AMERIKA ULAZI U RAT NA BLISKOM ISTOKU AKO SE OVO DESI?! Američki general o eskalaciji i mogućem SCENARIJU

General američke vojske sa četiri zvezdice opisao je kako bi do takve eskalacije verovatno došlo samo ako bi bliskoistočni susedi Izraela bili u velikoj meri uključeni u aktuelni sukob

Objavljeno:

SAD će verovatno direktno intervenisati vazdušnim i pomorskim udarima ako opstanak Izraela bude ugrožen, rekao je penzionisani američki general Bari Mekefri, javlja "Business Insider".

Govoreći u nedelju u emisiji "Vikendi sa Aleksom Vitom" na MSNBC-u, general američke vojske sa četiri zvezdice opisao je kako bi do takve eskalacije verovatno došlo samo ako bi bliskoistočni susedi Izraela bili u velikoj meri uključeni u aktuelni sukob.

"Druga cipela koju čekamo da vidimo da li će spasti je, da li će Hezbolah intervenisati iz Libana sa svojih 100.000 raketa? Hoće li se Zapadna obala zapaliti? Šta će Sirijci i Egipćani učiniti?", rekao je Mekefri.

Izrael, rat u izraelu, Palestina
foto: EPA ATEF SAFADI

"Pretpostavljam da će naša podrška Izraelu biti apsolutna i ako vidimo sirijsku vojnu intervenciju, aktivnu iransku vojnu intervenciju, ući ćemo u rat", dodao je Mekefri.

Militanti Hamasa pokrenuli su seriju iznenadnih napada i raketnih baraža na Izrael u subotu, ubivši stotine i zarobili desetine talaca duž granice Pojasa Gaze. Izrael je kao odgovor objavio rat.

SAD su u nedelju saopštile da šalju udarnu grupu nosača aviona, uključujući F-35 i F-16, da patroliraju istočnim Mediteranom i odvrate sveobuhvatni rat koji uključuje susede Izraela.

"Oni su tamo više radi demonstracije sile ili potencijalne evakuacije civila", rekao je Mekefri, koji je učestvovao u Zalivskom ratu i predvodio Južnu komandu SAD od 1994. do 1996. godine.

Mekefri je napomenuo da je ovo njegova sopstvena procena sukoba i da "apsolutno nema šanse" da se bilo koji američki zvaničnik javno složi da bi Amerika mogla da uđe u rat u Izraelu.

"Ono što kažem je da ako je postojanje države Izrael u pitanju, ako sirijska vojska interveniše, ako Hezbolah počne da nadvlada Izraelce, po mom mišljenju, u tom trenutku, mi bismo razmotrili aktivnu intervenciju vazdušnim i pomorskim snagama", rekao je on.

Izrael, rat u izraelu, Palestina
foto: EPA ATEF SAFADI

Međutim, malo je verovatno da bi SAD poslale trupe u Izrael, s obzirom na sopstvene kopnene sposobnosti Izraelskih odbrambenih snaga, dodao je Mekefri.

Na pitanje da li će se umešati i drugi saveznici SAD i Izraela, Mekefri je rekao da je prerano razgovarati o takvom pitanju dok je samo Hamasom direktno uključen u rat.

"Mislim da je faktor odvraćanja ono što Bajdenova administracija trenutno traži. Oni žele da budu sigurni da sirijska vojska i Hezbolah neće ući u ovu borbu", rekao je on.

"Ako to urade, to će biti smrtonosna pretnja postojanju Izraela."

Američki Stejt department i Ministarstvo odbrane nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar poslate van redovnog radnog vremena.

Hezbolah, militantna grupa u Libanu, saopštila je u nedelju da je ispalila rakete na Golansku visoravan, koju je Izrael anektirao od Sirije 1981. godine.

Granatiranje je bilo u znak solidarnosti sa "palestinskim otporom", saopštila je grupa.

"The Wallstreet Journal" je u nedelju takođe izvestio da su iranski zvaničnici bili u partnerstvu sa Hamasom od avgusta kako bi se pripremili za upade u Izrael, pozivajući se na ljude u Hamasu i u iranskom Korpusu garde islamske revolucije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da američki zvaničnici "još nisu videli dokaze da je Iran rukovodio ili da stoji iza ovog konkretnog napada", ali je ukazao na dugogodišnje odnose između Hamasa i Irana, preneo je WSJ.

U međuvremenu, egipatsko ministarstvo spoljnih poslova u subotu je upozorilo Izrael na "teške posledice" i "ozbiljne posledice" eskalacije tenzija sa Palestincima.

Pozvao je obe strane na uzdržanost i izbegavanje civilnih žrtava, preneo je Rojters.

Bonus video: IZRAEL SAMO NJIH ČEKA DA BI SE SUKOBIO SA IRANOM! Eksperti: Novi sukob na pomolu, savez sa Kiprom OČIGLEDNA PRIPREMA ZA RAT

04:44

IZRAEL SAMO NJIH ČEKA DA BI SE SUKOBIO SA IRANOM! Eksperti: Novi sukob na pomolu, savez sa Kiprom OČIGLEDNA PRIPREMA ZA RAT

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.