DA LI STE ČULI ZA "PUŽA ZOMBIJA" KOJI IGRA? Nastaje zbog OVE JEZIVE STVARI, mnogima će PRIPASTI MUKA (VIDEO)
Puž, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Frankenscience

priroda

DA LI STE ČULI ZA "PUŽA ZOMBIJA" KOJI IGRA? Nastaje zbog OVE JEZIVE STVARI, mnogima će PRIPASTI MUKA (VIDEO)

Puž zombi nije mit, on stvarno postoji a stvara ga crv sa zelenim trakama

Objavljeno:

Njegovo ime je crv sa zelenim trakama (Leucochloridium paradoxum).

On živi u Evropi, Severnoj Americi i Japanu, a jede otpad iz u digestivnog trakta ptica, pre nego što se izluči i započne potragu za novim domaćinom, piše Livescience.

Ovaj parazitski pljosnati crv je poznat kao stvaralac "disko zombija": on se useljava u telo ćilibarskih puževa (Succinea) tako što im se penje u očne "stabljike" i primorava ih da igraju kako bi privukli pažnju ptica.

Puž zombi
Puž zombifoto: PrintScreen/ YouTube/ Frankenscience

Puž prvi put dolazi u kontakt sa ovim parazitom preko ptičijeg izmeta u kome se nalaze jajašca zelenih trakastih crva.

Nakon izleganja, larve se penju ka očima puža i stvaraju neku vrstu kese koja sazreva, raste i zamenjuje očnu stabljiku. Puž je onemogućen da uvuče oči u telo i njegovi pipci ostaju napolju. Njegove nove "oči" postaju šarene i pulsiraju brzinom od 60 do 80 kontrakcija u minuti, stvarajući vibraciju nalik plesu.

Crv parazit preuzima i mozak nesrećnog puža. Kao neuroparazit, on inficira nervni sistem svog domaćina mekušca i kontroliše njegovo ponašanje.

Puž je primoran da odlazi do dobro osvetljenih i izloženijih područja, kao što je površina lista, gde ga ptice uočavaju i love kao primamljivu gusenicu.

Jednom kada se proguta, parazit sazreva u odraslu jedinku, pari se sa drugim crviuma i proizvodi jaja koja se oslobađaju u ptičiji izmet.

Tako se iznova pokreće ciklus stvaranja morbidnih zombija.

Ako puž ima sreću, ptica će uzeti samo njegov pipak. U tom slučaju, ovaj mekušac će ostati slep dok pipak ponovo ne izraste - što znači da se može ponovo inficirati.

Bonus video:

02:09

OPASNI PARAZIT POJAVIO SE U VOJVODINI! Prenose ga psi i lisice i lako ide s čoveka na čoveka: OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZAŠTITE

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.