NAUČNICI REANIMIRALI CRVA KOJI JE 45.000 GODINA PROVEO U LEDU: Parazit iz doba JURE među nama!
Planeta, ilustracija, Foto: Profimedia

otrkriće

NAUČNICI REANIMIRALI CRVA KOJI JE 45.000 GODINA PROVEO U LEDU: Parazit iz doba JURE među nama!

Kriptobioza je stanje u kojem živi organizam miruje u stanju između života i smrti, navodi se u izveštaju francuske informativne mreže BFMTV

Objavljeno:

Naučnici su pronašli mikro-crva koji je duboko u ledenom sibirskom permafrostu preživeo više od 45.000 godina u stanju kriptobioze.

Kriptobioza je stanje u kojem živi organizam miruje u stanju između života i smrti, navodi se u izveštaju francuske informativne mreže BFMTV. Naučnici su uspeli da reanimiraju ovog mikroskopskog crva koji je nastao u vreme vunastih mamuta, sabljozubih tigrova i džinovskih losova i drugih izumrlih životinjskih vrsta iz ledenog doba.

Prema rečima profesora Tejmurasa Kurčalije koji je učestvovao u studiji, objavljenoj u naučnom časopisu PLOS Genetics, ovaj mikroskopski crv iz porodice nematoda (obli crvi) preživeo je 40 metara duboko u sibirskom permafrostu, trajno zamrznut.

Naučnica, ilustracija
Naučnica, ilustracijafoto: Profimedia

Prema rečima naučnika, ovaj sićušni parazit je bio u stanju kriptobioze, ili „između života i smrti“, u kojem organizmi mogu da prežive bez vode ili kiseonika, sposobni su da izdrže oscilacije od veoma visokih do niskih temperatura i smrzavanja, ali i u uslovima ekstremnog saliniteta.

Bonus video:

02:37

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE VEKA NA HISARU U PROKUPLJU: Pronađena ogromna prostorija iz bronzanog doba puna istorijskog blaga

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.