KO JE BIO JAN RADECKI? O njegovom životu se malo zna, PRVI JE IZMISLIO OVU MASKU
Jan Radecki, Foto: Wikipedia

biografija slavnog hirurga

KO JE BIO JAN RADECKI? O njegovom životu se malo zna, PRVI JE IZMISLIO OVU MASKU

Jan Radecki je bio istaknuti hirurg u 19. veku

Objavljeno:

Jan Mikulić-Radecki je bio nemačko-poljsko-austrijski hirurg koji je uglavnom radio u Nemačkom carstvu. Rođen je 16. maja 1850. u Černjevcu u Austrijskom carstvu, odnosno današnjoj Černovci u Ukrajini, a umro je 4. juna 1905. u Breslavu, Nemačko carstvo.

Bio je profesor u Krakovu, Breslavu i Kenigsbergu. Bio je pronalazač novih operativnih tehnika i alata, i jedan je od pionira antiseptike i aseptičke tehnike. U Poljskoj se smatra jednim od osnivača hirurške škole u ​​Krakovu.

O životu Jana Radeckog se ne zna mnogo, ali njegova istorijska pojava i dan danas stvara velike intrige u javnosti.

Kada je Jan napunio osam godina, otac ga je poslao u Prag sa majkom i sestrama kako bi deca mogla da idu u škole u ​​kojima je standard bio znatno viši od obrazovnih ustanova u Černovicu.

Posle tri godine tamo, porodica se vratila u Bukovinu, ali je godinu dana kasnije, 1863. godine, ponovo krenula, ovoga puta u Beč. Kao jednodnevni učenik u metropoli Carstva, Mikulić-Radecki je u početku pohađao Theresianum, ekskluzivnu školu koju je osnovala carica Marija Terezija da bi pripremila plemenite mladiće za državnu službu.

Godinu dana kasnije preselio se u benediktinsku gimnaziju u Klagenfurtu, gde je njegova sestra imala angažman u pozorištu. Za to vreme, Jan, koji je svirao crkvene orgulje na misi, razmišljao je da se pridruži nekom redu. Njegov otac, Andreas Mikulicz, bio je žestoko protiv.

Kada ga je sin obavestio da namerava da studira medicinu, on se protivio tome. Kao posledica neposlušnosti njegovog sina, Janov otac je odbio da pruži dodatnu finansijsku podršku za njegovo obrazovanje. Uprkos tome, 1869. je počeo da studira medicinu na Univerzitetu u Beču, dok je u početku zarađivao za život dajući privatne časove i časove klavira. Nedugo zatim, zahvaljujući podršci svog profesora, dobio je stipendiju od Silberstein fondacije koja mu je omogućila da posveti punu pažnju svojim studijama.

Godine 1875. Mikulić je nagrađen doktor medicine i pozvan je u bečku hiruršku bolnicu Teodor Bilrot, a danas se smatra ocem ili modernom hirurgijom.

Godine 1881. razvio je poboljšane modele ezofagoskopa i gastroskopa. Kao vatreni zagovornik antiseptika, učinio je mnogo na popularizaciji antiseptičkih metoda Džozefa Listera. Napravio je hiruršku masku i prvi je koristio medicinske rukavice tokom operacije.

Profesor Mikulić je preminuo 14. juna 1905. u 55. godini. Povodom njegove sahrane, hiljade ljudi iz Vroclava stajalo je u nizu ulice da se oprosti od njega.

Na Mikulićevu molbu, sahranjen je na groblju u Sviebodzicama.

Bonus video:

12:53

Ispovest plastičnog hirurga: Nekim ženama treba psiholog, a ne zahvat!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.