EVO KO JE MISTERIOZNA ŽENA PRIGOŽINA: Njena BIOGRAFIJA će vas ODUVATI, toliko je MOĆNA DA ČAK...
Foto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia

uticajna i moćna

EVO KO JE MISTERIOZNA ŽENA PRIGOŽINA: Njena BIOGRAFIJA će vas ODUVATI, toliko je MOĆNA DA ČAK...

Mnogi se pitaju ko je žena Jevgenija Prigožina, a u svojim rukama ima veliku moć

Objavljeno:

Vest da je šef Vagner grupe, Jevgenij Prigožin poginuo usled avionske nesreće šokirala je javnost širom sveta i pokrenula razne teorije. Naime, avion sa putnicima srušio se u severnoj okolini Moskve, a preživelih nije bilo. Iza Prigožina je ostala neutešna udovica, Ljubov Prigožina.

Ko je Ljubov Prigožina?

Rođena je 26. juna 1970. godine, ruska je poslovna žena i farmaceutkinja. Njena istaknutost se uglavnom pripisuje njenom druženju sa mužem. Naime, ona je vlasnica lanca butika poznatih kao Muzej čokolade, koji se nalazi u Sankt Peterburgu. Srednju školu je završila u Rusiji, a zatim je nastavila više studije medicine. Diplomirala je farmaciju.

Pored toga, ona je vlasnica velnes centra koji se nalazi u Lenjingradskoj oblasti. Njeno vlasništvo se takođe proteže na butik hotel po imenu Cristal Spa & Residence, koji je 2013. godine dobio cenjenu nagradu Perfect Spa Project.

Takođe, ona poseduje vlasništvo nad Agat LLC, podružnicom Concord Management and Consulting LLC. Ova druga kompanija je deo grupe Concord.

Žena čija moć "prkosi" sankcijama

Na početku sukoba u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele finansijske sankcije Ljubov Prigožini zbog koristi koje je njen suprug stekao od javnih ugovora sa ruskim Ministarstvom odbrane tokom aneksije Krima i proruske separatističke okupacije u istočnoj Ukrajini.

Uprkos uvođenju sankcija, Ljubov Prigožina nastavila je da pruža značajnu podršku svom mužu. Radeći diskretno, ona ima značajan uticaj i zauzima centralnu poziciju u upravljanju operacijama Vagner grupe.

Postoje ograničene javne informacije koje se odnose na Ljubov Prigožinu. Ona namerno bira da se drži prikriveno i izbegava da privuče pažnju.

Prigožinova deca

Starija ćerka Polina 2019. bila je akcionar u ruskoj kompaniji Lahta plaza, koja se u martu 2022. našla pod američkim sankcijama. Sada je pod kontrolom Prigožinovog sina Pavela.

Lahta plaza je, prema korporativnim dokumentima, delila revizora i broj telefona sa ruskim kompanijama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu rudarskim i šumarskim kompanijama u Africi koje su kasnije sankcionisale SAD i EU kao paravan Vagnera.

Polina je prvo dete Prigožina. Rođena je 1992, dok je sin Pavel rođen ili 1996. Ili ‘98. Mlađa ćerka Veronika rođena je 2005.

Fajnenšel tajms piše da je plavokosa ruska tinejdžerka koja se amaterski takmičila u skupom sportu, jahanju sa preponama, u mediteranskom odmaralištu Oliva blizu Valensije u Španiji 20. februara 2022. – četiri dana pre invazije na Ukrajinu – upravo bila Veronika Prigožina. Jahala je sivog konja Dithara i završila četvrta sa nagradom od 50 evra. I Polina se takmičila na međunarodnim konjičkim disciplinama iako je njen otac bio pod sankcijama, navodi list.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Inače, Jevgenij Prigožin je priznat kao ruski oligarh, vođa plaćenika, a ranije je bio na poziciji bliskog poverenja kod ruskog predsednika Vladimira Putina, sve dok nije pokrenuo pobunu u junu 2023. Rečeno je da se letelica zapalila pri udaru o tlo i da je kasnije progorela. Njegovo ukupno trajanje leta bilo je manje od 30 minuta. Iako to nije zvanično potvrđeno, postoje izveštaji koji sugerišu da je avion možda pripadao Prigožinu.

Šta je Vagner grupa?

Prigožinova jedinica je dobila ime Vagner po nadimku svog prvog komandanta Dmitrija Utkina, potpukovnika specijalnih snaga ruske vojske u penziji. Ubrzo je stekla reputaciju brutalnosti i nemilosrdnosti.

Vagner grupa
Vagner grupafoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vagner je prvi put viđen u akciji u istočnoj Ukrajini ubrzo nakon što je tamo izbio sukob u aprilu 2014, u nedeljama nakon ruske aneksije Krima.

Dok je podržavala pobunu u Donbasu, istočnom industrijskom srcu Ukrajine, Rusija je negirala da tamo šalje svoje oružje i trupe. Angažovanje "privatnih izvođača" u borbama omogućilo je Moskvi da zadrži određeni stepen poricanja.

Vagnerovo osoblje je takođe raspoređeno u Siriji, gde je Rusija podržala vladu predsednika Bašara el Asada. U Libiji su se borili zajedno sa snagama odmetnutog komandanta Kalife Haftara. Takođe se veruje da grupa deluje u Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

Prigožin je navodno iskoristio Vagnerovo raspoređivanje u Siriji i afričkim zemljama da obezbedi unosne ugovore u rudarstvu. Podsekretar američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je u januaru da kompanija koristi svoj pristup zlatu i drugim resursima u Africi za finansiranje operacija u Ukrajini.

Bonus video:

01:00

SVAKI PREDSEDNIK IMA SVOG DVOJNIKA, ZELENSKI IH IMA ČETIRI Radenović nema dilemu: Prigožin je JEDAN od vlasnik Vagnera

(Espreso / Stil / Milka Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.