SERIJSKI UBICA KOG ĆE BIVŠA JUGA VEČNO PAMTITI: Od njegovih zločina se i danas OKREĆE ŽELUDAC, nezapamćeni HOROR
Metod Trobec, Foto: Printscreen/Twitter

HOROR NA NAŠIM PROSTORIMA

SERIJSKI UBICA KOG ĆE BIVŠA JUGA VEČNO PAMTITI: Od njegovih zločina se i danas OKREĆE ŽELUDAC, nezapamćeni HOROR

Način na koji su nesrećne žene okončale život zgrozio je celu bivšu državu

Objavljeno:

Kada su pre 44 godine, 21. septembra 1979. godine, pronašli lopova koji je opljačkao i pretukao nemačkog turistu, policija nije ni slutila da je ušla u trag i jednom od najgorih serijskih ubica na teritoriji bivše Jugoslavije. Bio je to Metod Trobec, u to vreme 31-godišnji vozač viljuškara ljubljanske robne kuće "Metalka". Nakon što bi ih zaveo, slovenački monstrum bi žene odvodio svojoj kući, gde bi ih tokom seksualnog odnosa tukao i davio do smrti. Kako bi sakrio krvave tragove jezivih zločina, žrtve bi raskomadao, polio benzinom i zapalio u hlebnoj peći, u kojoj su, prilikom pretresa kuće, bile lobanje i ostaci ubijenih i spaljenih žena, podseća Večernji list.

Metod Trobec je prvi put došao u sukob sa zakonom šezdesetih godina prošlog veka. Potom je automobil, "Rent-a-car" kojim se vraćao sa privremenog rada u SR Nemačkoj, sakrio u slamu, a potom prijavio krađu, zbog čega je prvi put osuđen na zatvorsku kaznu. Sa trideset godina je već bio dobro poznat policiji, a uz sve to uspeo je da se oženi i dva puta razvede. Njegova prva žena bila je 21 godinu starija od njega.U julu 1979. godine, tada 31-godišnji Trobec je pokušao da opljačka nemačkog turistu Hermana Lempenauea. Pozvao ga je na piće, ali čim su se odvezli u gostionicu, Trobec je rekao da mora da pozove sestru, nakon čega je ušao u auto i pobegao sa koferom stranca. Nekoliko dana kasnije, 5. avgusta, Lempenau je ponovo sreo Trobeca na autobuskoj stanici u Kranju. Pitao ga je šta se desilo sa njegovim koferom, na šta je on odgovorio da je u njegovoj vikendici i pozvao ga u goste. Na putu do izletišta Predvor, Trobec je skrenuo u šumu, izbacio Nemca iz automobila i pretukao ga i ukrao mu novčanik. On, međutim, nije znao da je sve ovo uradio pred jednim svedokom - beračem pečuraka, koji je uspeo da zapamti registarski broj Trobecovog automobila i o svemu odmah obavesti policiju.

Metod Trobec je uhapšen istog dana. Utvrđeno je da je već upisan u policijsku evidenciju - u dosijeu je imao šest krivičnih prijava, od kojih su četiri okončane presudom. Ali sve je to bio samo vrh velikog ledenog brega. Sa svakim satom pretresa Trobecove kuće, koja je bila puna ukradenih stvari, pronalazili su se novi delovi morbidnog mozaika - stravična slika je počela da se sklapa. Zajednička stvar pronađenih predmeta bio je da su svi pripadali ženama. Konci su tada počeli još bolje da se povezuju, a istražitelji su sumnjali da je Trobec povezan sa nestankom tri žene, kojima se trag izgubio u kratkom razdoblju.

Sud je zbog toga naložio detaljan pretres njegove rodne kuće u Dolenjoj Vasi, koju je Trobec posećivao i nakon što se 1978. godine preselio u kuću u Zgornjoj Beli. Usledilo je strašno otkriće, u rangu najcrnjih horor filmova, koje je šokiralo forenzičare. U kući strave pronađene su kosti tri žene. Ostaci leševa su bili u takvom stanju da ih nije bilo moguće identifikovati. Međutim, ubrzo je potvrđeno da su u pitanju upravo tri nestale žene - penzionerka Marjana Cankar (55) i dve radnice, Ana Plevnik (44) i Zorica Nikolić (34). Crni niz se nastavio, pokazalo se da ima još žrtava. Monstrum je ubio i 18-godišnju Veru Markovčić iz Gornje Brezovice i 21-godišnjeg Urška Brečko, iz Črnivca.

Način na koji su nesrećne žene okončale život zgrozio je celu bivšu državu. Tokom seksualnih odnosa, Trobec ih je tukao i davio, a potom je njihova tela isekao na komade, polio ih benzinom i zapalio u hlebnoj peći na svom imanju.

Metod Trobec
Metod Trobecfoto: Printscreen/Twitter

Suđenje kakvo Jugoslavija nikad nije pamtila

Nakon što je osuđen na osam godina zatvora za pljačku Nemca, uz nezapamćen javni interes, čekalo se suđenje Trobecu, za ubistvo pet žena. U prepunoj sudnici, uz nezapamćene mere obezbeđenja, 30. oktobra 1980. godine, pred sudskim većem Osnovnog suda u Beogradu, počelo je suđenje Metodu Trobecu, optuženom za ubistvo pet žena u kući u Dolenjoj Vasi, u okolini Kranja, u periodu od 1976. do 1978. godine.

Iako je u istrazi prvo sve priznao, Trobec je na suđenju ponovio da se ničega ne seća. Optužnicu, napisanu na 36 stranica, monstruozni ubica je prvog dana potpuno demantovao. Tvrdio je da nije počinio nijednu od optužbi protiv njega. Istakao je pri tvrdnjama da se ničega ne seća, pa ni ubijenih žena, i da mu njihova imena ništa ne znače, a onda je drugog dana suđenja odlučio da se brani ćutanjem. Rekao je da ne želi da odgovara na pitanja. Na saslušanju je glumio nezainteresovanost, ali je na kraju izgubio strpljenje i počeo da viče da su ga lekari uništili elektrošokovima i injekcijama.

Znao je šta radi

Pred prepunom sudnicom saslušano je 30-ak svedoka, četiri veštaka psihijatra, od kojih su tri iz Zagreba, i tri veštaka sudske medicine. Branilac je tvrdio da je Trobec neuračunljiv i da je psihički bolestan i da ne razume svoje postupke, ali su psihijatri bili jednoglasni u oceni - "Trobec je psihopata, ali je znao šta radi i da može da odgovara za svoja zlodela!"

Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, a odbrana oslobađajuću presudu. Trobec je 26. novembra 1980. osuđen na smrt. Mirno je saslušao presudu. Međutim, nakon što ga je Osnovni sud osudio na smrt, a Viši sud potvrdio prvostepenu presudu, Vrhovni sud je ceo predmet vratio Višem sudu, na rasvetljavanje nekih okolnosti. Po principu "pošalji dalje", Viši sud je predmet vratio prvostepenom Osnovnom sudu u Kranju. Uz neke nove detalje o stradanju Vide Markovčić i Urške Breško, novo suđenje je repriza prethodnog. Sud u Kranju je 1982. godine osudio Trobeca za ubistvo pet žena, osudivši ga na 20 godina zatvora. Možda je masovnom ubici koristilo to što u Sloveniji nakon 1959. godine nije izvršena nijedna smrtna presuda.

Trobec je trebalo da izdržava dvadesetogodišnju kaznu u avgustu 1999. godine, ali je zbog pokušaja ubistva zatvorenika 1992. dobio još 15 godina zatvora. Izašao bi 2014. - tada bi imao 66 godina, ali je poslednji rođendan koji je dočekao bio 58. U zatvoru Dob pri Mirni, 30. maja 2006., monstrum iz Dolenje Vasi, Metod Trobec, sam je sebi presudio - on je vezao čaršav za ventil iznad vrata svoje ćelije i obesio se.

Bonus video:

02:20

NEVEROVATNA UČINKOVITOST U OTKRIVANJU UBICA: Poligrafista otkrio cake pomoću kojih STOPROCENTNO ZNAJU ko laže ili pokušava!

(Espreso/ Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.