LICE ZLA! UBICA IZLAZI NA SLOBODU DO BOŽIĆA? Dvogodišnje dete IZMASAKRIRAO kada je imao samo DESET GODINA!
Džon Venables, Foto: Printscreen/Twitter/ pensador

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO NACIJU

LICE ZLA! UBICA IZLAZI NA SLOBODU DO BOŽIĆA? Dvogodišnje dete IZMASAKRIRAO kada je imao samo DESET GODINA!

Smrt ponekad ima anđeosko lice, a ova dvojica muškaraca su to dokazala kada su imala svega deset godina i mučki ubila dvogodišnje dete

Objavljeno:

Džon Venables (40), koji je imao 10 godina kada je osuđen za ubistvo dečaka Džejmsa (2) u Velikoj Britaniji, mogao bi da bude pušten iz zatvora do Božića, nakon što mu je odobreno saslušanje u odboru za uslovni otpust. Džejmsa su mučili i ubili Venables i Robert Tompson, koji su tada imali 10 godina, nakon što su ga oteli u tržnom centru u Merzisajdu, 12. februara 1993. godine.

Osakaćeno telo mališana pronađeno je na železničkoj pruzi, a ubistvo koje se dogodilo pre 30 godina šokiralo je naciju. Tompson i Venables su osuđeni na doživotni zatvor, ali su pušteni na slobodu sa novim identitetom 2001. godine. Venables, koji sada ima 40 godina, vraćen je u zatvor 2010. i 2017. zbog posedovanja nepristojnih slika dece.

Ali sada je ubica obavešten da će njegov slučaj biti saslušan u utorak 14. i sredu 15. novembra u tajnosti, uprkos zahtevima da se suoči sa javnom pravdom. Portparol Odbora za uslovni otpust rekao je: "Usmeno saslušanje je navedeno za reviziju uslovnog otpusta Jona Venablesa i trebalo bi da se održi u novembru 2023. Odluke Odbora za uslovni otpust fokusiraju se isključivo na to kakav rizik bi zatvorenik mogao predstavljati za javnost ako bi bio pušten na slobodu i da li se taj rizik može upravljati u zajednici", i dodao:

"Veće će pažljivo ispitati veliki broj dokaza, uključujući detalje prvobitnog zločina i sve dokaze o promeni ponašanja, kao i istražiti nanesenu štetu i uticaj koji je zločin imao na žrtve. Članovi odbora čitaju i pribavljaju stotine stranica dokaza i izveštaja pre usmene rasprave. Na ročištu se zatim daju dokazi svedoka, uključujući službenike za uslovnu kaznu, psihijatre i psihologe, službenike koji nadgledaju počinioca u zatvoru, kao i lične izjave žrtve. Zatvorenik i svedoci se zatim opširno ispituju tokom saslušanja koje često traje ceo dan ili više. Preispitivanje uslovnog otpusta se sprovodi temeljno i sa izuzetnom pažnjom. Zaštita javnosti je naš prioritet broj jedan".

Džon Venables i Robert Tompson
Džon Venables i Robert Tompson foto: Printscreen/Twitter/ pensador

Majkl Fergus, Džejmsov brat, ranije je govorio o svojoj želji da Venables ostane iza rešetaka. "Ubicama mog brata nikada neće biti oprošteno. Odveli su mi starijeg brata kojeg nikad nisam sreo. Voleo bih da sam imao mogućnost da se se ugledam na njega, da sam mogao mu postavljam pitanja, razgovaram sa njim o ispitima, kolima, odlasku u barove, normalnim stvarima. Ali zbog njih dvojice nikad nisam dobio priliku. Ukrali su mi detinjstvo".

Bonus video:

03:49

Ti mladi ljudi koji su počinili ubistvo, oni ne dočekaju duboku starost

(Espreso/ Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.