EVO ZBOG ČEGA SU SE POPLAVE BIBLIJSKIH RAZMERA MOGLE DESITI SAMO U LIBIJI: Iznenadićete se razlogom
Poplave u Libiji, Foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

neviđena katastrofa

EVO ZBOG ČEGA SU SE POPLAVE BIBLIJSKIH RAZMERA MOGLE DESITI SAMO U LIBIJI: Iznenadićete se razlogom

Broj poginulih u Dernu porastao je na 11.300 osoba

Objavljeno:

Nakon nekoliko dana pretraživanja njegovog uništenog grada, Usama Al Husadi je još jednom nazvao telefon svoje žene sa malo nade. Još jednom je otkrio da je isključen, piše "The Telegraph".

Ovaj 52-godišnji vozač je tragao za njom i njegovo petoro dece otkako je vodeni zid vode od tri metra udario u Dernu, srušivši četvrtinu grada dok su ljudi spavali.

Hiljade tela sada je zakopano ispod nekoliko stopa blata i krhotina, ili su odneto u Mediteran. Kako dani odmiču, sve je verovatnije da je među njima i njegova porodica.

"Išao sam peške da ih tražim", rekao je. "Išao sam u sve bolnice i škole, ali nisam imao sreće", dodao je plačući.

Broj poginulih u ovom primorskom gradu s oko 125.000 stanovnika, prema libijskom Crvenom polumesecu, porastao je na 11.300, javlja npr.org.

Dok su obilne kiše iz oluje Danijel padale na istočnu Libiju tokom vikenda, dve brane iznad Derne su pukle u ranim satima u ponedeljak odjednom oslobađajući, kako se procenjuje, 1,5 miliona tona vode.

Voda je protutnjala kroz centar grada, rušeći stambene zgrade i brišući čitave kvartove.

Svedoci kažu da je bujica nalik cunamiju pogodila bez upozorenja i da je stanovnike upozorio samo eksplozivni zvuk pucanja brana.

Telefonske linije su odmah prekinute i grad nije imao planove za evakuaciju. Cele porodice su se zajedno udavile. Kada se voda povukla, gradske ulice bile su ispunjene leševima.

Preživeli su pričali o ljudima koji su se očajnički hvatali za plutajuće kablove za napajanje koji su još bili pričvršćeni za bandere. Neki su opisali kako su posmatrali čitave stambene blokove – koje se mogli prepoznati samo po lampama na mobilnim telefonima koje su stanovnici na krovovima držali uvis – kako se urušavaju u crnu blatnu vodu.

Kada su se poplave konačno povukle, ulice grada bile su ispunjene leševima.

Mohamed Derna, 34-godišnji učitelj i otac dvoje dece, rekao je da su on i njegova porodica i komšije požurili na sprat kada je udarila bujica. Napolju je video kako voda odnosi žene i malu decu.

Libija
foto: Printscreen/Twitter/Abdulkader Assad

"Vrištali su: 'Pomozite, pomozite'", rekao je. "Bilo je kao holivudski horor film."

Valija Edina Mohameda Adama (24), sudanskog radnika u fabrici cigala koji živi na periferiji Derne, probudio je zvuk vode koji je pogodio centar grada. Kada je stigao na mesto da vidi šta se dogodilo, centra više nije bilo.

On je rekao da je devet njegovih kolega nestalo, a da je oko 15 drugih izgubilo porodice.

"Sve je odneto u more", rekao je on. "Neka im se Bog pomiluje i podari im nebo."

Četiri dana kasnije, pomoć jedva stiže, a preživeli se probijaju kroz ostatke tražeći nestale.

Plaža je prepuna odeće, igračaka, nameštaja, obuće i kućnih stvari koje su zbrisane iz sada srušenih kuća. Krhotine su debele nekoliko gotovo metar, a ulice su pune automobila i drveća koje je nanela bujica.

Svaka zemlja bi bila izazvana razmerama razaranja, ali ova katastrofa je pogodila propalu državu razbijenu ratom i podeljenu od dve zavađene vlade.

Libija
foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

Derna je patila od godina zanemarivanja

Razaranja su istakla krhkost i disfunkcionalnost Libije nakon desetak godina građanskih sukoba.

Nijedna vlada nije uspela da ostvari prevagu otkako je diktatura pukovnika Moamera Gadafija zbačena pobunom koju je podržao NATO 2011.

Suparničke vlade na istoku i zapadu sada se bore za vlast.

Međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNU) nalazi se u Tripoliju, dok na istoku deluje paralelna administracija pod Halifom Haftarom i Libijskom nacionalnom armijom.

Kako su se rivali svađali i borili za legitimitet, veliki deo ostataka libijske države se raspao, a infrastruktura, poput Derninih brana, je zanemarena.

Derna je takođe bila zanemarena i pre nego što je Gadafi pao, a njena nedavna prošlost je bila posebno haotična. Grad je bio bastion neslaganja i prkosa Gadafijevom režimu, a on ga je kaznio uskraćivanjem državne potrošnje. Nedavno je njime upravljao niz naoružanih islamističkih grupa, uključujući u jednom trenutku Islamsku državu, pre nego što je stavljen pod Haftarovu kontrolu.

"Poplave u Derni i drugim istočnim gradovima su, naravno, rezultat prirodne katastrofe, ali njihov uticaj je veći zbog problema koje je napravio čovek", rekao je Tim Iton, libijski istraživač u istraživačkom centru "Chatham House".

Libija
foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

"Konflikt u Libiji karakteriše velika korupcija političkih elita i propast javnih finansija. Ovo dovodi do nedostatka ulaganja u razvoj i održavanje infrastrukture, kao što je brana izvan Derne."

"Mogli smo da izbegnemo većinu ljudskih žrtava"

Suparničke administracije ove nedelje obećale su da će se okupiti kako bi donele pomoć stanovnicima Derne, ali posmatrači su rekli da nije jasno da li mogu da ostave po strani svoje razlike.

"Iz onoga što sam do sada video, dve vlade ne rade zajedno... Novac je na jednoj strani, a kontrola na drugoj", rekao je Piter Milet, bivši britanski ambasador u Libiji.

Defektna država je verovatno doprinela velikom gubitku života.

Funkcionalne vremenske prognoze i upozorenja mogli su da spasu mnoge živote, rekao je šef Svetske meteorološke organizacije (WMO).

"Da su to bile meteorološke službe koje normalno rade, mogle su da izdaju upozorenja", rekao je Peteri Talas, generalni sekretar WMO.

"Organi za vanredne situacije bi mogli da izvrše evakuaciju ljudi. I mogli smo da izbegnemo većinu ljudskih žrtava."

Brane koje su propale izgrađene su 1970-ih i navodno nisu održavane godinama.

Zvaničnici strahuju od izbijanja bolesti

Malak Altaeb, libijski analitičar sa Instituta za Bliski istok, rekao je da je veliki broj smrtnih slučajeva verovatno posledica godina zanemarivanja od strane libijskih zvaničnika.

Ona je rekla: "Podeljena priroda vlasti i povećana korupcija tokom više od 10 godina pokazali su kako to može da dovede do katastrofe kakva se dogodila i kako su nedostatak odgovornosti i efikasno korištenje stručnjaka u Libiji otkrili ekstremni nivo zanemarivanja upravljanja. Da su vlasti obratile pažnju na pitanja životne sredine i pozabavile se slabom infrastrukturom i branama, i primenile efikasne sisteme upozorenja i dale prioritetne strategije evakuacije, mogle su da smanje visok nivo gubitaka i da spasu ljude od umiranja."

Blizina Derne Grčkoj učinila je taj grad središtem za migrante koji pokušavaju da stignu do Evrope, a smatra se da su mnogi od njih među mrtvima.

Zvaničnici sada upozoravaju da se istočna Libija suočava sa izbijanjem bolesti zbog ogromnog broja leševa na ulicama.

"Zapravo su nam potrebni timovi specijalizovani za izvlačenje tela", rekao je Abdulmenam al Gaiti, gradonačelnik Derne. "Bojim se da će u gradu izbiti epidemija zbog velikog broja tela pod ruševinama i u vodi."

Emad al-Falah, humanitarni radnik u Derni, rekao je da su napori usredsređeni na pronalaženje tela u stanovima i onih koje je odnelo more.

"To je potpuna katastrofa. Tela su svuda, u kućama, na ulicama, na moru. Gde god da krenete, nađete mrtve muškarce, žene i decu", rekao je on.

Bonus video:

00:29

Poplave u Grčkoj

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.